In legatura cu conditia fiintei umane, exista unele adevaruri suta la suta independente de vointa noastra. Pe un nedorit loc de top, bolile ne arata fara echivoc ca absolut nimeni nu e privilegiat in fata suferintelor trupului, spiritului si sufletului. Varsta, conditia sociala, statutul profesional nu reprezinta decat cel mult repere care ne arata o incidenta mai mare sau mai mica a bolilor, insa fara a conditiona hotarator fenomenul. Astfel se intampla si cu diabetul, maladie extrem de grava, considerata efect al acumularii in timp a unor deprinderi nocive, in situatii nefavorabile. Din pacate, copiii si tinerii fac si ei parte din victimele acestei boli neiertatoare.
Mai multe fructe, mai putina ciocolata
Asadar, diabetul poate ataca si la varste tinere organismul uman. Avem mii de adolescenti si copii deja dependenti de insulina, medicament fara de care se stie ca in prezent se poate instala coma diabetica si – ca efect extrem si final – moartea. De regula, copiii si tinerii pot sa mosteneasca predispozitia genetica spre diabet, sa aiba deci in organismul lor o gena care sa declanseze maladia. Acestia sunt copiii la care parintii ar trebui sa tina sub control cu multa atentie consumul de zahar si, in general, de dulciuri.
Nu este vorba despre a le interzice acest produs, ci despre o dozare riguroasa a lui. Si exista diverse solutii alternative avantajoase. De pilda, ar fi mult mai sanatos ca, in loc de zahar, ciocolate, inghetata, gemuri si alte asemenea preparate (nu am subliniat intamplator cuvantul!), sa li se dea spre consum fructe care contin zaharuri naturale, mai usor asimilabile si incomparabil mai putin nocive.
Razboi de gherila, in organismul uman
Informatia in domeniul sanitar lasa mult de dorit, din nefericire, si la acest capitol deosebit de important, care e diabetul. Prea putini parinti stiu ca si infectiile virale au implicatii in aparitia diabetului. Astfel, in cazul aparitiei oreionului, a hepatitei epidemice, copilul bolnav trebuie izolat de colectivitate, internat in spital si supus unui regim alimentar special, fara zahar. Virusul hepatic ataca si pancreasul.
In mod automat, acest organ este fortat sa lucreze mai mult in caz de boala, este epuizat si pe un astfel de fond apare diabetul zaharat. Acelasi lucru se intampla si in cazul oreionului. Virusul acestuia ataca si el pancreasul. Mai mult decat atat, exista o serie intreaga de asa-zise viroze banale, care ataca diverse organe si – indirect – pancreasul. Declansatorii acestora (adenovirusuri, cocsovirusuri, mixovirusuri) actioneaza si asupra celulelor care secreta insulina, le modifica propria lor compozitie, fapt pentru care organismul nu le mai recunoaste ca apartinandu-i, ci ca pe niste corpi straini.
Asasinul tacut
„Razboiul” odata declansat, organismul uman arunca in lupta anticorpi care ataca amintitele celule, situatie in care diabetul e prezent. In asemenea situatii, se impun repausul la pat, alimentatia fara dulciuri si tratarea infectiilor, a complicatiilor aparute pe acest fond. S-a observat declansarea diabetului zaharat in conditii de stres, in preajma examenelor, in perioadele de efort sustinut, de traume psihice deosebite. Multi diabetologi merg chiar pana la a recomanda ca sotii diabetici sa evite a avea copii.
Aceasta, deoarece riscul ca acesti copii sa faca, la randul lor, diabet, este de trei ori mai mare cand ambii parinti provin din familii de diabetici ori au ei insisi diabet. Debutand fara „zgomot”, cu evolutie insidioasa, aceasta boala se poate confunda uneori, prin simptome, cu alte maladii. Cel mai des, parintii consulta pentru copilul lor un medic chirurg ori pediatru. In orice situatie, prezenta corpilor cetonici in analizele de laborator trebuie urmata de o glicemie, pentru ca bolnavul sa fie corect diagnosticat si tratat. Din nefericire, insa, diabetul este o boala deocamdata nevindecabila, care impune menajamente, cu un regim de viata deosebit de restrictiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii