Daca in secolul XIX migrena era o boala rezervata numai nobililor, acum ea ataca indiferent de starea sociala. S-ar putea spune ca nu face discriminari… Si, in ciuda medicamentelor existente astazi pe piata, numarul suferinzilor de migrene devine tot mai mare. Cauzele acestei suferinte n-au fost lamurite in totalitate. Au fost lansate mai multe teorii, in curs de studiere.
Doua fenomene s-ar asocia in declansarea acestei boli: neurologic si vascular – o dilatare a anumitor vase din interiorul craniului. Medicamentele disponibile actioneaza, majoritatea, asupra mediatorilor biochimici ai durerii sau produc o vasodilatare.
Dar nu toate durerile de cap sunt migrene. O durere ascutita in tampla sau in orbita, care dureaza cateva secunde, nu este o migrena. Se manifesta, intr-adevar, mai frecvent la persoanele care sufera de migrene. Cauza durerii este necunoscuta, dar se crede ca nu este legata de nici o boala grava. Daca durerile nu cedeaza imediat si daca apar din ce in ce mai des, atunci e bine ca persoana suferinda sa se adreseze medicului.
Uneori, criza de migrena poate fi insotita si de probleme vizuale. Aceste simptome apar de obicei, inaintea migrenei propriu-zise, ca pentru a o anunta: viziuni de puncte stralucitoare, de zig-zag-uri. Uneori, timp de cateva secunde, campul vizual dispare sau vederea devine tulbure. Aceste semne oftalmologice il nelinistesc mai mult sau mai putin pe pacient, desi sunt foarte frecvente, aparand la un bolnav din cinci. Daca simptomele persista, insa sau daca survin in afara crizei de migrena, trebuie consultat medicul.
In privinta alimentatiei, se pare ca exista produse care contin substante (tiramina si histamina) susceptibile de a avea o activitate asupra vaselor craniului, favorizand astfel aparitia migrenelor. Printre aceste alimente se numara mezelurile, ciocolata, branzeturile fermentate, conservele de peste. De asemenea, vinul, rosu sau alb, ar fi si el factor declansator.
Medicamentele cele mai folosite in combaterea acestei boli sunt analgezicele (aspirina, paracetamolul). Cum crizele devin din ce in ce mai dese si mai intense, numarul medicamentelor luate creste, suferinzii avand, fara sa vrea, fata de acestea, un comportament toxicomaniac. Rezultatul este contrar: abuzul de medicamente analgezice duce la agravarea migrenelor.
Alte solutii pentru ameliorarea durerilor ar fi acupunctura, care poate diminua frecventa si intensitatea crizelor, homeopatia, fitoterapia, anumite ape termale, care prin proprietatile asupra functiilor hepato-veziculare permit tratarea migrenelor de origine digestiva. Ramane doar ca fiecare sa-si gaseasca antidotul, in functie de increderea in anumite ramuri ale medicinei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii