Una dintre cele mai valoroase panze realizate de marele maestru olandez Rembrandt van Rjin este "Rondul de noapte", cunoscuta si sub numele de "Compania capitanului Frans Banning Cocq" (in cazul lui Rembrandt este importanta precizarea personajelor reale imortalizate, asa cum in "Lectia de anatomie" este vorba despre dr. Nicolaes Tulp). Este o lucrare finalizata in 1642, de dimensiuni generoase, 3,63 metri x 4,37 metri, care a suferit foarte mult de-a lungul timpului. In primul rand, pictura a fost acoperita de mai multe ori cu un strat protector de rasina, fapt care a innegurat culorile originale si a generat acel aspect nocturn care a condus la titlul "Rondul de noapte". Acele straturi au fost inlaturate dupa 1940.
In anul 1715, cand a fost plasata la Primaria din Amsterdam, panza a fost taiata pentru a putea sa incapa intre doua coloane. In consecinta, s-au pierdut doua personaje din partea stanga, varful arcadei si al balustradei si alte elemente din partea dreapta pe care Rembrandt le folosise pentru a da senzatia de miscare. Englezul Gerrit Lundens a reusit sa faca o copie dupa original, care exista acum la National Gallery din Londra.
In secolul al XX-lea, capodopera a fost vandalizata de trei ori. In 1911, un marinar a atacat-o cu un cutit de bucatarie, dar a fost oprit la timp inainte de a produce o distrugere majora. Ulterior, dupa ce a devenit cea mai populara lucrare de la Rijksmuseum din Amsterdam – cu 5.000 de vizitatori pe zi! -, a fost atacata in 1975 de un invatator, care a facut mai multe taieturi cu un cutit ascuns in maneca. A fost restaurata, dar in 1990 a fost din nou vandalizata cu acid sulfuric, insa petele au fost neutralizate in timp util… Din pacate, in legatura cu aceasta mult incercata panza s-a acreditat ideea gresita ca ar reprezenta declinul carierei lui Rembrandt. Istoricii de arta afirma ca orientarea comerciantilor de tablouri s-a adaptat noilor preferinte ale publicului. Clar-obscurul maestrului a fost "detronat" treptat de luminozitatea lucrarilor lui Anthony van Dyck.
O alta lucrare importanta a lui Rembrandt, si anume "Binecuvantarea lui Jacob" (1656), a fost atacata de infractorul supranumit "vandalul in serie", care a fost germanul Hans-Joachim Bohlmann (1937-2009). Acest dement, inchis de mai multe ori pe la ospicii, a deteriorat peste cincizeci de panze valorand mai mult de 138 de milioane de euro. Pe langa Rembrandt, Bohlmann a atacat si panze de Rubens, Dürer, Lucas Cranach cel Batran si alti maestri, aflate in muzee din Germania. Infractorul a facut numai doi ani de inchisoare.
Printre alte capodopere vandalizate se numara "Venus din Rokeby", de Diego Velázquez. Militanta pentru drepturile femeilor Mary Richardson a taiat panza, cu un satar de bucatarie, gest pentru care a facut sase luni de inchisoare, in 1914. O forma mai "blanda" de vandalism (daca se poate spune asa) s-a manifestat prin puparea unor panze cu buzele pline de ruj! Au fost murdarite astfel lucrari de Boucher, Jo Baer (pictorita americana nascuta in 1929) si Edwin Twombly "Cy" (american, 1928-2011). In ultimul caz, infractoarea Rindy Sam a declarat ca "a fost un gest de iubire pe care pictorul il va intelege…" Ea a platit (2007) 1000 de euro autorului, 500 euro muzeului din Avignon si… 1 euro pictorului.
PAUL IOAN
Comentarii