• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Dieta alimentara, cel mai bun tratament contra migrenelor

Dieta alimentara, cel mai bun tratament contra migrenelor

13 octombrie 2010
in Consultatii fara plata
A A

Migrena este una dintre marile necunoscute ale medicinei moderne. Nu se cunosc cu exactitate nici cauzele, nici modalitatea perfecta prin care se poate veni de hac, pentru totdeauna, chinuitoarelor dureri de cap ce afecteaza sute de mii de persoane in intreaga lume. O ultima ipoteza privind factorii declansatori ar fi consumarea de catre bolnavi a anumitor alimente la care acestia prezinta alergii.  Cei care sufera frecvent de migrene e bine sa stie ca unele alimente pot sta la originea suferintei lor. De altfel, de foarte multe ori, la durerile de cap paralizante se adauga manifestari digestive: greturi, diaree etc. Printre cele mai des incriminate produse se numara vinul alb, ciocolata, alcoolul, ouale, vinul rosu, mezelurile etc.

Dar, deopotriva, aproximativ 40 de alte produse, de la cafea la conopida, pana la carnea de porc sau banane sunt considerate ca vinovate. Caracteristica principala a acestor alimente? Contin adesea cantitati importante de tiramina (sau alta substanta de acest fel, feniletilamina), nitriti sau glutamat de sodiu.

Tiramina declanseaza dureri foarte puternice

 Tiramina este un puternic vasodilatator, capabil sa declanseze dureri de cap foarte puternice. Aceasta substanta elibereaza in organism histamina si prostaglandine cunoscute pentru actiunea lor vasodilatatoare. Ea poate fi continuta de unele alimente (precum branzeturile fermentate sau unele mezeluri), pornind de la proteinele descompuse cu ocazia fermentarii prin diverse procedee tehnologice. Alimente foarte bogate in tiramina: drojdie si extract de drojdie, branza cheddar, hering uscat, hering marinat, carnati uscati, unele sortimente de vin alb (Riesling), peste uscat si sarat.

Alimente bogate in tiramina: parmezan, mozzarela, gruyere, roquefort, sardine, ton, ansoa, vin rosu, unele sortimente de vin alb, vermuturi, varza, conopida, struguri, ciocolata (bogata mai ales in feniletilamina). Alimente cu continut mediu de tiramina: avocado, smochine, spanac, tomate, cartofi.

Nitritii cresc riscul de crize migrenoase

Nitritii sunt folositi in industria alimentara ca si conservanti (actioneaza ca excelenti agenti antimicrobieni), dar si substante capabile sa dea mezelurilor o tenta roz sau rosie omogena. Unele persoane sensibile la actiunea vasodilatatoare a nitritilor pot fi mai expuse riscului de a face migrene ca urmare a consumului de alimente ce contin astfel de substante. Se cunoaste de altfel o forma de cefalee cunoscuta sub denumirea de „cefaleea hot-dog” de care sufera mai ales americanii. Alimente care contin adesea nitriti: carnati, carnati uscati, salamuri, jambon, bacon etc.

Glutamatul de sodiu provoaca cefalee

Glutamatul de sodiu este folosit in mod curent in bucataria asiatica, dand o savoare specifica bucatelor. Intra, de asemenea, in compozitia supelor concentrate. La persoanele predispuse la migrene, aceasta substanta le poate provoca asa-numitul „sindrom al restaurantului chinezesc”, ce se manifesta prin cefalee si o senzatie de caldura resimtita la baza capului si in gat. Alimente ce pot contine glutamat de sodiu: supe la cutie sau la plic, sosuri preparate industrial, feluri de mancare semipreparate (pentru astfel de produse, cititi etichetele), feluri de mancare obtinute si servite in restaurantele cu specific.

Alte alimente deseori incriminate

Pe lista alimentelor suspectate pentru faptul ca ar sta la originea migrenelor se mai numara alcoolul foarte tare, berea, ouale, cafeaua, carnea de porc, avocado, castravetii, ciupercile, ceapa, bananele, portocalele, merele, capsunele, ceaiul, pestele, lintea, soia. Despre alcool se stie ca provoaca dilatarea venelor si favorizeaza eliberarea histaminei. Unele vinuri sunt incarcate cu histamina sau tiramina, iar altele – mai ales vinul alb – pot contine anhidrid sulfuros, o substanta greu tolerata de organismul uman. In fine, absorbite in cantitati importante, aceste bauturi provoaca o iritatie a mucoasei digestive ceea ce ar favoriza trecerea in circulatia sangvina a substantelor capabile sa declanseze o migrena.

Desi cafeaua face parte din arsenalul terapeutic al migrenei, ea este deseori acuzata ca da dureri de cap. Exista insa si cazuri, la bautorii inraiti de cafea, cand abstinenta poate declansa cefalee mai mult sau mai putin intensa, dupa doua sau trei zile de sevraj. Se pare ca statul cu stomacul gol o perioada mai scurta sau lunga de timp (pe fondul unei hipoglicemii relative) joaca un rol favorizant in aparitia migrenei. De aici importanta de a consuma bauturi indulcite sau alimente dulci atunci cand va confruntati cu dureri de cap.

MIHAELA VLAD

ShareTweet
Articolul precedent

Maslinele – ideale in prevenirea bolilor de inima

Urmatorul Articol

A muri pictand…

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

A muri pictand...

Palatul lui Diocletian din Dalmatia

Proteina cheie de formare a memoriei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.