Exista nenumarate cauze pentru care, din cand in cand, ochii nu mai functioneaza asa cum ar trebui, iar simptomele le cunoastem, in general: incepem sa vedem "ca prin ceata", pupila tresare fara sa ii putem controla miscarea, imaginea se multiplica, globul ocular se inroseste sau se ingalbeneste, apar pete negre pe albul ochiului etc. Foarte important este ca in asemenea imprejurari sa cunoastem si semnificatia acestor semne de anormalitate, pentru a sti cum trebuie sa actionam in continuare. Vedeti incetosat si acest lucru va nelinisteste, in mod firesc. Nu e insa cazul sa intrati in panica.
Daca este ceva trecator, cauza o veti depista probabil in starea de oboseala a ochilor si a organismului, in general, sau in efectul unui efort intens cu care nu sunteti obisnuiti. In schimb, in caz de recidiva poate fi vorba despre o tulburare de refractie, defect vizual ce ar trebui sa poata fi corectat prin purtarea ochelarilor. Daca totusi vederea ramane in continuare tulbure ar putea fi vorba despre o boala importanta, care nu trebuie neglijata. Prin urmare va trebui sa mergeti la oftalmolog, cu atat mai rapid daca purtati deja ochelari. E bine sa va amintiti mereu ceea ce in general se cunoaste: o tulburare a vederii "de aproape" inseamna prezbitism (apare incepand de pe la 45 de ani), iar vederea incetosata la distanta indica aparitia miopiei.
Vederea va este deseori deranjata de prezenta aparenta a unor corpuri volante care vi se agita in fata ochilor. Este ceea ce se poate numi "muste oculare", cel mai frecvent generate de o afectiune a cristalinului – un soi de gel care umple, practic, interiorul ochiului. Cristalinul se altereaza de altfel in mod natural odata cu inaintarea in varsta si isi pierde transparenta totala, fenomen mai frecvent dupa 40-50 de ani. Nu inseamna insa ca e ceva neglijabil, ci medicul oftalmolog trebuie consultat, deoarece aceasta afectiune poate fi asociata cu o dezlipire de retina ori cu alta problema asupra careia trebuie intervenit din timp cu tratament adecvat.
Daca imaginea se dubleaza, acoperiti-va un ochi si tineti cont de faptul ca in cazul persistentei "dublajului" puteti avea un inceput de cataracta. Mai mult, lucrurile stau si mai rau daca apare impresia de halouri colorate in jurul luminilor, iar cand problema se manifesta la ambii ochi poate fi foarte grava: o afectiune a sistemului care are rolul de a dirija miscarile oculare, un simptom neurologic important. In prima situatie consultatia medicala este necesara, dar nu urgenta, ca in al doilea caz. Mai trebuie de asemenea stiut ca daca vorbim despre cataracta persoana vizata vede tulbure atat de aproape, cat si la departare, iar lumina soarelui o deranjeaza.
O pierdere subita a vederii la un ochi (e si mai grav daca apare la amandoi) constituie un semnal ocular grav: poate fi vorba despre un accident vascular cerebral, retina fiind o "emanatie" a creierului. De aceea se face un examen "fund de ochi", care poate scoate la iveala o inflamare a nervului optic ori o hemoragie in ochi. Prezentati-va asadar imediat la cel mai apropiat oftalmolog.
Ingalbenirea albului ochilor poate fi deseori insotita de ingalbenirea fetei, ceea ce duce cu gandul la probleme importante la nivelul ficatului, lucru care poate fi confirmat in urma analizei sangelui. De efectuat cat mai repede, intrucat in asemenea situatie oftalmologul inca nu poate face nimic pentru pacient. Se poate intampla si ca ochii sa se inroseasca si atunci trebuie constatat daca vederea este alterata, prin amintita acoperire succesiva a ochilor, verificand astfel claritatea imaginii. Daca nu exista aceasta problema, ochii rosii sunt asociati cel mai probabil cu secretii, ceea ce trimite cu gandul la o conjunctivita. Nu e prea grav, dar daca, dimpotriva, apare si o scadere a acuitatii vizuale, este semnul unei inflamatii si poate fi vorba despre o patologie intraoculara. In ambele situatii trebuie mers la oftalmolog, chiar daca primul caz este mai usor.
Pot aparea si pete negre pe ochi, ele fiind de doua feluri: stagnante permanent in acelasi loc al campului vizual si cele care se misca odata cu ochii. In primul caz poate fi vorba despre degenerescenta maculara cauzata de varsta (aceasta determina deseori si deformarea contururilor) sau de o maladie a retinei, iar in al doilea caz despre sus-amintitele "muste oculare", ceea ce corespunde unei probleme fiziologice, dincolo de varsta de 50 de ani. Desi aceasta din urma ipostaza este mai putin urgenta (prima necesita prezentarea neintarziata la oftalmolog), ambele sunt la fel de importante, deoarece la urma-urmei vorbim despre ceea ce se numeste lumina ochilor nostri. In fine, exista si dezagreabila senzatie ca pupila tresare in mod spontan si necontrolat, semnal inca neexplicat total. Poate fi vorba despre un efect al stresului, al oboselii, al unei depresii sau despre probleme neurologice, care pot fi evaluate si de medicul de familie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii