Fiecare anotimp ne determina sa abordam vestimentatii diferite, adaptate nu "trendului" momentului in moda, ci pur si simplu modificarilor de temperatura, regimului de precipitatii, circulatiei curentilor de aer etc. – caracteristice perioadei din an respective. Aceasta, deoarece intregul nostru organism resimte schimbarile climatice, iar cea mai afectata este pielea. Partial expusa variatiilor sezoniere direct, partial indirect, aceasta ramane permanent receptorul principal pentru organism al tuturor factorilor capabili sa ne influenteze sanatatea. Intre altele, si pentru ca pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului nostru. Asadar, sa nu uitam ca am intrat deja sub cupola sezonului rece.
Haine groase, incaltari calduroase, fular, manusi, instalatii de incalzire, iata principalele "arme" contra frigului iernii. Totusi, pielea devine mai vulnerabila, deoarece doi redutabili inamici ai sai isi unesc fortele pentru a-i crea un disconfort sporit: aerul uscat si variatiile de temperatura. In acest context, imbracamintea greoaie risca sa zgarie pielea si sa amplifice astfel anumite inconveniente. Pe de alta parte, aerul uscat indeparteaza umiditatea esentiala unei functionari normale a pielii: deshidratata, aceasta nu-si va mai putea duce la bun sfarsit sarcinile naturale, asa ca epiderma renunta silit la primele bariere de protectie a intregului organism. Si mai dure sunt insa schimbarile bruste de temperatura, cand pielea e obligata sa degaje o cantitate mare de energie pentru regularizarea efectelor atacului. E ceva oarecum asemanator cu actiunea in forta a unui sistem imunitar care isi pierde resursele vitale. Imprejurarile de acest gen sunt asadar de evitat, dar beneficiem si de – sa zicem – mici trucuri ce ajuta pielea sa treaca prin iarna cu bine. Mai mult, daca avem o piele "capricioasa", putem aplica astfel de metode in orice perioada a anului.
Apa este prietena a epidermei, dar poate produce si efecte negative. Pentru spalatul curent, ea e bine sa fie calduta spre rece, iar dusurile sa nu dureze mult. Utilizati un sapun, nu un detergent pe baza de uleiuri vegetale (saponificate la rece), fara parfum, gel de dus sau sapun lichid fara sodiu, sulfati si amide, dar eventual imbogatit cu uleiuri esentiale. Adaosul de proteine vegetale ajuta mult la pastrarea elasticitatii si finetii pielii, totodata protejand-o dupa spalare. In niciun caz nu e nevoie de spuma abundenta, ci cantitatea de sapun folosita trebuie sa fie suficienta pentru a face sa lunece placut peria ori buretele de baie pe piele.
Pentru ten, lotiunile raman cel mai indicate, iar pentru pielea normala se poate folosi si un sapun biologic. In practica: se umezeste fata, se aplica cu grija sapunul sau lotiunea aleasa, se intinde cu degetele, apoi se freaca usor cu o tesatura moale sau cu un servetel de hartie. In final se aplica o lotiune tonica fara alcool, cu proteine vegetale, extract de hamamelis sau uleiuri esentiale.
Spalatul curent se face iarna cu apa calduta, iar pentru pastrarea sanatatii pielii e bine sa se aiba in vedere faptul ca apa de la reteaua curenta contine clor, astfel ca ultima clatire e recomandabil sa se faca, pe cat posibil, cu apa filtrata sau, si mai bine, cu apa curata de panza freatica (fantana, izvor etc.). De asemenea, e bine de stiut ca pH-ul apelor urbane este de obicei foarte ridicat, ceea ce dauneaza pielii. Protectia obisnuita a acesteia se realizeaza foarte bine cu creme specifice sau emulsii, deoarece tesuturile corpului sunt compuse din doua tipuri de celule: hidrofile (hranite cu apa) si lipofile (hranite cu ulei). In consecinta, produsele mentionate nu trebuie sa contina materii grase de origine minerala sau animala (primele au tendinta de a bloca si a sufoca porii pielii). De asemenea, emulsia hidratanta nu trebuie sa contina agenti de conservare sintetici, care provoaca o reactie de aparare a pielii, impiedicand-o sa absoarba substantele active si regeneratoare. La fel – fara coloranti, fara parfumuri, doar uleiuri esentiale!
Nu uitati ca problemele de sanatate ale pielii si toate tulburarile implicate de acestea pot fi evitate respectand cateva reguli elementare:
– utilizati produsele optime, in modul cel mai potrivit; u solicitati recomandari si sugestii de la terapeutii cunoscatori ai aspectelor respective; – nu in ultimul rand, putem gandi, macar din cand in cand, ca un ban in plus pentru un produs de ingrijire a sanatatii cu adevarat eficace face incomparabil mai mult decat cheltuielile pentru repararea neajunsurilor cauzate de ingredientele de sinteza, agenti de conservare, parfumuri si altele asemenea lor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii