Încheiam articolul trecut cu precizarea ca în luna lui Brumar, deci în toiul toamnei, înregistram un vârf în ceea ce priveste frecventa asa-numitelor viroze respiratorii, vârf dominat de banalul guturai, ca si de tot atât de banala raceala. În acest grup intra, de asemenea, rinitele, rinofaringitele, traheobronsitele etc.
Încheiam articolul trecut cu precizarea ca în luna lui Brumar, deci în toiul toamnei, înregistram un vârf în ceea ce priveste frecventa asa-numitelor viroze respiratorii, vârf dominat de banalul guturai, ca si de tot atât de banala raceala. În acest grup intra, de asemenea, rinitele, rinofaringitele, traheobronsitele etc., boli atât de plastic denumite de cei de limba engleza „common cold infection”, respectiv „infectie comuna la frig”.
Bolile mentionate îsi fac aparitia în cursul toamnei, în special în toiul ei, deoarece organismul nu a avut înca timpul necesar de a se adapta la impactul frigului. Or, acest impact generând reactii vasomotorii la nivelul mucoaselor cailor respiratorii superioare, le slabeste acestora rezistenta, producându-le fisuri si creând în felul acesta o ruptura între echilibrul existent în mod obisnuit între virusurile si microbii saprofiti ale acestor cai, si între acesti factori de agresiune si rezistenta organismului. O întrebare fireasca se pune de la sine: Cum putem preveni aparitia acestor boli generate de stresul meteorologic autumnal? În primul rând, prin calirea metodica si sistematica a organismului. Vor plati un greu tribut pe aceasta linie acele mame care nu-si scot copiii afara, la joaca si la plimbare, iar când îi scot, îi îmbraca aidoma unor cosmonauti sau aidoma unor exploratori ai tinuturilor arctice. În al doilea rând, ne vom însusi o îmbracaminte adecvata. În al treilea rând, evitând de a consuma mâncaruri si bauturi reci în zilele mai racoroase de toamna care prin definitie ne sensibilizeaza mucoasele respiratorii. În al patrulea rând, apelând la o vitaminizare prealabila a organismului mai ales în perimetrul copiilor si vârstnicilor, ca si al acelora cu organisme mai fragile sub raportul rezistentei la frig.
În al cincilea rând, ne vom prezenta deîndata la medic, când au aparut primele simptome, tocmai pentru a evita suprainfectarea respectivelor viroze, ceea ce le-ar prelungi si agrava evolutia.
Dupa cum vedeti, în aceasta suita de recomandari, calirea organismului ocupa primul loc, si de acest fapt trebuie sa ne ocupam în mod permanent, si înca din frageda copilarie.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii