Respiratia urat mirositoare sau halitoza este de obicei cauzata de prezenta bacteriilor pe suprafata posterioara a limbii. Aceasta afectiune afecteaza mai mult viata sociala a bolnavului, caci altfel este complet asimptomatica nefiind nicicum resimtita de cel implicat. Descoperiti cauzele si mai ales mijloacele prin care puteti remedia aceasta jenanta problema.
Primele responsabile – bacteriile
In noua cazuri din zece, originea halenei urat mirositoare este bucala. Explicatia este simpla: bacteriile se acumuleaza in santurile papilelor gustative pe partea posterioara a limbii. Aceste bacterii produc compusi sulfurati extrem de usor de volatilizat, care se elimina o data cu aerul expirat. Prezenta acestor bacterii explica, de asemenea, miroul urat al gurii dimineata, la trezire. Saliva, fiind mai putin abundenta pe timpul noptii, faciliteaza acumularea bacteriilor in cavitatea bucala si implicit a mirosurilor caracteristice. Din fericire, spalatul pe dinti, consumul unui pahar de apa sau luarea micului dejun sunt suficiente pentru a elimina efectul dezagreabil. Ramane insa o enigma de ce unele persoane produc o cantitate mai mare de compusi sulfurati fata de altele.
Cauze gastronomice si digestive
In mod normal, stomacul se inchide etans, o data patrunse in acest organ, alimentele, procesate sau nu, nu mai pot urca din nou spre eso-fag, decat cu ocazia eructatiilor. Unele alimente, pe parcursul digestiei pot deci altera pe o perioada determinata de timp halena: ceapa si usturoiul, sosurile grase, alcoolul sunt in general cel mai des incriminate. Din fericire, efectul loc neplacut nu dureaza prea mult timp. Un emulsifiant gastric, un accelerator al secretiei biliare sunt in general suficiente pentru a grabi eliminarea problemei.
Aciditatea gastro-esofagiana crescuta
Aciditatea crescuta la nivel gastro-esofagian modifica de obicei mirosul respiratiei, chiar si la persoanele care nu prezinta manifestari digestive ale acestei probleme. Fumatul si consumul de alcool sunt de cele mai multe ori responsabile, dar sunt situatii cand nu se evidentiaza nici o cauza. Halena este atunci greoaie, uneori fetida. Medicamentele pentru reglarea aciditatii gastrice si antireflux trebuie luate sub prescriptie medicala, ele se dovedesc foarte eficiente, mai ales la copii.
Afectiunile dentare
Sunt de obicei cauza persistenta a unei halene urat mirositoare. Cariile neglijate, gingivita, sa nu mai vorbim de complicatiile lor precum abcesele dentare pot sta la originea respiratiei fetide. De asemenea, stagnarea unor alimente in cariile adanci din dinti, sub gingii si ulterioara lor transformare in tartru, micozele si anginele pectorale sunt tot atatea cauze ale aparitiei halenei.
Remedii fitoterapeutice
Unele plante se pot dovedi de ajutor in mascarea halenei. Astfel, se recomanda mestecarea catorva frunze proaspete sau uscate de menta, patrunjel sau boabe de cafea zilnic. De asemenea, incercati sa incheiati fiecare masa cu un mar sau o portocala. Seara, puteti sa va clatiti gura cu ceai de lamaie sau cu infuzie din frunze de nuc, de cimbrisor (30 g la 1 litru de apa) sau din flori de salvie (30 g la 1 litru de apa). La fel de indicata este si clatirea gurii cu esenta de cuisoare sau din scortisoara.
MIHAELA VLAD
Comentarii