Marea majoritate a canalelor media românesti a dus multa vreme o campanie cu puternice accente de isterie, referitoare la sinuciderea din dragoste a unui adolescent bucurestean. Indecenta si lipsa de discernamânt a unora dintre investigatori se explica prin goana dupa senzational, ceea ce nu scuza insa dezinteresul fata de actul in sine, si nu fata de cazul particular scormonitor de patimi. Sa nu exageram ridicând suicidul la rangul de fenomen, insa trebuie mentionat ca adolescenta si prima tinerete reprezinta categoriile de vârsta cu vulnerabilitate ridicata referitoare la necugetatul gest.
Meandrele adolescentei
Complexa si complicata, trecerea de la copilarie la vârsta tineretii creeaza cele mai multe probleme. Schimbarile trupului, noile relatii, legile sociale, deciziile in privinta viitorului fac de cele mai multe ori adolescentul sa se simta foarte singur, chiar si inconjurat de afectiunea familiei si a prietenilor. Nu de putine ori, framântarile se complica in contextul violentei in familie, al divortului sau al absentei parintilor, al alcoolismului, al abuzurilor sexuale.
Efectul se manifesta pe tarâm patologic: acte de violenta, de distrugere, consum de alcool si droguri, delincventa. Totusi, in spatele teribilismului afisat prin asemenea acte, se ascunde boala numita depresie. Sentimente ca inutilitatea, neajutorarea, tulburari de somn, dezechilibre in alimentatie duc la o spirala descendenta a sanatatii si fac gândurile sumbre greu de suportat. Momentele grele de izolare, de nesiguranta, de panica nu se depasesc cu usurinta si de aceea este vital sa se apeleze la specialisti: de la psihopedagogii care inca sunt tinuti la usa de sistemul de invatamânt românesc, pâna la psihanalist si psihiatru.
Atentie la semne!
Atunci când e vorba despre viata ta, prejudecati, cutume ori rautati ale celor din jur ar trebui sa nu existe si – convins ca iti faci singur bine – sa te adresezi unei persoane in care ai deplina incredere.
Iata câteva indicii care-ti pot da de gândit: · dormi inexplicabil de mult · nu dormi bine si te trezesti foarte devreme ·ti s-a schimbat apetitul si ai slabit sau te-ai ingrasat foarte mult · te simti permanent agitat(a), nelinistit(a) · te izolezi de familie, de prieteni · iti lipseste puterea de concentrare · nu mai ai interes sau placere pentru activitati care altadata te atrageau · destul de des, te simti vinovat sau neajutorat · brusc, treci de la starea obisnuita de calm, la agitatie; obisnuiai sa iesi cu prietenii, dar acum te-ai izolat · cel mai grav: ti se pare ca viata nu mai merita sa fie traita!
Si inca ceva: parintii si celelalte persoane aflate in preajma adolescentilor ar trebui sa devina foarte atenti la replici de genul „Nimic nu mai conteaza, nimic nu are sens.” sau „Nu voi mai fi o povara pentru voi.” sau „Cred ca e mai bine sa dispar definitiv.”.
„Discriminare” sexuala
O treime din adolescentii sinucigasi sunt consumatori de alcool sau/si de droguri. Daca fapta e premeditata, unii „fac curatenie”, daruind obiectele favorite, aranjându-si camera sau aruncându-si lucrurile. Poate aparea si o veselie de moment, atipica, in momentul in care adolescentul sinucigas considera ca „a gasit solutia”. Totusi, cea mai periculoasa perioada poate fi reprezentata de suferinta din cauza unei pierderi sau a unei umilinte: dispare respectul de sine din cauza pierderii unui test (examen), s-a despartit de iubit(a), parintii au divortat s.a.m.d.
Desi suntem adulti (nu obligatoriu si maturi!), de multe ori problemele copiilor nostri le tratam superficial: „Lasa, ca e un teribilism de adolescenti”, „Zice asta doar ca sa ma santajeze”, „Este necopt la minte, o sa-si revina”… Din pacate, nu e o gluma. Atentie: au crescut rapoartele despre sinuciderile in grup si noi, românii, am intrat in aceasta sfera. Statisticile arata ca suicidul este a treia cauza majora a mortii la pesoane de 15-24 de ani. Procentul pe sexe este de 4 la 1 intre barbati, in raport cu femeile, desi – foarte interesant si concludent – tentativele de suicid la femei este de patru ori mai frecvent decât la barbati.
*
Dupa cum ati constatat, nu ne-am referit la un caz menit sa creeze senzatie. Fiinta umana, fiecare individ cu particularitatile sale, se regaseste in locuri comune, inclusiv in cele ce-i pot fi fatale. Pentru a preintâmpina situatiile nefericite, nu avem decât sa ne manifestam echilibrat, neagresiv si sa fim receptivi la problemele celor din jur. Iar acolo unde apar probleme extreme, amânarea reactiei ori indiferenta trebuie sa stim ca pot costa vieti.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii