Dureri de cap, probleme de digestie, complicatii ale ciclului lunar la femei – iata numai o parte infima din afectiunile care ne intuneca existenta, putand duce la complicatii greu de surmontat. Sigur ca medicina alopata ofera solutii mai mult sau mai putin valabile pentru rezolvarea acestor necazuri, dar exista si alte tipuri de proceduri cu efecte pozitive. Shiatsu – suma de practici medicale japoneze traditionale multimilenare – are o asemenea calitate. De altfel, ministerul sanatatii nipon recunoaste Shiatsu ca pe o medicina aparte. Mai mult decat atat, „segmente” ale acestuia au fost introduse chiar in spitale, pentru a ajuta la ameliorarea durerilor pacientilor.
Shiatsu reprezinta stimularea punctelor de acupunctura, dar nu cu ajutorul acelor, ci prin intermediul degetelor. Potrivit diverselor tipuri de terapii orientale, corpul nostru este strabatut de douasprezece linii energetice (meridiane), de-a lungul carora circula energia vitala, denumita si ea in mai multe feluri. Atunci cand o persoana nu are probleme de sanatate, energia respectiva circula in mod armonios, dar imediat ce apare o dereglare, aceasta se resimte la nivelul starii de sanatate. Dezechilibrul se traduce prin dureri cum este durerea de spate, prin constipatie etc.
Pentru remedierea problemelor de acest fel, se activeaza anumite puncte unde se intalnesc vasele de sange, cele limfatice si glandele sistemului endocrin. Aceste puncte sunt situate de-a lungul meridianelor si fiecare corespunde unui organ. Stimularea digitala a punctelor respective atrage sau risipeste energie in zona organului de care sunt legate si restabileste armonia destabilizata. Reechilibrand circulatia energiei, Shiatsu elibereaza tensiunile, corecteaza tulburarile interioare, amelioreaza durerile.
Datorita degetelor noastre, putem sa ne tratam singuri problemele de sanatate. Totusi, inainte sa va „aventurati” intr-o asemenea sedinta, se recomanda sa renuntati la jeansi sau la fusta si sa va puneti imbracaminte foarte lejera, care sa nu va impiedice in timp ce lucrati. Nu in ultimul rand, e bine sa va alegeti ca loc de desfasurare a procedurilor o incapere linistita. Fiecare punct trebuie stimulat intre un minut si 30 de minute.
Daca la un moment dat constatati ca nu simtiti nici o ameliorare, dupa o jumatate de ora puteti relua exercitiul. In fine, daca durerile deja s-au cronicizat, la puteti preveni practicand cate doua sedinte de Shiatsu pe zi. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva asemenea proceduri simple, care se pot aplica oricand simtiti nevoia. Pentru ca eficacitatea sa fie cat mai mare, procedurile ar trebui efectuate dimineata, dupa trezire, cu fereastra deschisa, astfel putandu-se profita din plin de lumina si de aerul plin de vitalitate specifice primelor ore ale zilei.
– Eliminarea starii de oboseala. Prin stimularea punctelor indicate, se da intregului organism vitalitate si forta.
In prima etapa, asezati-va palma pe abdomen, sub ombilic, apasati puternic timp de 12 secunde, apoi ridicati mana. Plasati apoi indexul si degetul mare in mijlocul pieptului, apasati timp de cateva secunde si efectuati mai multe miscari circulare. Stimularea respectiva va imbunatati respiratia si va mari vigoarea generala a organismului.
– Alungarea cefaleei. Prin aceasta serie de masaje usoare, veti calma junghiurile.
Asezati-va indexul pe frunte, intre sprancene si exercitati o presiune puternica. Faceti apoi o serie de zece miscari, in sensul rotatiei acelor de ceasornic. Plasati-va degetul in crestetul capului, in mijlocul liniei imaginare care uneste cele doua urechi, si apasati. Strangeti cutia craniana intre palme: indexul si degetul mijlociu de la fiecare mana se ating, iar degetul mare se afla la baza craniului, de o parte si de cealalta a vertebrelor cervicale. Apasati puternic si efectuati miscari circulare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii