Foarte raspandita, balonarea are la origine consumul anumitor alimente si unele caracteristici individuale ale organismului fiecarei persoane, dar exista si alte cauze ce pot fi evitate, pentru a nu mai resimti acest disconfort cu potential patologic pentru sistemul digestiv si nu numai.
Atentie la bautura! Multi asociaza balonarea stomacului cu berea, dar orice bautura alcoolica poate umfla stomacul. Alcoolul distruge bacteriile benefice din sistemul digestiv, care tin sub control balonarea. Tot el poate duce la gastrita si leziuni hepatice, ambele provocand balonare. Incercati sa nu consumati mai mult de o bautura pe zi.
Reduceti consumul de cofeina! Diuretic binecunoscut, ne asteptam ca aceasta sa elimine apa si sarea din corp, astfel reducand balonarea. Dar cofeina poate provoca deshidratare, ceea ce face sistemul digestiv lent si poate duce la blocaje. Deci, cu cat e mai pu-tina cofeina, cu atat mai bine.
Fara bauturi energizante! Sunt prezentate ca o alternativa la suc, dar daca nu sunteti sportiv profesionist sau nu faceti exercitii fizice, uitati de ele! Aceste bauturi sunt pline de indulcitori artificiali, sodiu suplimentar si alte saruri, toate putand provoca balonare. Unele dintre ele au si o cantitate mare de calorii. De aceea, cea mai sanatoasa ramane apa necarbogazoasa, dar pentru completarea lichidelor se recomanda si ceaiurile neindulcite.
Nu eliminati fasolea! Se stie ca fasolea provoaca gaze, dar la fel actioneaza si varza, conopida si broccoli, care contin acelasi compus care induce gaze (rafinoza). Corpul nostru nu o poate digera complet, dar bacteriile din colon o fermenteaza, provocand balonare. Nu trebuie eliminate aceste legume din dieta, deoarece beneficiile lor nutritionale depasesc cu mult dezavantajele balonarii.
Respectati ritmurile corpului! Organismul isi urmeaza propriul ciclu, lucru valabil si pentru sistemul digestiv. Ca si creierul, stomacul este mai activ ziua si mai linistit noaptea. Asadar, cu cat consumati mai tarziu o masa copioasa, cu atat tractul gastrointestinal o digera mai lent. De asemenea, cu cat mancati mai tarziu in timpul zilei, cu atat este mai putin probabil sa ramaneti in picioare, activ, permitand gravitatiei sa ajute sistemul digestiv. Micsorati volumul alimentelor consumate, pe masura ce ziua trece si totodata cantitatea de carne, care se digera mult mai incet.
Renuntati la fumat! Acesta contribuie nemijlocit la balonare, in trei moduri: n inspirati si inghititi mult aer cand fumati; n toxinele din fumul de tigara provoaca inflamatii in mucoasa stomacului si a intestinelor, si astfel il umfla, cauzand binecunoscutul disconfort; n fumatul ucide bacteriile benefice din tractul digestiv, ceea ce duce la inmultirea excesiva a celor rele, care genereaza balonarea.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii