Orasul La Paz din America de Sud nu este numai capitala administrativa a Boliviei, ci si capitala situata la cea mai mare inaltime – altitudinea minima fiind de 3632 metri. Aflata în podisul Altiplana Boliviano, pe valea raului Chonqueyapu, unul dintre izvoarele lui Rio Beni, a fost fondat la 20 octombrie 1548 de spaniolul Alonso de Mendoza. Asezarea a fost si ea cuprinsa de febra aurului, dar aceasta n-a tinut mult.
A profitat insa de drumul argintului care trecea dinspre Potosi spre coasta Pacificului si care i-a asigurat o solida independenta economica. Initial, s-a numit Nuestra Senora de La Paz, dar în 1825, dupa alte surse în 1827, orasul a fost rebotezat „La Paz de Ayacucho”, în amintirea bataliei castigate de Antonio Jose de Sucre, la 9 decembrie 1824, în fata trupelor spaniole. Era o batalie care consfintea independenta fata de metropola a coloniilor sud-americane.
In 1898 a primit statutul de capitala administrativa a Boliviei, capitala oficiala a tarii ramanand in continuare orasul Sucre. La sfarsitul secolului al XIX-lea, La Paz a devenit un important nod de cale ferata, iar populatia a crescut simtitor consolidandu-si si pozitia de cel mai puternic centru economic si social-politic al tarii.
Nucleul istoric al orasului il constituie Piata Murillo. Aici sunt grupate: Catedrala orasului, înaltata intre 1843-1940, palatul Legislativ, Palatul Prezidential si casa în care a locuit Simon Bolivar. Exista în oras numeroase alte monumente de interes istoric si arheologic. Printre acestea trebuie amintite Manastirea San Francisco, a carei constructie a început în 1549, dar a fost terminata în 1778, Universitatea, 1830, Muzeul de Arheologie din 1846.
Piata Murillo a fost atent restaurata si de aici porneste o strada ingusta pe care, pe langa cladirile în stil colonial, mai exista patru mici muzee care evoca din plin viata locuitorilor: Muzeul de Metale Pretioase, expunand obiecte de aur si argint dinaintea venirii lui Cristofor Columb, Casa Murillo, cu o colectie de arta din perioada coloniala, Muzeul Litoralului Bolivian, cu documente din timpul Razboiului Salpetrului (1879-1883), care a dus la pierderea de catre Bolivia a iesirii la Oceanul Pacific, si Muzeul Costumbrista Juan de Vargas, oglindind intregul trecut al orasului.
Exista si un muzeu închinat plantei cunoscute sub numele de „coca”, in care sunt prezentate utilizarile traditionale ale acesteia, ca si cele din industria bauturilor racoritoare si a medicamentelor, insistandu-se asupra dezastrelor aduse de consumarea teribilei cocaine. Inchisoarea San Piedro din oras nu este doar un loc destinat detentiei unor infractori, ci si o veritabila atractie turistica. Din cei peste 1500 de pensionari ai acesteia, unii detin – contra cost fireste – adevarate celule de lux, iar altii servesc drept ghizi pentru turistii care vor sa cumpere obiecte confectionate de detinuti.
Piata din jurul Catedralei este plina de viata si de culoare, iar Calle Sagarnaga este presarata de tarabe pline de tesaturi, instrumente muzicale, bijuterii si tot felul de suveniruri. In apropiere exista Piata Vrajitoarelor, unde se vand tot felul de filtre si ingrediente magice, ierburi si talismane, menite a te pazi de spiritele malefice. Amestec de traditie si modern, de luciditate si superstitie, orasul La Paz este un loc în care credintele amerindiene si cele europene pasesc, de cateva veacuri, umar la umar.
IRINA STOICA
Comentarii