Stresul este, fara doar si poate, o maladie a timpurilor moderne, care, de foarte multe ori, ne face sa ne pierdem controlul in multe dintre „actiunile” pe care le presupune traiul de zi cu zi, de la mod de alimentatie pana la indeplinirea indatoririlor de familie si de serviciu. Ideile preconcepute despre stres sunt numeroase, insa nu intotdeauna reflecta realitatea. Iata o scurta trecere in revista a celor mai des invocate.
Stresul oboseste
Adevarat. In fata unei solicitari permanente si repetitive, organismul nostru isi consuma fara pauza rezervele energetice si lupta pentru a se adapta. Daca modul de viata este gresit, corpul nu mai gaseste „carburantul” necesar pentru a functiona la cote maxime si intra in colaps. Atunci, simtiti oboseala care, pe fondul unui stres ce dureaza de foarte multa vreme, nu mai poate fi alungata prin somn. Se impune atunci regasirea propriului ritm, este inutil sa dormiti mai mult, este insa foarte important sa dormiti mai bine: culcati-va si treziti-va la ore regulate, nu luati substante cu efect excitant inainte de a va baga in pat.
Un dezechilibru alimentar favorizeaza aparitia stresului
Adevarat. Capacitatea de a gandi, a simti, a percepe depinde de sanatatea noastra fizica si biologica. Pentru a o mentine, este important sa ne asiguram ca exista un echilibru in toate, inclusiv in maniera de a ne alimenta. Preferati zaharurile lente provenite din cereale, cartofi, paste, orez celor din dulciuri si produse de patiserie. Diminuati cantitatea de grasimi ingerata si preferati-le pe cele vegetale. Asigurati-va ca mancati o cantitate suficienta de proteine de buna calitate (peste, carne, oua, lactate).
Stresul conduce la un comportament alimentar nefast
Adevarat. Pierderea ritmului in care luati masa, rontaitul, pranzurile luate in graba in conditii proaste sunt comportamente induse de stres. Alimentele alese sunt in principal cele pe care le resimtim ca destresante: zaharuri rapide, sucuri, grasimi… care ne dau placere. Renuntati la un astfel de comportament autodistructiv, faceti din masa un moment de destindere pentru organismul dumneavoastra
Fumatul alunga stresul
Fals. In cazul unor persoane, fumatul are puterea de a scadea stresul si a da un imbold, caci sa nu uitam ca este un excitant care creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In timp, insa, acest obicei nesanatos ne asfixiaza sangele, mai ales cel care iriga creierul. Este asadar un fals calmant, care induce un fenomen de dependenta periculos pentru organism pe termen lung. Este la fel de condamnat ca si alti excitanti, de tipul cafelei, alcoolului, ceaiului negru…
Stresul determina carente de vitamine si oligoelemente
Fals. Stresul nu are o incidenta directa asupra nivelului de vitamine si oligoelemente prezente in organism. Mai degraba dezechilibrele alimentare induse de o stare prelungita de stres stau la originea carentelor de vitamine si minerale. Administrarea de suplimente alimentare nu va fi de ajutor decat temporar pentru corectarea avitaminozei, fara insa a actiona pe termen lung. Fara sa mai adaugam ca nici un astfel de tratament nu ar trebui urmat fara acordul medicului si sub supravegherea acestuia, caci prezenta anumitor molecule in cantitati foarte puternice in organism poate fi nefasta pentru sanatate.
MIHAELA VLAD
Comentarii