Marile descoperiri geografice de la sfarsitul sec. al XV-lea au fost motorul propice pentru marile campanii de cucerire a teritoriilor noi, nu printr-o abordare culturala, ci prin agresiune militara. Fie ca a fost vorba de cuceririle din Vest, unde popoarele „primitive” au fost supuse pe calea armelor, fie ca a fost vorba despre India, descoperita prin intermediul rutei maritime spre Est, ce a deschis calea colonizarii unor teritorii incluse de mult într-o retea comerciala zonala.
Pentru portughezi, ca si pentru spaniolii care au distrus civilizatia inca, strategia era una singura, dar eficace: obtinerea bogatiilor prin jaf si crima. Dupa cucerirea portului Goa, care a fost trecut prin foc si sabie, adversarii de la Lisabona ai lui Alfonso de Albuquerque au încercat sa-l discrediteze, lansand ideea ca mentinerea sub control a portului nu era decat o risipa de resurse materiale si umane, un pret prea scump platit doar pentru a apara Goa de armata lui Yusaf Adil Shah.
Numai ca una spuneau detractorii si altceva credea regele Manuel. El era de acord cu Albuquerque atunci cand acesta spunea ca Portugalia are nevoie de o baza permanenta pe coasta indiana si ca Goa este alegerea perfecta, de vreme ce portul era perfect plasat pentru o eficienta aparare dispunand, în plus, de conditii excelente pentru adapostirea navelor. Ideea bazei militare plasate în partea cealalta a lumii a avut castig de cauza în fata regelui, asa cum are si azi în cadrul strategiei militare a marilor puteri.
Si, înca o data, Albuquerque a avut dreptate în fata detractorilor sai de la curte, pentru ca demonstratia de forta, agresivitatea criminala a soldatilor portughezi, i-a facut pe conducatorii vremii din zonele aflate în vecinatatea portului Goa sa fie mult mai pregatiti si mai îngaduitori cu portughezii, atunci cand a venit momentul negocierii unor tratate comerciale. O miscare bine gandita de Albuquerque, o tehnica bine pusa la punct si azi, cand activitatea comerciala se desfasoara de multe ori în zgomot de arme. Albuquerque nu avea timp de scrupule si, în fond, nu pentru asa ceva fusese trimis în zona.
Pe harta, lucrurile se vad mult mai bine decat la curtea regala. Asa ca n-a trebuit sa treaca mult timp de la atacarea portului Goa, pentru ca atentia lui Albuquerque sa fie atrasa de un alt punct pe harta: îndepartatul Malacca. Asa se face ca, reusind sa-si stranga toate fortele de care dispunea, vreo 1.400 de oameni, plus vreo 600 de javanezi infanteristi, plasati în 18 vase, Albuquerque a luat cu asalt Malacca în luna mai a anului 1511, pe care l-a cucerit relativ fara probleme.
Aici a instalat un guvern portughez, care avea rolul de a trata prieteneste cu vecinii din zona, dupa principiul, eficient si azi, „daca sunt dusmanii musulmanilor, sunt prietenii nostri”. Între timp, Albuquerque a trimis trei corabii sa dea de urma Insulelor Moluce, cunoscute în epoca sub numele de „insulele mirodeniilor”. La întoarcerea în Goa, Albuquerque a descoperit ca în lipsa stapanului, adica a lui, inamicii prinsesera curaj si se pusesera pe asaltat portul, pentru a-l recuceri din mainile portughezilor.
Nu a fost nevoie de prea mult timp ca, preluand comanda ostilitatilor, Albuquerque sa puna lucrurile la punct si pe asediatori pe fuga. Încalzit de actiunile care tocmai se încheiasera cu succes, Albuquerque a mai facut si o mica incursiune în Marea Rosie, fara sa se implice în cine stie ce înclestari, dar urmatoarele 12 luni avea sa si le dedice consolidarii pozitiei Portugaliei în India, o idee care avea tot sprijinul si aprobarea regelui Manuel.
Au fost anii de glorie ai lui Albuquerque, care i-au încununat activitatea militara, dar gloria e trecatoare, ca si frumusetea. În ciuda faptului ca a mai facut o incursiune la Hormuz, fortareata pe care a cucerit-o, dupa ce cu ani în urma fusese obligat sa o paraseasca, Albuquerque s-a vazut detronat la un moment dat de pe scaunul de vice-rege. Ironia sortii a facut ca înlocuitorul sau, lucru pe care Albuquerque trebuie sa-l fi digerat cu noduri, sa fie chiar cel mai mare inamic al sau, si anume un oarecare Lopo Soares de Albergaria. Nu se stie daca de suparare sau de sabie, cert este ca marele Albuquerque a murit în timp ce se întorcea la Goa în vara lui 1515. (Va urma)
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii