Femeile sunt mult mai expuse riscului de infarct decat barbatii, in special cele aflate in a doua parte a vietii. Factori precum fumatul sau consumul de alcool maresc riscul de infarct si duc la complicatii grave. Alti factori care favorizeaza infarctul sunt sarcina, nasterile premature, pilulele anticonceptionale sau depresia.
Pentru a preveni si a evita aceasta grava problema de sanatate, este indicat sa se renunte la fumat, sa se limiteze consumul de alcool, sa se consume multe fructe si legume proaspete, sa se supravegheze si sa se mentina normala greutatea corporala. De asemenea, este foarte important sa se mentina zaharul din sange la cote normale si sa se verifice tensiunea arteriala in mod regulat.
Nu in ultimul rand:
– Includeti in programul zilnic o plimbare pe jos de minimum 20 de minute. Renuntati la deplasarea cu transportul in comun ori cu masina personala sau prelungiti durata plimbarii in parc. Mersul pe jos reduce cu 30% riscul de infarct, iar mersul alert cu peste 40%.
– Depresia este un factor de risc pentru infarct, care afecteaza anual un foarte mare numar de persoane. Femeile care sufera de depresie fumeaza mai mult, mananca mai mult si fac putina miscare. Sunt expuse si riscului de alte afectiuni, precum diabetul si hipertensiunea, care maresc riscul de infarct.
– Incercati sa dormiti 7-8 ore pe noapte. Mai mult de 10 ore de somn din 24 cresc riscul de infarct cu peste 60%. Si persoanele care sforaie sunt mai expuse riscului de infarct. Este astfel indicat sa mergeti la un medic, care sa ajute la imbunatatirea calitatii somnului.
– Renunati la uleiurile procesate si consumati cat mai mult ulei de masline; acesta reduce riscul de infarct si protejeaza arterele sangvine.
– Tratati migrenele. Noi studii indica faptul ca intre migrene si infarct exista o stransa legatura. Femeile sunt mult mai expuse acestor dureri, ceea ce mareste riscul de infarct.
– Mergeti la medic de urgenta, daca palpitatiile sunt insotite de respiratie sacadata, delir sau dureri in piept. Acestea sunt simptome ale fibrilatiilor arteriale, fenomene care maresc riscul de infarct.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii