Vesnica poveste: griji si suparari, lucrul epuizant, orarul dat peste cap (inclusiv cel al meselor) si – paradoxal – tocmai cand te gandesti ca vei pune capul pe perna si vei dormi bustean, pana-n zori, constati ca somnul a fugit. Ochii se fixeaza in tavanul intunecat, o stare de irascibilitate iti da un plus de agitatie si ganduri neplacute vin sa-ti sporeasca oboseala si stresul. De ce ti se intampla toate astea? Si, mai ales, ce-i de facut?
Cauze
O categorie de insomnii ce necesita o atentie speciala din cauza frecventei si riscurilor pe care le antreneaza sunt cele asociate consumului de alcool, cafea si medicamente. Alcoolul are un efect sedativ ce favorizeaza adormirea, dar, in acelasi timp, produce treziri frecvente in cursul somnului. Rezultatele sunt o reducere a timpului efectiv de somn si o modificare a desfasurarii normale a acestuia, a caror consecinta este insomnia.
In cazul marilor consumatori de alcool, somnul poate fi perturbat pe perioade de luni sau chiar ani de zile. Consumul de cafea, ciocolata in exces sau alte stimulente nervoase au drept efect imediat dificultati de adormire sau de mentinere a somnului. Chiar si medicamentele pot fi cauza insomniei, inclusiv consumul necontrolat de somnifere. Numai aparent este un paradox, deoarece in multe cazuri administrarea lor fara recomandare sau supraveghere medicala poate agrava sau intretine insomnia, iar intreruperea lor necontrolata poate avea urmari neplacute.
Tratamente
Tratamentul insomniei este cu atat mai eficient cu cat se tine cont de cauzele care au produs-o. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca persoana suferinda sa se adreseze medicului, singurul in masura sa stabileasca conduita adecvata. Consumul necontrolat de medicamente hipnotice (care induc somnul) poate sa determine agravarea altor boli cu agitatie, confuzie, dezorientare sau poate crea dependenta si fenomene grave la oprirea acestuia (reaparitia insomniei cu severitate si mai mare, cosmaruri, anxietate). Medicul are la indemana mai multe clase de medicamente hipnotice, dintre care unele moderne, care au efecte secundare reduse si sunt mai usor de tolerat.
De o importanta la fel de mare este impunerea unei corecte igiene a somnului, mai ales in cazul persoanelor care au mai avut dificultati de initiere a acestuia. Aceste „reguli” de asigurare a unui somn bun pot fi numai in parte generalizate. Este vorba de cele care se refera la evitarea tuturor factorilor recunoscuti ca perturbatori ai somnului: consumul de alcool, cafea, ciocolata sau alte produse excitante nervoase.
Nu schimbati orarul
Un alt principiu important este respectarea unui orar cat mai riguros al somnului: adormirea si trezirea sa se realizeze, pe cat posibil, la aceeasi ora in fiecare dimineata sau seara, indiferent de programul de lucru sau perturbarile ocazionale. Este gresita convingerea ca zilele libere de la sfarsitul saptamanii de lucru reprezinta o ocazie potrivita pentru prelungirea duratei somnului, deoarece, cel mai adesea, se produce o decalare a orarului de somn ce se va rasfrange asupra ritmului din perioada urmatoare: pacientul care se trezeste mai tarziu dimineata in zilele de odihna va adormi mai tarziu, asa incat, in prima zi de lucru ce impune o trezire matinala, durata somnului va fi scurtata si insotita de o senzatie de oboseala.
O perturbare asemanatoare a ritmului circadian este antrenata si de atipirile necontrolate din cursul zilei, valabile mai ales in cazul batranilor sau al persoanelor neobisnuite cu „somnul de dupa-amiaza”. Prezenta acestuia va determina o reducere a necesarului de somn de noapte si adormirea va fi dificila si intarziata. In astfel de situatii, chiar daca durata totala a somnului este asigurata, repartizarea nejudicioasa pe parcursul celor 24 de ore si neasigurarea unei structuri normale a somnului de noapte va induce si perpetua insomnia.
O alta regula ce contribuie la realizarea unui somn normal este asigurarea mediului adecvat de somn. Se recomanda ca incaperea destinata somnului sa serveasca pe cat posibil numai acestui scop, sa beneficieze de o temperatura adecvata mediului ambiant (21-22 grade Celsius), liniste si luminozitate redusa. Aceste recomandari generale trebuie insa corelate cu obiceiurile fiecarei persoane. In plus, plimbarile in aer liber si alte metode de combatere a sedentarismului sunt mijloace eficiente de inlaturare a insomniei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii