„Este de departe cel mai maret dintre toate templele speciale ale Naturii in care mi s-a permis vreodata sa intru”, marturisea John Muir, scotian la origine, dar emigrat in copilarie peste ocean, un om devotat cu toata fiinta lui naturii curate pe care o identifica cu eternitatea.
Cuvintele sale se refereau la uluitorul parc natural Yosemite, situat in statul California (SUA), care pastreaza o salbaticie atemporala pe intinderea celor peste 300.000 de hectare de munti inalti pana la 4.000 de metri, rauri si cascade, paduri, cu o diversitate absolut magnifica; 95% din parc se dezvolta mai departe fara interventia societatii umane.
In apararea naturii salbatice
In 1849, sub impulsul exodului catre Vest al cautatorilor de aur, mirabila Vale Yosemite a devenit punct de atractie pentru oamenii de stiinta ori pentru simplii vizitatori. La vremea aceea, aici locuiau din vremuri de demult sapte triburi de nativi, cunoscute ca poporul Ahwahneechee.
Cercetarile ulterioare au stabilit insa ca valea a fost locuita de cel putin opt milenii. Primii oameni macinau seminte pe pietre mici, plate si vanau folosind sulite manevrate cu ajutorul ingenioaselor accesorii aruncatoare atatl. Modul de viata al primilor locuitori s-a schimbat insa de-a lungul timpului, pe masura ce o cultura a inlocuit-o pe alta, totodata istoriile si traditiile orale fiind transmise din generatie in generatie.
Pe cat de fascinanta este natura Vaii Yosemite, pe atat de dramatica este istoria zbuciumatelor decenii ce au urmat nestavilitei „febre a aurului”. Faima sinistra a Batalionului Mariposa, vorbeste despre decimarea populatiilor din Valea Yosemite, in urma careia albii au pus stapanire pe bogatele tinuturi californiene. Aflat in splendoarea muntilor Sierra Nevada, Parcul National Yosemite a fost infiintat in octombrie 1890 printr-o lege a Congresului american.
Inainte de crearea Serviciului Parcurilor Nationale in 1916, Yosemite, impreuna cu celelalte parcuri nationale, era in pericol de a fi distrus de turistii iresponsabili. Ca raspuns la aceasta amenintare, armata americana a administrat oficial parcurile Yosemite si Sequoia intre 1891 si 1913.
Biodiversitate fabuloasa
Parcul te va intampina cu privelisti ce-ti taie respiratia, cascade impresionante, rauri cu ape limpezi, arbori giganti si nu in ultimul rand, cu o impresionanta flora si fauna bine conservate. Centrul parcului este strabatut de Valea Yosemite, o unitate de relief depresionara (formata in timpul erei glaciare) care este traversata de raul Merced. O biodiversitate fabuloasa este formata de cele 80 de specii de mamifere, 250 de specii de pasari, 37 de specii de arbori si 1.400 de specii de flori.
Yosemite este probabil cel mai cunoscut pentru arborii sai giganti sequoia, dar si din alte specii inrudite. Cu cativa ani in urma, unui asemenea exemplar i-a fost calculat volumul, unul absolut uluitor: aproape 1.000 de metri cubi!
Acesti copaci magnifici pot creste pana la peste 75 de metri inaltime si cu dia-metrul trunchiului de 10 metri. Cel mai batran copac din parc este cel botezat Grizzly Giant, situat in Mariposa Grove, din aceeasi arie. Varsta acestuia, stabilita recent cu mijloace ultramoderne, este de 2.995 de ani (cu o eroare de 250 de ani!).
O alta „celebritate silvica” a fost Wawona, „Arborele Tunelului”, denumit astfel intrucat in 1881 a fost taiat un mic tunel in lemnul deteriorat de milenii si de inceputul unui incendiu; din pacate, in 1969 copacul s-a prabusit sub o cadere masiva de zapada.
Horace Greeley, editor al New York Tribune, a vizitat Valea Yosemite in 1859, apoi a trimis o relatare a calatoriilor sale catre ziar, scriind ca aceasta este „cea mai mare minune a continentului”.
Entuziasmat de bogatiile naturale nepretuite intalnite aici, el a formulat celebrul indemn catre tineri – „Go West, Young Man”, care a devenit un sinonim al ideii de cutezanta, de tenacitate si slujire neconditionata a naturii curate. Yosemite a fost primul parc protejat de guvernul federal, Abraham Lincoln semnand actul de finantare a acestuia, la 30 iunie 1864.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii