Am inceput sa ne obisnuim cu fructele asa-numite exotice, adica cele neaclimatizate la noi, dar aduse din alte tari. Unele dintre ele par destul de ciudate la infatisare, cum este si cazul fructului cu nume de… pasare: kiwi. Un fel de ou acoperit cu o pielita maronie inzestrata cu peri mici, ca o blana, in timp ce miezul comestibil e mereu verde, cu zeci de seminte asezate aproximativ circular si cu gust acrisor.
Un fruct de cursa lunga
Originar din China, kiwi insumeaza numeroase virtuti terapeutice. Nu e intru totul adevarat ca el detine recordul la continutul de vitamina C, dar oricum este foarte bogat in aceasta substanta (92,7 mg la 100 g), fata de portocala (59,1 mg la 100 g) sau de strugure, fructe citate mult mai frecvent la acest capitol; kiwi este depasit doar de afin, din cate se cunosc pana in prezent. Cele aratate dovedesc ca un singur fruct contine aproape intregul aport nutritional recomandat, de vitamina C, pentru o zi (110 mg la persoanele adulte).
Un alt aspect important il reprezinta utilitatea consumului de kiwi de catre persoanele care efectueaza diverse activitati intr-un mediu cu temperaturi ridicate. Cercetatorii chinezi au testat o bautura naturala intaritoare, pe baza de kiwi, pe atleti care se antrenau in zone calduroase. Preparatul a marit considerabil durata exercitiului, inainte sa survina oboseala si in acelasi timp a amplificat si performantele pe timpul efortului. Dozata la 5% continut de glucide, bautura de kiwi le-a permis atletilor sa-si mentina nivelul zaharului din sange in perioada antrenamentului, fara a provoca valori maxime ale insulinei. Mai mult decat atat, vitamina C din fruct a imbunatatit nivelul de vitamina C din organismele supuse studiului.
Kiwi ne protejeaza ADN-ul
In mod traditional, kiwi se utilizeaza frecvent ca tratament natural impotriva constipatiei. Intr-adevar, el favorizeaza tranzitul intestinal. Persoane suferind de constipatie, cu varste de peste 60 de ani, au consumat timp de trei saptamani fie kiwi (cate un fruct la fiecare 30 kg de masa corporala, deci aproximativ doua-trei fructe pe zi), fie un regim normal. Celor care au beneficiat de regimul cu kiwi, li s-a imbunatatit semnificativ starea digestiei.
Acelasi tip de cura (doua-trei fructe pe zi), aplicat pe voluntari timp de o luna, a dat rezultate remarcabile si la un alt nivel: nivelul trigliceridelor a scazut cu 15% si agregarea plachetelor (fenomen implicat in dezvoltarea cheagurilor de sange) s-a redus cu 18%. Conform altor studii recente, kiwi este si un protector al ADN-ului impotriva potentialelor afectiuni cauzate de radicalii liberi. Vitaminele C si E, polifenolii din fruct, puternici antioxidanti, s-ar putea afla la originea acestor efecte protectoare in fata maladiilor cardio-vasculare si a cancerului.
Posibile alergii minore
Un palid revers al medaliei il reprezinta alergia la kiwi, care ocupa insa doar 1% din totalul alergiilor alimentare si apare de obicei din cauza unei hipersensibilitati a mucoasei bucale. Totusi, problema trebuie privita cu responsabilitate, deoarece in circa 20% din cazuri alergia provoaca astm, o cianoza sau un soc anafilactic.
Primii cinci alergeni alimentari – care actioneaza de pilda in cazul copiilor – sunt ouale, arahidele, pestele, mustarul si laptele; kiwi se situeaza mult mai jos, iar el da reactia adversa, de obicei, in combinatie cu alti alergeni. Simptomele usoare se localizeaza la nivelul gurii (edem al buzelor), cei mai vulnerabili fiind copiii sub 5 ani; mult mai putini sunt cei la care se manifesta simptomele severe mentionate mai sus.
Confruntate cu o alergie directa sau incrucisata, persoanele care reactioneaza la testele cutanate in cel mult doua ore dupa consumul fructului sunt sfatuite sa excluda cu totul kiwi din alimentatia lor. In familiile cu predispozitie la alergii se recomanda amanarea introducerii fructelor exotice (inclusiv kiwi) in alimentatia copilului mic – o masura profilactica oricand binevenita.
Kiwi vs. portocale
Continutul de substante utile organismului uman indica la fructul de kiwi o superioritate evidenta fata de portocala. Va prezentam principalii indici in acest sens (cantitatile exprimate se refera la cate 100 grame de fruct):
– Energie (kcal): 61 kiwi/49 portocala; apa (g): 83,03/85,97; – glucide (g): 14,66/12,54; – lipide (g): 0,52/0,15; – protide (g): 1,14/0,91; – fibre (g): 3/2,2; – calciu (mg): 34/43; – magneziu (mg): 17/11; – potasiu (mg): 312/166; – fier (mg): 0,31/0,13; – seleniu (mg): 0,2/0; – beta-caroten (mg): 52/87; – vitamina C (mg): 92,7/59,1; – vitamina E (mg): 1/0,15; – vitamina B1 (mg): 0,027/0,068; – vitamina B3 (mg): 0,341/0,425; vitamina B5 (mg): 0,183/0,261; – vitamina B6 (mg): 0,063/0,079; – vitamina B9 (mg): 25/34.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii