Fara nici un fel de exagerare, putem considera cuvântul, comunicarea interumana ca fiind cea mai eficienta terapie, tot la fel cum – dupa caz – poate sa distruga in mod iremediabil. La copii efectul poate fi devastator, iar un domeniu in care aceasta se observa foarte bine este cel scolar. Nu e deloc exagerat, nici tendentios, sa afirmam ca in 99% din cazuri, daca un cadru didactic isi propune sa „demonstreze” ca un elev nu e bine pregatit, reuseste fara prea mari eforturi. Cum anume? Doar folosind intr-un anume fel cuvintele.
Totul incepe cu stresul
Sistemul educativ actual pune o presiune deosebita pe copii, inca din perioada prescolara, situatia amplificându-se de la un an la altul. In mod frecvent, cerintele oficiale isi transmit unda de soc in plan subiectiv, prin teama de esec a copilului, cu toata pleiada de factori adiacenti, familiali si sociali. Asa se face ca la apropierea unui moment important (teza, examen, concurs) elevul este foarte tensionat, nu doarme bine, isi pierde pofta de mâncare, capata obsesii de genul „ce se va intâmpla, daca…” si asa mai departe.
Un stres continuu, consolidat din pacate in permanenta de ideea tot mai accentuata ca absolut totul in viata este o competitie care, daca ai pierdut-o, te arunca in marginea societatii. Situatie ce nu trebuie confundata cu atitudinea sanatoasa, normala, a parintilor cu adevarat responsabili, care isi incita copiii sa aiba rezultate pozitive. Scolarul se va simti astfel sustinut in eforturile sale, dar aceasta nu inseamna ca trebuie cazut in cealalta extrema, a stimularii excesive.
Jocul ca dialog
E normal ca parintii sa fie preocupati de viitorul copiilor lor. Totusi, ei trebuie sa stie ca eventualele dificultati scolare survenite la 6, 8, 12 ani nu anunta ceva negativ pentru acest viitor. Intervin aici aspecte cu impact direct asupra dezvoltarii sanatoase a celor mici. Cautând reusita scolara, ei doresc inainte de toate sa atraga admiratia parintilor. In caz contrar, isi dau seama ca acestia vor fi deceptionati si se tem ca vor pierde afectiunea lor.
Un element de mare ajutor pentru depasirea momentelor dificile il reprezinta jocurile, majoritatea fiind concepute pentru a se adresa diferitelor etape de vârsta. „A se adresa” este termenul cel mai potrivit, intrucât intre copil si domeniul abordat se structureaza un gen de dialog care, pe lânga invatare si educatie, are calitatea de a stabili un anume echilibru mental si implicit al intregului organism al copilului. In acelasi timp, daca e firesc ca fiecare copil sa aiba ritmul sau de lucru, esential este sa faca totul cu placere.
Avantajul… esecului
Dezvoltarea sanatoasa a copilului se realizeaza atât prin comunicare cât mai consistenta, cât si prin plasarea lui in situatii concrete, care sa-i permita dobândirea unei mai mari increderi in sine, capatarea dorintei de a deveni autonom, de a se socializa etc. In acelasi timp, parintele trebuie sa stie ca esecul este si el normal si constructiv. Facându-i fata, copilul invata sa fie perseverent.
Totusi, aproape in toate cazurile, el este intolerant la astfel de contexte, deoarece urmareste numai reusita si-atunci esecul il epuizeaza moral si ii anuleaza orice motivatie. In plus, la liceu ritmul de lucru se intensifica iar adolescentul face fata situatiei cu atât mai bine cu cât anii de scoala anteriori nu i-a petrecut in stres si a ajuns sa-si gaseasca motivatia invatatului in urmarirea unei cariere.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii