Clopotele sunt folosite la toate popoarele lumii. La inceput aveau un rol social, apoi au dobandit un rol religios. De pilda, in Antichitatea greaca si romana, clopotele anuntau deschiderea unor piete, mai ales de peste, si a bailor publice. Dupa Edictul din Milano din anul 313, care conferea libertatea de expresie a tuturor religiilor, clopotele incep sa semnaleze inceputul liturghiilor. In timp de razboi, clopotele isi schimbau dramatic destinatia, fiind topite si transformate in tunuri. Principala lor functie a fost definita de un poet roman anonim in urmatorul vers: „Ii strang pe cei vii, ii plang pe morti, alung fulgerele”.
Lucifer strivit de sunete
Biserica Notre-Dame de Tyn din Praga (vechiul oras) a fost inzestrata in 2008 cu noi clopote. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, nazistii au rechizitionat cele 3 clopote originale ale turnului de nord, pentru cel de-al Treilea Reich. Sunetele lor dominau piata vechiului oras alaturi de giganticul clopot denumit Maria, aflat in clopotnita turnului din sud. Un loc istoric marcat de un magnific colaj de stiluri arhitectonice, ale palatului si caselor. O insemnatate deosebita o are noul clopot, Arhanghelul Mihail, al carui rol e acela de a distruge ingerii decazuti si pe insusi Lucifer, simbolizand totodata nevoia de pace. Instalarea clopotelor a insemnat o operatie complexa din punct de vedere tehnic, dupa realizarea de calcule aprofundate.
Uriasul din Kremlin
Cel mai mare clopot din lume se afla expus intr-un muzeu din Kremlin. Dateaza din 1735 si cantareste 216 tone. Tot la Kremlin se afla Tsar Kolokol (Tarul clopotelor) cantarind 160 de tone, avand o inaltime de 6,14 metri si un diametru de 6,6 metri. 200 de oameni au muncit la fabricarea sa, la cererea tarinei Anna Ire. Este acoperit cu portrete si texte dar din pacate e spart. In urma unui incendiu din 1737, o bucata de 11 tone s-a desprins de clopot in timp ce se afla in groapa de turnare. O uriasa lespede de piatra a cazut peste el crapandu-l. Socul termic dintre foc si apa de extinctie i-a fost fatal. In 1836 a fost scos din groapa si amplasat langa turnul lui Ivan cel Mare.
Dangate pentru linistea noastra
Cele mai vechi clopote din tara noastra dateaza din secolul XIV si se afla in bisericile din Santana Nirajului, judetul Mures, in Seica Mare din apropiere de Sibiu si in manastirea Cotmeana, din comuna Cotmeana, judetul Arges. Cel mai mare clopot, care se afla la Patriarhie, a fost realizat in 1889 din tunurile turcilor capturate in timpul razboiului de independenta din 1877-1878. Recent restaurat, acesta bate alaturi de alte patru clopote importate din Austria, sunetele lor fiind armonizate in gama dupa un secret pastrat de 14 generatii. Actionarea lor se face cu ajutorul unui calculator cu receptor GPS.
DORIN MARAN
Comentarii