Pete de lumina pulsatorie invadeaza campul vizual, unele obiecte pe care le avem in fata tind sa se intoarca cu susul in jos, dureri – iata cateva dintre numeroasele simptome ale migrenei oftalmice. O problema suparatoare la orice varsta, dar, din fericire, care poate fi remediata; fireste, cu ajutorul si cu implicarea directa a medicului. Primul element sesizabil in timpul manifestarii migrenei este durerea.
Ea se localizeaza pe o singura parte a capului, dand senzatia de pulsatie. Criza dureaza de la cateva ore la doua-trei zile si poate fi insotita de greata si de intoleranta la lumina. In cazul migrenei oftalmice, intr-o prima etapa se manifesta si simptome specifice, la nivel vizual. Petele de lumina sunt clasice, dar in alte cazuri apar semne care anunta durerile de cap, furnicaturi in varfurile degetelor si pe fata sau, mai rar, tulburari ale limbajului: dificultati in gasirea cuvintelor, incapacitate de a vorbi, inversarea ordinii normale a cuvintelor. In circa 6% din cazuri, se constata chiar o paralizie totala sau partiala a unei parti a corpului.
In general asemenea tulburari neurologice preced sau insotesc debutul unei cefalee, dar nu in mod obligatoriu. Se poate ca o persoana sa sufere de migrene cu semne care o anunta, dar de la o zi la alta cefaleele sa dispara, in schimb lasand locul crizelor lipsite de durere, ceea ce nu inseamna ca boala nu exista. Totusi crizele respective sunt mai putin frecvente, venind in compensatie „grupate”: dupa doua sau trei luni de acalmie, numai intr-o saptamana pot sa se manifeste doua-trei reprize de migrene.
Factori favorizanti
Patologia in discutie, daca e insotita de dureri de cap, este numita „cu aura”. Indiferent de simptomele asociate, ea este cauzata de o hiperexcitabilitate cerebrala, ceea ce inseamna ca anumite persoane se nasc cu o predispozitie la migrene, asa cum altele sunt predispuse la diabet sau la insuficienta venoasa. Desigur, stresul si oboseala raman factori favorizanti, ca in cazul migrenelor „fara aura”, insa cel mai frecvent crizele sunt declansate de stimuli luminosi, cum ar fi reverberarea razelor solare pe suprafata marii. Sau, mult mai ciudat, de vederea unei imagini dungate.
Desi tulburarile la care ne referim sunt vizuale, ele au origine neurologica, asa ca masura cea mai indicata este sa se consulte un medic neurolog, cel mai competent sa recomande tratamentul potrivit. Totusi – atentie! – numai dupa ce s-a convins ca este vorba despre o migrena. Aceasta, deoarece e posibila confuzia cu o problema mai grava, cum este un accident vascular cerebral, manifestat la inceput in mod asemanator. De aceea, se cere ca la prima manifestare a simptomelor descrise sa se apeleze la medic.
Primele masuri
Practic, simptomele migrenelor „cu aura” se instaleaza in mod lent si succesiv, in timp ce la un accident vascular cerebral apar brusc si simultan. Daca examenul clinic este normal, tulburarea vizuala, cea senzitiva si/sau verbala nu dureaza mai mult de o ora si e urmata de o cefalee migrenoasa tipica; cel mai probabil este vorba despre o prima criza de migrena „cu aura”. In caz de incertitudine, medicul va recomanda analize mai detaliate, insa diagnosticul sigur va fi stabilit numai dupa cel putin doua crize si dupa un examen clinic amanuntit, realizat intre acestea.
Tratamentele actuale nu pot scurta durata simptomelor, care se pot manifesta timp de 3 pana la 40 de minute. Cea mai buna reactie consta in oprirea oricarei activitati (mai ales daca subiectul se afla la volan) si asteptarea incetarii simptomelor. Se pot lua, la primele semne neplacute, aspirina sau un antiinflamator, pentru a preveni eventuala cefalee. Daca totusi durerea de cap apare si devine foarte suparatoare, trebuie sa se recurga la tratamentul specific cefaleei migrenoase.
Prevenirea este posibila
Se poate, realmente, sa se incerce reducerea la cel mult jumatate a crizelor de migrena oftalmica, atunci cand frecventa creste. Deseori, pentru aceasta medicii recomanda aspirina – 500 miligrame pe zi. Aceasta practica inca nu e validata, dar da rezultate pozitive semnificative. Alte tratamente sunt similare cu cele folosite in cazul migrenelor „fara aura”; s-a recurs uneori la unele antiepileptice, care sunt si antimigrenoase. Mai este posibil sa se previna aparitia crizelor prin purtarea in mod regulat a ochelarilor de soare, daca subiectul este, de exemplu, foarte sensibil la stimulii vizuali.
O constatare de data recenta a specialistilor este ca, fara nici un fel de dubiu, si copiii pot suferi de migrene, in proportie de circa 5%. In cazul lor este posibil sa se manifeste fenomene specifice stranii. De pilda, pot aparea halucinatii auditive, copilul „auzind” ca este strigat pe nume de parinti, desi in realitate e liniste. Alt gen de halucinatii se prezinta la fel ca la adulti, in plan vizual: obiecte care par ca se alungesc sau se micsoreaza, imagini care se rastoarna cu 180 de grade. Prin urmare, daca un tratament specific pentru eliminarea bolii sau pentru scurtarea duratei sale inca nu exista, persoana care sufera de asa ceva trebuie sa se prezinte in mod obligatoriu la medic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii