Un alt tip de produse farmaceutice de larga utilizare este descoperit ca avand un grad ridicat de risc, desi se afla la vanzare de mult timp. Mai mult, „descoperirea” (dar, oare, cum de au ajuns asemenea produse chimice pe piata?) e cu atat mai alarmanta cu cat cei vizati sunt copiii. Vorbim despre medicamentele impotriva tusei sau a racelii care contin codeina si care sunt contraindicate copiilor sub 12 ani, de asemenea nefiind recomandate adolescentilor cu probleme respiratorii, a anuntat recent printr-un comunicat Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), potrivit agentiilor de presa occidentale.
Codeina este o substanta prezenta in numeroase medicamente impotriva durerilor, dar si a tusei si racelii, dintre care unele se elibereaza in farmacii chiar fara a fi nevoie de reteta. Ea este transformata in morfina de ficat, insa organismul anumitor persoane efectueaza aceasta conversie prea repede, lucru care poate avea efecte grave, cum ar fi probleme respiratorii.
EMA a facut inca din 2013 recomandari in privinta codeinei din medicamentele impotriva durerii, dar, la cererea Agentiei Germane a Medicamentului, a analizat in 2014 produsele respective ce contin codeina, destinate copiilor, pentru combaterea tusei si a racelii. In noua sa recomandare, comitetul pentru evaluarea riscurilor in domeniul farmaceutic din cadrul EMA sugereaza ca medicamentele cu codeina sa fie contraindicate tuturor copiilor sub 12 ani, desi – paradoxal sau nu – in 2013 fusese de acord cu utilizarea medicamentelor impotriva durerii pe baza de codeina la copiii la care paracetamolul si ibuprofenul erau ineficiente.
Comitetul argumenteaza contraindicatia acestor antitusive prin faptul ca „felul in care codeina este transformata in morfina la copiii sub 12 ani este variabil si imprevizibil”. Folosirea codeinei impotriva tusei si a racelii nu se recomanda nici minorilor intre 12 si 18 ani cu probleme respiratorii, femeilor insarcinate si nici persoanelor considerate ca avand un „metabolism ultrarapid” (care transforma codeina in morfina mai repede decat media populatiei), indiferent de varsta lor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii