Inceputul sezonului cald este placut, dar si periculos pentru sanatate, din cauza frecventei crescute a infectiilor, care apar in special la copii. Fie ca sunt simple sau complicate, de tract respirator superior sau inferior, simptomele sunt cu certitudine suparatoare.
O amenintare pentru copiii mici
Infectia cu adenovirus (grup de virusuri cu afinitate pentru mucoasa conjunctivala, faringiala si tesutul limfatic) constituie o stare medicala care afecteaza persoanele de indiferent ce varsta, dar se intalneste cel mai adesea la copiii mici. Infectia se declanseaza in special in perioadele de iarna, primavara si de vara timpurie. Adenovirusurile determina afectiuni respiratorii, raceala, conjunctivita, bronsita, pneumonie etc. sau ale tractului intestinal (digestiv). Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale racelii si gripei, dar pot varia de la un copil la altul.
Simptomele infectiilor respiratorii cu adenovirus debuteaza dupa 2-14 zile de la expunere si se caracterizeaza prin: secretii nazale abundente, dureri in gat, febra, tuse severa, dificultati in respiratie (nas infundat), inflamarea nodulilor limfatici, dureri de cap si senzatie de moleseala. In schimb, simptomele infectiilor tractului intestinal cu adenovirus debuteaza dupa 3-10 zile de la expunere si persista, in general, in jur de una-doua saptamani. Se caracterizeaza prin episoade diareice bruste si recurente, foarte apoase, febra si rigiditate abdominala, varsaturi.
Solutii pentru vindecare
La fel ca in cazul oricarei viroze, medicii recomanda o serie de masuri – medicamentoase si de alte tipuri – pentru ameliorarea simptomelor, precum si pentru intarirea sistemului imunitar, singurul element al organismului care poate lupta impotriva infectiei. Tratamentul infectiei respiratorii cu adenovirus include: l cresterea consumului de lichide (pentru restabilirea echilibrului electrolitic din organism, afectat de transpiratie si febra); l medicatie bronhodilatatoare (pentru deblocarea cailor respiratorii; se recomanda in special aerosoli); l suplimentarea cu oxigen, prin canule nazale sau masca (in cazuri severe, in care copilul are dificultati de respiratie) sau prin ventilatie mecanica (in cazul in care caile respiratorii sunt sever afectate, iar copilul nu poate respira singur).
Pe de alta parte, tratamentul infectiei intestinale cu adenovirus include in primul rand rehidratarea orala, insa si regimul alimentar trebuie sa fie usor si bazat mai mult pe alimente lichide (supe, compoturi etc.). In masura in care copilul tolereaza, se continua si alimentatia cu hrana solida usoara. Cazurile severe de deshidratare necesita internarea in spital si masuri de urgenta pri-vind restabilirea echilibrului electrolitic – administrarea intravenoasa a lichidelor.
Prudenta marita!
Este foarte important de stiut ca sursa de infectie in patologia de fata este omul bolnav, care raspandeste virusul cu eliminarile nazale in perioada acuta, iar in perioada mai tardiva, si prin materiile fecale. Adenovirusurile pot persista in amigdale si in vegetatiile adenoide luni si chiar ani de zile. De asemenea, infectia cu adenovirusi se raspandeste si prin contact direct cu sursa (maini murdare) sau prin contact indirect (vesela, lenjerie, batista, jucarii), pe cale alimentara si hidrica. Cei mai receptivi la infectia cu adenovirusi sunt copiii intre 6 luni si 5 ani, iar la circa 95% dintre adulti au fost depistati anticorpi in serul sangvin catre cele mai raspandite variante de adenovirusuri.
Perioada de contagiune dureaza circa 10 zile, insa unii copii pot ramane purtatori cronici ai virusului, raspandind infectia timp indelungat. Simptomele adenovirozei includ infundare nazala cu eliminari seroase, ulterior sero-purulente, respiratie acuta, dureri in gat si la deglutitie, febra faringoconjunctivala, conjunctivita sau keratoconjunctiva, pneumonie atipica adenovirala si debut acut cu frisoane, cefalee, artralgii, mialgii moderate, insomnii, vertijuri, greturi. De regula, simptomele se mentin 3-5 zile. Complicatiile adenovirozei pot fi otita, sinuzita, angina, pneumonia.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii