• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mai multa sanatate pentru tine!

Mai multa sanatate pentru tine!

27 decembrie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          8 factori decisivi
          
          Toata lumea spune ca „sanatatea e mai buna decât toate”. Si, daca într-adevar, credem în aceasta afirmatie, în mod obligatoriu trebuie sa avem grija de ea.

          8 factori decisivi
          
          Toata lumea spune ca „sanatatea e mai buna decât toate”. Si, daca într-adevar, credem în aceasta afirmatie, în mod obligatoriu trebuie sa avem grija de ea. Chiar daca progresele medicinii din ultimele decenii sunt cu adevarat spectaculoase – aproape fiecarei boli îi sunt destinate tehnici performante de tratament si produse farmaceutice de ultima ora – e de preferat sa nu ajungem în situatia de a apela la ele. În plus, nu-i rau sa ne amintim ca, de multe ori, nici metodele teraputice cele mai sofisticate, nici cei mai renumiti specialisti nu pot repara consecintele unor obiceiuri nesanatoase. Nu-i o vorba goala faptul ca printr-un stil de viata sanatos, putem tine bolile departe de noi. Ce-ar trebui sa facem? Acum, la sfârsit de an, sa facem un bilant al propriilor noastre obiceiuri – si mai bune si mai rele! – si sa ne propunem ca, în viitor, sa dam mai multa importanta formarii si cultivarii deprinderilor care ne ajuta sa ne pastram sanatatea. Asadar, sa luam aminte la…
          
          1. ALIMENTATIA
          
          Este obiceiul care influenteaza cel mai mult sanatatea noastra. Dar nu numai felul de mâncare afecteaza hotarâtor organismul nostru, ci si ritmul, si timpul alocat meselor. Specialistii ne spun mereu ca e important sa învatam sa hranim potrivit nevoilor proprii fiecarui organism, într-un mod placut si sanatos, adica în functie de vârsta, activitate, etapa specifica unei vieti normale etc.
          
          2. AERUL
          
          Se stie deja: se poate supravietui mai multe saptamâni fara a mânca, mai multe zile fara a bea apa, dar fara a respira nu putem trai mai mult de 3-4 minute, si asta în cel mai fericit caz. Oxigenul din aer este indispensabil vietii si avem un singur mod de a obtine acest oxigen: respirând. Dar mai exista o conditie care nu vizeaza neaparat supravietuirea de moment, ci protejarea de lunga durata a sanatatii: respirând aer curat. Un obicei bun este sa începi ziua respirând profund un aer cât mai proaspat (macar în fata ferestrei deschise); si, nu în ultimul rând, sa profiti de toate ocaziile care ti se ofera pentru a iesi în natura, unde aerul este mult mai curat decât în zonele aglomerate. Creierul si tot organismul vor functiona cu mult mai bine daca veti respira un aer cât mai nepoluat. Nu uitati ca respiratia este prima functie a vietii.
          
          3. APA
          
          Se spune ca apa este „dizolvantul universal” al materiei vii. Aproximativ 60% din corpul nostru este alcatuit din apa. Rinichii au nevoie de apa pentru a putea filtra sângele si a elimina prin urina substantele toxice pentru organism. Aparatul digestiv are si el nevoie de apa pentru a usura tranzitul intestinal si, deci, pentru a evita constipatia. Fara apa, pielea nu s-ar pastra neteda si stralucitoare iar oasele nu si-ar mentine taria si, totodata, elasticitatea. Avem nevoie însa de apa nu numai pentru asigurarea functiilor organismului, ci si pentru pastrarea igienei corporale, o modalitate de a ne feri de îmbolnaviri de tot felul. Medicii ne recomanda sa bem cel putin sase pahare de apa pe zi (vara chiar mai mult). Ingestia a doua pahare cu apa (sau ceai de plante), dimineata, pe nemâncate curata stomacul de reziduurile (mucozitatile) ce se depun în timpul noptii. În ceea ce priveste apa aplicata extern, aceasta are o mare putere curativa, cunoscuta înca din antichitate. Tehnicile de hidroterapie, fie ca sunt aplicate într-o statiune balneara, fie acasa (dusuri, bai generale cu plante sau esente pentru relaxare etc.) pot rezolva sau alina cel putin numeroase suferinte.
          
