Exista mai multe forme, sensuri si moduri de asumare a puterii. A sti si a cunoaste sunt forme superlative ale puterii. Cine cunoaste mai mult e capabil sa domine. Cine se autocunoaste mai bine, mai profund, e capabil sa fie stapanul propriei sale persoane. De aceea, gratie informatiilor si sugestiilor de mai jos, speram ca, veti deveni mai puternici, mai stapani pe sine, mai… abili în arta de a trai sanatos. Multi dintre semenii nostri – ajunsi, prin voia destinului, în postura de pacienti ai medicilor – suporta docili feluritele tratamente medicale, unele destul de dezagreabile.
In schimb, daca medicul sau terapeutul pretinde ca, în paralel cu tratamentul medical, sa renunte la „mesele bogate”, sa elimine sarea, condimentele, dulciurile etc. din alimentatie, sa abandoneze obisnuitul spritulet sau berea, cafeaua si tigarile, fara de care nu-si pot concepe modul de viata cotidian, respectivii pacienti resimt toate aceste „pretentii ale doctorului” ca pe-o grea si imensa frustrare, ca pe-o trauma, chiar. Si, sub deviza „e de-ajuns sa iau un pumn de medicamente, sa fac injectii etc.”, celelalte… restrictii – cerute de catre medic – sunt lasate deoparte. Studiile stiintifice au dovedit fara echivoc ca exista o relatie directa între alimentatie si prevenirea/tratarea bolilor.
Practic, orice recomandare medicala începe cu prescrierea dietei si abia apoi se trece la prescrierea medicamentelor, în functie de tipul de afectiune. Din pacate, alimentele pe care le consumam sunt sarace în elemente nutritive, din cauza rafinarii, prelucrarii, congelarii. De asemenea, in urma contaminarii cu substante fungicide, cu pesticide si sub influenta conservantilor, alimentele îsi schimba calitatile nutritive. In ciuda unei supraalimentatii, in tarile puternic dezvoltate economic, oarecum paradoxal, populatia este, într-o proportie considerabila, malnutrita – adica alimentele contin un mare numar de calorii, dar sunt sarace în vitamine, enzime, minerale. Fumatul, consumul de cafea, ca si unele medicamente, inhiba utilizarea optima a principiilor nutritive din alimente.
Progresul tehnologic din industria alimentara si ritmul de viata stresant au condus la aparitia unor produse alimentare semipreparate, ce presupun congelare, depozitare etc. In consecinta, nu mai avem sansa de a consuma alimente proaspete si, iata cum, din comoditate, dintr-un presupus apanaj al civilizatiei, sacrificam o nutritie corecta, sanatoasa. Congelarea alimentelor duce la scaderea continutului în vitamine din grupele C si B. Prelucrarea graului, a orzului, a orezului si a porumbului, pentru diferite produse alimentare, face sa se piarda peste 70 la suta din continutul în vitamine. Acelasi fenomen se întampla si cu zaharul, care, prin rafinare, pierde vitaminele si mineralele, doar glucidele pastrandu-se suta la suta.
Exista afectiuni, precum obezitatea, diabetul zaharat, ateroscleroza etc., în care regimul alimentar constituie principala arma terapeutica. Fara respectarea unei diete adecvate, medicamentele au un efect minor, nesemnificativ, neinfluentand evolutia favorabila a starii pacientului. Daca bolnavul obez, bunaoara, nu întelege sa-si schimbe modul de viata, deprinderile alimentare, ca nu este bine sa manance la întamplare orice aliment, trebuie sa-i fie clar ca nici un medicament nu-l poate ajuta.
Aici intervine si rolul terapeutului, în a capta încrederea si interesul pacientului, în a-l determina sa urmeze o dieta saraca în calorii, fara dulciuri concentrate si grasimi. Pe langa restrictia calorica, activitatea fizica – în functie de varsta, sex si stare de sanatate – constituie un obiectiv la fel de important în tratamentul obezitatii In loc de încheiere, am recomanda – chiar si celor care se considera perfect sanatosi! – consumul de alimente proaspete, crude, culese cat mai recent si cat mai putin prelucrate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii