Intrarea rapida si masiva a omenirii in era computerelor a generat, in mod inevitabil, si numeroase mituri, temeri, griji – unele intemeiate, altele dovedite a fi fost fantasme. Este insa clar ca lucrul intensiv pe calculator duce, cu timpul, la aparitia unor probleme reale de sanatate, incepand cu cele ale vederii. Vorbind despre remedii, intr-un asemenea caz cuvantul de ordine este „ochelari”. Exista totusi si metode blande de „antrenare” a ochilor, astfel incat efectele nocive ale privitului cu orele in monitor sa fie diminuate, daca nu eliminate.
Meserii cu doua taisuri
Daca ne supara lumina, avem dureri de cap sau ochii se inrosesc, daca avem probleme cu vederea de aproape sau, in cazul in care purtam ochelari, simtim nevoia sa-i dam jos, din cand in cand, inseamna ca trebuie sa mergem la un consult oftalmologic. Preventiv, cel putin o data pe an. O mare parte din persoanele care lucreaza pe computer se confrunta, cel mai frecvent, cu probleme de disfunctionalitate vizuala, mai ales de oboseala vizuala, cauzate de coordonarea ochilor din ce in ce mai solicitati. Aceste persoane pot sa nu aiba dioptrii, dar sa sufere de dureri de cap sau de ochi. Pentru cazuri de genul acesta se prescriu ochelari cu protectie speciala pentru calculator, care au straturi protectoare impotriva reflexiei razelor luminoase. Exista o ramura a oftalmologiei, numita optometrie comportamentala, care are grija de cei care isi solicita foarte mult vederea la locul de munca.
Cum sa ne protejam
Oftalmologii specializati in afectiunile oculare moderne, pricinuite de lucrul permanent cu calculatorul, prescriu lentile cu protectie speciala pentru monitorul computerului si predau exercitii de marire a campului vizual. Daca, atunci cand lucram la calculator, trebuie sa urmarim si alt document, focalizarea se schimba, iar ochii fac un efort suplimentar. De aceea, este important ca documentul sa nu fie alaturi de noi, ci sa il asezam langa monitor. De asemenea, sunt foarte importante un scaun si un birou ergonomice, precum si o iluminare adecvata, care sa nu deranjeze prin reflexia pe ecranul computerului sau pe birou.
Cand ne simtim ochii obositi, nu trebuie sa focalizam pe nimic de aproape, ca sa relaxam muschii intraoculari care regleaza dioptria cristalinului si care se gasesc intr-o stare de contractie cand privim mult timp la calculator. Putem sa lasam privirea sa se odihneasca, uitandu-ne in departare, fara sa tintim nimic clar. Este important de stiut ca se recomanda sa lasam ochii sa se odihneasca de fiecare data cand simtim in ei o tensiune.
Tratament cu palmele
Exista si alte tipuri de tratamente pentru ochi, deloc conventionale, dar care dau rezultate pozitive certe, folosind propria noastra energie naturala. Astfel, in cazurile despre care vorbim, se recomanda si exercitiul de palming, adica frecarea palmelor una de cealalta, pana cand se infierbanta. Se pun apoi palmele deschise pe ochi, deoarece caldura locala relaxeaza musculatura intraoculara. De asemenea, se mai pot utiliza asa-numitele „lacrimi artificiale”, deoarece – atunci cand se lucreaza mai mult timp pe computer – frecventa clipitului, desi reflexa, se declanseaza mai rar si ochiul se usuca, mai ales daca incaperea respectiva are un aer conditionat. Este vorba despre picaturi care umezesc corneea si diminueaza senzatia de uscaciune si de nisip in ochi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii