Aproape toata lumea cunoaste sintagma „bolile copilariei”, dar putini se gandesc ca acestea depind in mare masura de un element comun: hrana. Ca sa se dezvolte, si germenii unei boli au nevoie sa „manance” si in corpul uman gasesc aceasta resursa vitala pentru ei. In contextul mentionat, o importanta majora o au deseurile toxice din organismul copilului. Vom exemplifica ideea cu o boala bine cunoscuta si, din fericire, mai putin frecventa decat – sa zicem – acum o jumatate de veac: rujeola sau pojarul.
Razboi pe mai multe fronturi
Germenul rujeolei se dezvolta pe un mucus secretat in regiunea respiratorie superioara, iar gravitatea bolii depinde de concentratia deseurilor toxice eliminate de membranele mucoase. Simpomele apar intr-o anumita ordine. Mai intai, e oboseala si o stare proasta, care indica intoxicatia ficatului; urmeaza febra, ca urmare a efortului facut de ficat sa neutralizeze otrava; vin apoi caracteristicile unei raceli puternice, cu guturai si tuse, iar la sfarsit apare eruptia colorata pe piele.
Daca ficatul nu reuseste sa neutralizeze toate toxinele, intervine glanda tiroida, ca urmatoarea linie de aparare, eliminand otrava prin membrana mucoasa si prin epiderma. De pilda, daca mucoasa ochiului este implicata, apare o cunjunctivita. Trebuie mentionat ca de obicei copiii cu pojar mananca rar si putin. Daca sunt fortati s-o faca, se pot ivi complicatii ale bolii.
Cum tratam rujeola?
Cel mai indicat ar fi sa o tratam ca pe o raceala puternica. Baile sau aplicarea unor prosoape umede favorizeaza reducerea febrei, activand eliminarea prin piele a toxinelor. La randul lor, clismele activeaza secretiile intestinale si bila toxica si pot fi administrate de doua ori pe zi. Pe cale orala e bine sa nu fie absorbite decat sucuri de fructe diluate si, daca micul bolnav doreste (dar numai in cazuri deosebite), putina gheata pisata.
Dupa ce febra a scazut, se pot adauga legume fierte nefainoase si fructe crude sau fierte. Dupa disparitia completa a eruptiei se poate relua regimul alimentar normal. Nu se recomanda aspirina sau remedii asemanatoare, deoarece nu fac decat sa paralizeze extremitatile nervilor, sa creeze o falsa senzatie de securitate si sa mareasca gradul de intoxicare a ficatului. Alte medicamente imping toxinele spre interior si risca sa deterioreze organele interne. Asa cum copilul are nevoie de repaus fizic la pat, tot la fel mucoasele, pielea, ficatul, rinichii au nevoie de un repaus chimic.
„Mama intelepciunii”
Unii specialisti considera ca rujeola este cea mai importanta dintre bolile copilariei care provin dintr-o toxemie cauzata de excesele de faine si zaharuri. Tusea convulsiva, crupul (obstructie a laringelui, cu sufocare, raguseala, tuse), pneumonia, meningita, gripa, sinuzita, bronsita, astmul fac parte din acelasi grup de afectiuni. Antidotul natural este furnizat de sucurile diluate cu apa ale unor fructe cum sunt merele, portocalele, grepfrutul, ananasul, papaya.
Un grup important de boli ale copilariei au drept cauza un exces de acizi de proteine datorat ereditatii sau dobandit. Acestia nu se elimina prin membranele mucoase, ci prin sistemul limfatic care atinge membranele mucoase in nas si in gat. Bolile faringelui, ale amigdalelor si urechilor, difteria, poliomielita, febra tifoida si reumatismul provin dintr-o intoxicare cu acizi proteinici.
Trebuie stiut ca, desi laptele e cea mai buna proteina pentru un copil in crestere, daca in afara de pasteurizare este fiert, uscat, transformat in praf, inghetat, daca i s-au adaugat vitamine sintetice, el nu mai are valoare de hrana. Toate aceste produse pe baza de lapte se altereaza in intestinul copilului si produc acizi extrem de nocivi. Asadar, e bine sa ne amintim mereu – chiar daca farmaciile ne ofera mii si mii de produse menite sa trateze bolile deja instalate in corp – acele vorbe intelepte care ne invata ca e mult mai usor sa previi, decat sa tratezi si sa vindeci.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii