Spre jumatatea anilor ’90, doctorul Hiroshi Nakajima – directorul OMS in acel moment – aprecia ca in lume tuberculoza nu numai ca a revenit, dar a si depasit „greaua mostenire”, pentru aceasta impunandu-se noi programe de lupta antituberculoasa. Fiecare al treilea locuitor al planetei e infectat cu Mycobacterium tuberculosis, rezervor din care vor aparea cazuri noi ale acestei boli!
Infectia si mortalitatea prin tuberculoza sunt mai mari in conditii de saracie, de supraaglomerare si de crestere a populatiei infectate cu HIV. Recrudescenta si agravarea acestui agent criminal pe intregul mapamond este, orice s-ar spune, fara precedent!In Romania, tuberculoza isi are inceputurile inca din antichitate, unul din argumente fiind acela ca insusi poetul Ovidiu, exilat la Tomis, s-ar fi imbolnavit aici de ftizie, potrivit unor surse istorice.
Desi este o singura boala, cu un singur agent etiologic, tuberculoza imbraca un polimorfism clinic cu totul deosebit, prin multiplele sale localizari si prin formele anatomo-radiologice diverse, ce trebuie investigate si diagnosticate cu deosebita atentie. Descoperirea cazurilor de tuberculoza pulmonara presupune recunoasterea in multitudinea manifestarilor clinice si paraclinice ale bolilor respiratorii a celor care apartin in mod specific tuberculozei.
Deci, daca initial, intr-o etapa clinico-radiologica, tuberculoza putand „mima” nu-meroase afectiuni pulmonare nespecifice, este suspectata, intr-o a doua etapa, bacteriologica, trebuie sa fie confirmata. Confirmarea bacteriologica, în fond examenul specific al sputei, fundamenteaza un diagnostic de certitudine, ceea ce permite un tratament corect, capabil ca în peste 95% din cazuri sa asigure vindecarea.
In cazul localizarilor extrapulmonare, diagnosticul se dovedeste uneori mai dificil, atat pentru investigatia bacteriologica, cat si pentru cea histo-patologica, fiind necesar a se apela la tehnici mai mult sau mai putin complexe: punctie-biopsie pleurala, biopsie a unui fragment din ganglionii periferici tumefiati, urografie în suspiciunea de localizare renala a bolii etc.
Una dintre localizarile extrarespiratorii ale tuberculozei, care se gaseste la ambele sexe, este cea genitala. La femei este vorba despre inflamatia specifica a endometrului si a trompelor Fallope, rezultat al unei diseminari tuberculoase pe cale hematogena de la o infectie primara, manifestarile tuberculoase putand fi puse adesea pe seama unor alte suferinte ale zonei respective. Bolnavele ar trebui sa stie ca infertilitatea (sterilitatea) este principala cauza pentru care se solicita examinare medicala.
Alteori, femeia resimte dureri în etajul abdominal inferior; astenie si tulburari ale ciclurilor menstruale, dupa cum, în alte situatii, poate fi vorba despre un adevarat abces la una dintre trompe sau despre o sarcina ectopica, toate cauzate de bacilul Koch. Investigatiile necesare depind numai de accesibilitatea la un serviciu de ginecologie si de radiologie performante. Cand organismul femeii traverseaza un moment de cumpana biologica, o localizare veche a unor bacili tuberculosi diseminati candva si aflati în stare „dormanta” poate deveni punctul de evolutie al unei tuberculoze genitale, osoase, ganglionare etc.
Tuberculoza se poate asocia constituind, asa cum pe buna dreptate s-a spus, un „cuplu blestemat” cu HIV. Aceasta presupune ca pe sistemul imunodeprimat de infectia cu virusul imunodeficientei umane, boala cauzata de bacilul Koch, între alte multe infectii, îsi gaseste prima locul de atac. Masurile de profilaxie ce se impun a fi luate de pneumologi, dar si de epidemiologi, se dubleaza. Trebuie depistata si tratata tuberculoza, dar si detectata precoce o eventuala infectie cu HIV.
Nu este lipsit de interes sa se stie ca la varsta copilariei mici, dar si dupa 60 de ani, rezistenta fata de bacilul Koch este mai scazuta. La noi, tuberculoza ca boala sociala este cauzata, printre altele, de starea de marginalizare a unor categorii ale populatiei, de saracia extrema în care traiesc acestea, promiscuitate, consum de alcool, tutun si droguri, de migratie, toate facilitand transmiterea infectiilor în general si a tuberculozei în special. Asa se explica si dificultatile de control epidemiologic în teritoriu.
Si totusi, reteaua noastra de specialisti pneumologi constituie unul dintre bastioanele cu un program coerent de combatere si de profilaxie a tuberculozei, apreciat chiar la nivelul expertilor OMS. Un pretios balon de oxigen, daca puteam spune astfel, caci aceasta cumplita boala ce se inversuneaza sa-si ia tributul de suferinta nu reprezinta doar un flagel in sine, care mutileaza si ucide, ci si una dintre fatetele cele mai intunecate ale societatii umane de azi. Ramane ca si populatia sa constientizeze realitatea si sa contribuie cu toate fortele la veritabilul razboi impotriva neiertatoarei maladii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii