Capitala a Federatiei Ruse, asezata pe raul cu acelasi nume, Moscova adaposteste o populatie de peste 10 milioane de locuitori. Data oficiala a fondarii sale este 4 aprilie 1147, cand un document al epocii mentioneaza intalnirea la Moscova, in ziua respectiva, intre printul Suzdalului si printul Novgarod-Severski.
In secolul al XIII-lea Moscova a devenit nucleul cnezatului in formare si, in 1326, capitala acestuia. Orasul a fost multa vreme expus navalirilor dusmane. A trebuit sa tina piept in special mongolilor, de multe ori fara succes. Acest pericol permanent i-a hotarat pe conducatorii de atunci sa imbunatateasca fortificatiile si, din secolul al XV-lea, s-a obtinut o anume libertate si a inceput ascensiunea Moscovei spre rangul de mare centru comercial international. A fost un drum care nu a putut fi stavilit nici de incendii, nici de perioade de foamete, nici de luptele cu mongolii sau tatarii.
Un rol important in dezvoltarea orasului l-a avut Petru cel Mare, care a mutat aici capitala tarii. Orasul a ramas insa tinta perfecta a dusmanilor. In 1812, la numai 100 de ani dupa castigarea statutului de capitala, aici au patruns trupele lui Napoleon, convins ca a cucerit tara. Imparatul a gasit insa un oras pustiu, in care trei sferturi din cladiri fusesera arse de localnici, pentru a nu le lasa in mainile dusmanului. Trupele franceze nu au gasit nici hrana nici adapost si in octombrie a inceput retragerea, dand piept nu doar cu soldatii maresalului Kutuzov, ci si cu o iarna cumplita, care a contribuit din plin la dezastrul de la Berezina. Dupa retragerea francezilor, locuitorii au inceput imediat reconstructia, o parte dintre cladirile de atunci rezistand pana in zilele noastre.
Moscova de azi este rezultatul transformarilor din ultimele doua secole. Acum zona de afaceri a orasului, Noul Arbat, este plina de magazine si restaurante cu specific din toate regiunile tarii, in vreme ce Vechiul Arbat, fost centru al vietii literare si artistice, a fost transformat intr-un targ de antichitati. Orasul s-a dezvoltat asemenea altor capitale europene ca Londra sau Paris. Un tren expres il inconjoara, trecand printre blocuri si zone industriale, apoi, patrunzand spre interior gasesti inelul unei cai ferate, care marcheaza granitele unei vechi asezari din secolul al XVIII-lea. Urmeaza Inelul Gradinilor, pe linia vechilor fortificatii, si inelul bulevardelor care inconjoara Kitai Gorod, orasul vechi de forma rectangulara.
In mijlocul acestuia se afla Kremlinul care odinioara insemna doar cateva terasamente si santuri de apa aflate la confluenta raurilor Moscova si Neglinaia. Acesta este cel mai vizitat monument al orasului. Zidurile sale de caramida rosie, legand 20 de turnuri, au fost construite in secolul al XV-lea de arhitecti italieni chemati de Ioan al III-lea. In jurul sau se afla numeroase biserici si palate, el insusi fiind o importanta colectie de stiluri arhitectonice. Teatre de renume mondial cum este „Balsoi” fondat in 1776, 74 de muzee printre care Galeriile Tretiakov si Muzeul Puskin, Academia de Stiinte, din 1724, 13 universitati, remarcandu-se Universitatea Lomonosov, din 1755, multimea bisericilor si manastirilor, mai vechi de 500 de ani, fac din acest oras unul incarcat de istorie, de cultura si traditii.
Reinnoirea sistematica, inceputa dupa 1930 si orasele satelit ridicate dupa 1980 dau o viata noua acestui oras ale carui clopote au batut in 1812, marcand retragerea marelui Napoleon de pe pamantul in care si natura ii era ostila dusmanului.
IRINA STOICA
Comentarii