          4. SOARELE
          
          Este principala sursa de energie pentru planeta noastra. În ceea ce priveste lumina solara, aceasta este indispensabila vietii si pastrarii sanatatii. Cu ajutorul ei, organismul uman fixeaza vitamina D si calciul iar radiatia ultravioleta (sub gradul de risc) lucreaza ca un dezinfectant capabil sa distruga germenii patogeni. Lumina solara are un efect benefic, esential si asupra psihicului: s-a dovedit ca în timpul iernii, când sunt mai putine zile însorite si orele de întuneric predomina, frecventa depresiilor nervoase creste.
          
          5. EXERCITIUL FIZIC
          
          Corpul nostru poate fi asemanat cu o masina destinata miscarii, cu un aparat care, lasat în inactivitate, rugineste, se defecteaza. Este un fapt unanim demonstrat ca exercitiul fizic combate hipertensiunea arteriala, evita obezitatea si mentine în forma tot organismul. Cel mai bun exercitiu fizic si, mai ales, la îndemâna tuturor, care poate fi practicat fara restrictii si cheltuieli financiare, este mersul pe jos. Un vechi proverb spune ca toti avem doi medici: piciorul drept si piciorul stâng. Statisticile arata ca persoanele care fac saptamânal cel putin patru sedinte de exercitii fizice, de minimum 30 de minute, prezinta un risc scazut de infarct si de îmbolnaviri respiratorii.
          
          6. ODIHNA
          
          Cum au explicat medicii faptul ca majoritatea atacurilor cardiace au loc între orele 9 si 12 noaptea si aproape întotdeauna dupa o zi (sau o perioada) suprasolicitanta din punct de vedere fizic si desfasurata pe fondul unei tensiuni nervoase excesive? Au explicat-o aducând în discutie un motiv de necontestat: depasirea limitei de rezistenta a organismului, fortarea lui sa functioneze „în foc continuu”, fara a i se permite momente de… reîncarcare a bateriilor. Dar, organismul are nevoie si de timpi de refacere. Toate celulele corpului nostru au nevoie de o perioada suficienta, zilnica, de odihna. Aceasta trebuie sa fie regulata, de cel putin sapte ore pentru adulti. Si, pe lânga odihna zilnica, organismul are nevoie si de alte perioade de odihna: cea saptamânala (cel putin o zi) si cea anuala (a concediului). A te odihni cu regularitate este un obicei sanatos, este, în ultima instanta, o necesitate biologica, exact cum este hrana.
          
          7. REFUZUL DROGURILOR
          
          Dintre toate vietuitoarele planetei, omul, desi dotat cu ratiune, este singura fiinta care îsi distruge cu buna stiinta sanatatea folosind drogurile. Nocivitatea excesului de cafea si alcool, obiceiul fumatului, administrarea nejustificata de medicamente si, cel mai grav, folosirea drogurilor propriu-zise, a fost cu prisosinta demonstrata. Daca dorim sa avem o minte treaza si sanatoasa, trebuie sa evitam orice substanta care altereaza mecanismul delicat al creierului si sistemului nervos. Stimulentii obliga organismul sa functioneze în conditii fortate, ceea ce îl predispune la deteriorare si îmbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca principala cauza evitabila a îmbolnavirilor în lume este consumul tutunului si al bauturilor alcoolice. Folosirea drogurilor (cafea, tutun, alcool, cocaina etc.) începe moderat, sub pretextul dobândirii unei stari psihice mai bune, si sfârseste prin folosirea lor în cantitati din ce în ce mai mari, pentru a diminua suferinta.
          
          8. GÂNDIREA POZITIVA
          
          Nu e usor de pastrat acea benefica pace mentala si sufleteasca în mijlocul atâtor tensiuni si probleme pe care ni le pune în fata viata moderna. Totusi, echilibrul mental este un factor esential pentru sanatate si el trebuie pastrat prin orice mijloace. Statisticile medicale demonstreaza ca persoanele pesimiste, depresive sunt afectate mai frecvent de cancer si de alte boli grave. Nu întâmplator, psihologii si pediatrii ne îndeamna sa ne formam obiceiul de a privi aspectele vietii de zi cu zi cu mai mult calm, sa nu ne lasam coplesiti de suparare pentru lucrurile marunte si fara importanta esentiala în existenta noastra, sa ne cultivam încrederea în fortele proprii, sa nu ne risipim energia lamentându-ne, în loc sa cautam solutii la problemele cu care ne confruntam. Sa nu uitam nici un moment ca buna dispozitie mentala si psihica influenteaza în mod hotarâtor buna functionare a organismului nostru.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Tort Sarlota

Urmatorul Articol

Apendicita acuta poate fi fatala

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Apendicita acuta poate fi fatala

Horoscop 2002

Pateu de carne

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.