Aproape toate statisticile ultimilor ani privitoare la cauzele deceselor, altele decat cele naturale, au o structura asemanatoare: pe primul loc se situeaza bolile aparatului circulator, urmate de tumori, bolile aparatului digestiv, accidentele, intoxicatiile si traumele. Care este insa motovul pentru care maladiile cardiovasculare reprezinta cauza de deces numarul unu in randul populatiei generale a planetei?
Cum ne sapam singuri groapa
Cele mai raspandite boli cardiovasculare sunt hipertensiunea arteriala (HTA) si cardiopatia ischemica. Factorii care contribuie la raspandirea atat de larga a acestor maladii sunt: deprinderile unei alimentatii gresite cu grasimi saturate, sare in exces, tabagismul si lipsa de miscare. Desigur, exista si factori de risc nemodificabili, ca: varsta, sexul bolnavului, ereditatea. Totusi, pacientii hipertensivi trebuie sa respecte intocmai indicatiile medicului, chiar daca aparent sunt sanatosi. HTA se intalneste mai frecvent la persoanele in varsta, iar antecedentele familiale de HTA ar trebui sa-i puna in garda pe cei vizati. Copiii care au parinti hipertensivi risca sa dezvolte HTA chiar si pana la 30 de ani. HTA nu afecteaza doar persoanele mai in varsta. Diabetul zaharat este un factor de risc periculos pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC) – complicatii ce se incheie frecvent cu decesul subit. Cauza principala a deceselor in bolile aparatului circulator este accidentul cerebral hemoragic.
AVC este o complicatie frecventa a HTA. Prevenirea sau tratamentul eficient a HTA poate salva viata bolnavilor. Incidenta AVC la persoanele sub 45 de ani este destul de mica, dar dupa 45 de ani creste dramatic. Iata de ce, persoanele trecute de 40 de ani trebuie sa-si monitorizeze sistematic valorile tensiunii arteriale. In structura generala a AVC-urilor, 90% se produc la pacientii cu HTA de gr. I-II (valorile tensiunii arteriale ajung pana la 160 mm Hg), cu cat valorile tensionale sunt mai mari, cu atat rata complicatiilor letale e mai inalta. Trebuie sa luam in calcul inca un amanunt: odata cu inaintarea in varsta creste fragilitatea vaselor, iar la un puseu chiar nesemnificativ de HTA vasele la nivelul creierului sau al cordului pot ceda, se rup sau se trombozeaza.
Responsabilitatea ne apartine
Pacientii hipertensivi sunt in mare parte vinovati de nenorocirile lor, sustin specialistii, si nu fara temei. Exista asa-numita „lege a patrimilor”: din 100 de pacienti hipertensivi, doar 25 isi vor controla valorile tensiunii arteriale zilnic si vor respecta cu strictete recomandarile medicului. O particularitate a HTA influenteaza substantial starea de spirit a pacientilor: in 60% din cazuri, HTA nu se manifesta prin nimic. Pacientul cu tensiunea 180 mm Hg se simte bine, considerand ca e absolut sanatos, el insa trebuie sa constientizeze pericolul. Chiar daca sunt avertizati, pacientii hipertensivi consuma in continuare (de pilda) grasimi, bauturi tari, mancaruri sarate si la un moment dat se intampla nenorocirea. La pacientii hipertensivi, scopul general al tratamentului este reducerea maxima a riscului bolilor cardiovasculare pe termen lung. HTA trebuie redusa sub valori 140 cu 80 mm Hg, iar la pacientii care sufera de diabet sau de afectarea inimii, a ochilor, a rinichilor, a creierului, HTA trebuie redusa sub 130 cu 80 mm Hg. Tratamentul HTA incepe cu schimbarea stilului de viata. Pentru bolnavii care deja primesc medicamente, schimbarea stilului de viata este, de asemenea, obligatorie.
Ce ar trebui sa facem?
In primul rand, sa renuntam la obiceiurile nocive (fumatul, consumul de alcool), sa reducem aportul de sare in mancare sub 6 grame pe zi, a celui de grasimi saturate in alimentatie, sa renuntam la tipul de alimentatie fast-food. Daca nu consumati alcool, nu va ganditi sa schimbati acest lucru, iar daca totusi il faceti, consumati intr-o maniera moderata. Trebuie de crescut consumul fructelor si legumelor, macar pana la 500 grame pe zi. Se recomanda 5 mese pe zi; ideal ar fi daca acestea ar incepe cu o salata de cruditati. Alimentatia cu peste include un amanunt interesant – cu cat carnea de peste e mai grasa, cu atat e mai benefica pentru hipertensivi. Icrele sunt insa contraindicate. Scaderea greutatii corporale cu un kilogram coboara valorile tensiunii arteriale medii cu 1mm Hg. Obezii cu varste cuprinse intre 20 si 39 ani sufera de HTA de 2 ori mai frecvent decat normoponderalii. Sedentarismul, lipsa activitatii fizice reprezinta un mod de viata foarte raspandit in societatea noastra. S-a demonstrat insa ca parcurgerea a 3 km de 4 ori saptamanal reduce de trei ori riscul formarii HTA.
TEODOR MIHNEA
Comentarii