Daca s-au facut filme de desene animate despre soricei bucatari, pisici aristocrate si melomane, masini vorbitoare sau furnicute, de ce sa nu se faca unul si despre albine? Ei, bine, acest film a fost realizat si nu de oricine, ci de o „trupa de soc” formata, printre altii, din Steven Spielberg si Jerry Seinfield. Chiar daca titlul – „Bee Movie” – ne duce cu gandul la o pelicula de „categoria B”, cei care l-au vazut si s-au amuzat copios la el afirma cu mana pe inima ca filmul este realmente de clasa I!
Distributie de zile mari
Devenit celebru pentru sitcomul omonim, artistul american Jerry Seinfeld a ezitat pana sa accepte propunerea de a-si imprumuta vocea personajului principal din acest film de desene animate realizate pe computer dar, odata ce a acceptat, s-a implicat total in proiect. El a fost chiar co-scenarist si multe dintre savuroasele dialoguri pe care le putem auzi in „Bee Movie” sunt de fapt improvizatii de moment ale talentatului comedian, genul de poante spumoase care l-au facut celebru in „serialul despre nimic”.
De altfel, Seinfeld a venit in studiourile de productie de la Bee Movie cu multi dintre colegii sai de serial, de la producatorii Feresten si Robin la Michael Richards (simpaticul si excentricul Cosmo Kramer). Alaturi de ei, din distributia… vocala fac parte o serie de vedete consacrate de la Hollywood si nu numai – Matthew Broderick, Chris Rock (in rolul unui tantar plangacios), Barry Levinson, John Goodman, Ray Liotta, Larry King, Oprah Winfrey si chiar Sting, al carui nume i-a inspirat probabil pe producatori sa-l aleaga pentru un asa film tematic…
Un film pentru ochii copiilor si urechile parintilor
Absolvind cele trei zile de colegiu, o albina pe nume Barry Bee Benson (a carei voce ii apartine lui Jerry Seinfeld) se simte deziluzionata de perspectiva de a avea o cariera plictisitoare si comuna, la fel ca si celelalte membre ale stupului – fabricarea mierii. Aventurandu-se pentru prima oara in afara stupului, Barry incalca una dintre legile fundamentale ale stupului si intra in vorba, mai ceva ca-n basmele despre Craiasa Albinelor, cu o fiinta umana, o vanzatoare de flori din New York numita Vanessa (Renee Zellweger).
Bee isi da seama ca oamenii fura si folosesc fara rusine pretiosul rod al albinelor de milenii intregi si realizeaza ca adevarata sa chemare in viata este sa cheme in judecata rasa umana, pentru acest rapt nepermis. Barry castiga procesul si toata mierea din lume este confiscata si returnata harnicelor lucratoare. Doar ca vorbaretul si indraznetul Barry intelege ca, avand atata miere, albinele vor ramane somere si nu vor mai putea sa-si intretina familiile…
Plus ca, daca ele nu vor mai poleniza florile, viata vegetala va disparea si cantitatea de oxigen de pe planeta va scadea considerabil… In cele din urma, cei doi prieteni vor gasi o solutie ingenioasa problemei astfel incat mierea este redata oamenilor iar albinele sunt cu adevarat fericite sa se stie utile. Dincolo de latura comica, in film exista numeroase accente serioase si aluzii la situatii reale, accentuate de dialogul savuros si de „intepaturile” unui Jerry Seinfeld, mai acid ca niciodata. Altfel spus, Bee Movie pare un film facut nu atat pentru ochii copiilor cat mai ales pentru urechile parintilor…
50 de desenatori au trudit la „strambaturile” lui Seinfeld
Desi inca de la lansare pelicula s-a bucurat de succes, mai ales la prichindei, criticii de film au cam strambat din nas, considerand filmul „slabut”, nu atat ca realizare, cat ca idee. Nici oamenii de stiinta nu au fost mai incantati, considerand ca pelicule precum Bee Movie, Antz sau A Bug’s Life denatureaza realitatea, introducand in mintile celor mici idei false – una dintre ele fiind ca lucratorii sociali din cadrul musuroaielor sau stupilor sunt masculi, nu femele!
Totusi, din punct de vedere imagistic, pelicula este o incantare si micutii sunt fascinati – de altfel, Bee Movie ar fi recomandarea noastra pentru copii, in aceasta vacanta, cu atiat mai mult cu cat filmul se lanseaza in Romania in zilele premergatoare Craciunului. Desenatorii de la Dreamworks au optat pentru o varianta animata a lui Jerry Seinfeld dar reproducerea mimicii specifice a versatilului actor le-a dat serioase batai de cap. A fost nevoie de munca tenace a peste 50 de animatori, pentru reproducerea tridimensionala a personajelor si, spre deosebire de celelalte desene computerizate de pana acum, in Bee Movie fiecare personaj a fost desenat si filmat separat, pentru a fi ulterior alaturat altor personaje, in scena respectiva.
GABRIEL TUDOR
Comentarii