Caratul unor greutati mari, pozitii vicioase ale corpului, obezitatea, imbatranirea – iata cateva dintre cauzele ce duc la aparitia unor suferinte fizice identificate medical sub numele de hernie de disc. Boala nu e greu de identificat si remedierea ei este posibila, important este insa ca totul sa fie facut la timp, adica inainte de a se face simtite efectele dure ale ignorarii problemei.
Ce este hernia de disc?
Vertebrele sunt separate intre ele prin asa-numitele discuri intervertebrale, care joaca rol de amortizor, nepermitand – in limbaj comun vorbind – frecarea „os pe os”. Fiecare disc este constituit dintr-un inel fibros numit annulus, care inconjoara o substanta cu aspect de gel, bogata in apa si careia i se spune nucleu. Din mai multe motive (amintite in parte si mai sus), discul intervertebral se poate deforma, se poate rupe si astfel o parte din el sa iasa din spatiul respectiv. Astfel apare hernia de disc.
De ce este dureroasa?
Se stie ca de la maduva spinarii pornesc catre intregul corp numerosi nervi, intr-o spectaculoasa retea arborescenta. In momentul aparitiei herniei de disc se elibereaza substante care provoaca inflamarea radacinilor nervoase care ies din maduva spinarii. Astfel se face ca in zonele inervate de radacina inflamata (de-a lungul piciorului, laba piciorului etc.) se simte o durere ascutita, ce poate fi de durata. In cazul mentionat, vorbim despre sciatica.
Cand este necesara interventia chirurgicala?
Circa 90% din herniile de disc se resorb printr-un tratament non-chirurgical. Este vorba mai ales despre medicamente, care pot fi anti-inflamatoare non-steroidiene si pana la infiltratii cu cortizon. Daca toate aceste proceduri medicale se dovedesc ineficiente, trebuie recurs la interventia chirurgicala. In schimb, daca hernia de disc este insotita de o paralizie sau de o pierdere a sensibilitatii la nivel perineal (cu incontinenta, impotenta etc.), operatia trebuie facuta urgent.
Ce inseamna operatia?
Chirurgul „patrunde” la locul herniei de disc, printr-o deschidere practicata in zona respectiva a spinarii pacientului. El elimina hernia si aseaza la loc discul intervertebral afectat. Exista doua principale tehnici operatorii utilizate in asemenea situatii.
– Microchirugia constituie tehnica actuala de referinta. Specialistul opereaza sub microscop, folosind microinstrumente, ceea ce necesita de obicei o incizie de numai 15-20 de milimetri. Spitalizarea nu dureaza decat doua zile si recuperarea este rapida, intrucat muschii dorsali nu sunt raniti. Anestezia e sub-peridurala sau generala.
– Nucleotomia percutanta cu laser. Printr-o deschidere minuscula (0,5 mm), specialistul introduce un laser care va arde si va vaporiza hernia si nucleul. Operatia dureaza o jumatate de ora si pacientul se poate externa in aceeasi zi. Totusi, aceasta tehnica, din ce in ce mai des folosita, se refera doar la anumite hernii de disc si deocamdata nu s-au semnalat probleme dupa operatie. Anestezia e sub-peridurala sau locala.
Rezultate si urmari
Odata externat, pacientul trebuie sa se odihneasca, dar evitand pozitia sezand si de asemenea calatoria cu masina. In schimb, se recomanda mersul pe jos. Reluarea activitatilor obisnuite se face in general dupa o luna, daca intre timp nu au aparut complicatii. In 99% din cazuri, sciatica dispare in primele zile de dupa operatie. Totusi, dupa un an ea reapare la aproape 30% din pacienti, insotita uneori de lombalgie. Durerile sunt cauzate in primul rand de tasarea discului intervertebral care a fost afectat de hernie si de operatie. In prezent, se studiaza si alte posibile metode de remediere a acestei probleme, mai eficiente.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii