Saliva este un incredibil protector al sanatatii dintilor. Prima sa functie este de a lubrifia bolul alimentar, pentru a usura masticatia si ingestia alimentelor.
În plus, în scurtul timp cât alimentele sunt maruntite cu dintii, saliva realizeaza un proces de pre-digestie a unor substante. Si nu în ultimul rând, având în compozitia sa numeroase elemente minerale, saliva consolideaza dantura si o apara de îmbolnaviri. Doar noaptea, în timpului somnului, glandele salivare aproape ca îsi întrerup activitatea de producere a salivei, asa ca acea curatire naturala si binefacatoare a dintilor nu mai are loc. Dimpotriva, bacteriile, nestânjenite, prolifereaza în cavitatea bucala, victima lor numarul 1 fiind dintii.
Secretia de saliva poate fi perturbata de fumat sau de unele medicamente – cum ar fi antidepresivele – precum si de tratamentele de radioterapie efectuate în sfera cervico-faciala, deoarece toate acestea inhiba glandele salivare. De asemenea, o data cu înaintarea în vârsta, glandele salivare "se lenevesc", productia de saliva diminueaza si, nu întâmplator, problemele buco-dentare sunt mai numeroase (senzatia de gura uscata, rani ale mucoasei si gingiilor, carii, fragilizarea dintilor etc.
Pornind de la rolul pe care saliva îl are în apararea danturii, Herve Caron, specialist în chirurgia dentara din Paris, sustine ca pe baza observatiilor si experimentelor efectuate de el, saliva are capacitatea de a remineraliza unele carii în faza de debut. Experimentul efectuat de amintitul medic a constat în curatarea perfecta a partii de dinte cu un început de carie, apoi în stimularea abundenta a secretiei salivare.
Copiii centenarilor au o sanatate de fier
Pentru orice om, a ajunge la o vârsta avansata este un mare privilegiu pentru ca se poate bucura mai mult timp de copiii sai care, surprinzator, sunt în general foarte sanatosi. Cel putin aceasta este concluzia unui grup de cercetatori de la Universitatea din Boston (S.U.A.).
Cercetatorii nu au precizat daca urmasii longevivilor dovedesc o sanatate mai buna în comparatie cu a majoritatii oamenilor tocmai pentru ca beneficiaza de o zestre ereditara "puternica" sau pentru ca traiesc într-un mediu favorabil si duc o viata "ca la carte". Cert este însa ca echipa de cercetatori a constatat ca descendentii centenarilor înregistreaza mai putine boli cardiace sau alte probleme de sanatate decât cei cu parinti decedati între 70 si 80 de ani.
În rândul urmasilor centenarilor, specialistii au detectat numai 26% probleme de tensiune arteriala si 13% boli cardio-vasculare în comparatie cu 52% si 27% în cazul descendentilor ai caror parinti au decedat mai tineri.
Alimentele contra oxidarii
Oxigenul care ne ataca!
Oxigenul pe care îl respiram este transferat din plamâni în sânge si transportat apoi la fiecare celula din corp. Odata ajuns în interiorul celulei, declanseaza numeroase reactii chimice, inclusiv cele de ardere, proces cunoscut sub numele de oxidare. În organism, asta inseamna atacarea membranelor unei celule sau substanta din interiorul ei. Daca este pradata, celula ramâne vatamata, bolnava. Împotriva acestor invadatori liberi (produsi ai metabolismului) organismul dispune de un sistem de aparare sub forma antioxidantilor – substante capabile sa cedeze unul dintre electronii proprii fara consecinte daunatoare.
Unii dintre cei mai importanti antioxidanti se gasesc în alimente si bautura. Vitaminele C, E si betacarotenul sunt cei mai cunoscuti antioxidanti si se gasesc în fructe si legume. Cercetarile din ultimii ani demonstreaza ca alimentele bogate în antioxidanti contin pigment verde (luteolina) sau pigment rosu (licopen). Asadar, spanacul, tomatele, ceaiul, vinul rosu, merele, morcovii… au puternice efecte antioxidante si pot proteja organismul împotriva bolilor.
Iarna nu-i ca vara…
…dar asta nu înseamna ca sezonul rece ne limiteaza posibilitatea de a face loc, în meniul zilnic, legumelor si fructelor.u Chiar daca nu mai e timpul cireselor, caiselor si capsunelor, merele, portocalele, mandarinele, bananele sunt de gasit si reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si nu numai.
Daca legumele specifice verii sunt aproape imposibil de procurat acum în stare proaspata, acestea pot fi înlocuite de radacinoasele care se pastreaza bine iarna – morcovi, sfecla rosie, telina, pastârnac.
Desi nu-si mai pastreaza intacte toate calitatile, legumele si fructele congelate corect sunt o sursa rezonabila de vitamine si substante nutritive.
Vom mânca morcovi mov!
Cercetatorii si cultivatorii britanici promit sa lanseze pe piata o oferta de morcovi multicolori, de toate culorile curcubeului. Pâna una-alta, s-au ocupat de cultivarea unei specii de morcov violet, care nu este o inventie de ultima ora a geneticienilor, ci prima varianta a acestei radacinoase, asa cum se cultiva ea în urma cu 4000 de ani. În templele egiptene, reprezentarile grafice ale morcovului erau de culoare mov. Exista dovezi ca pâna în secolul X î.Ch. morcovii violeti înca erau cultivati în Afganistan, Pakistan si Iran. Ulterior, în Europa, varietatea s-a diversificat, aparând morcovi albi, galbeni, rosii, verzi si chiar negri. Soiul de morcovi portocalii, asa cum îi stim noi, a fost obtinut în Olanda si treptat s-a impus în întreaga lume. Culoarea portocalie este data de un pigment natural, beta-caroten, pe care organismul îl transforma în vitamina A, foarte importanta pentru structura pielii si acuitatea vizuala. De ce si-au amintit britanicii de morcovul violet? Deoarece cercetarile au dovedit ca aceasta noua (sau veche!) varietate de morcovi protejeaza organismul împotriva unor forme de cancer si a unor boli de inima, tocmai datorita pigmentului violet. În plus, englezii sunt mari consumatori ai acestei legume (dupa cartofi, morcovii se afla pe locul 2). Si, dupa cum asigura cercetatorii pe toata lumea, nu-i de neglijat faptul ca aceasta varietate de morcovi violeti este mult mai dulce si mai savuroasa. De dragul artei culinare, dar mai ales al sanatatii, si celelalte varietati de morcovi (de diverse culori) constituie subiectul unor cercetari si culturi pe loturi experimentale.
Comentarii