Intr-o stramtoare din apropierea insulelor Penghu, din largul apelor Taiwanului, a fost descoperit, agatat in plasele unor pescari, un maxilar cu un aspect primitiv. Expertii care l-au studiat au ajuns la concluzia ca apartine unui hominid dintr-o specie necunoscuta care a trait in Extremul Orient. Niciodata nu au fost gasite in aceasta regiune din largul Taiwanului fosile de oameni primitivi. De retinut faptul ca stramtoarea facea parte din continentul asiatic in cursul ultimei perioade glaciare, cand nivelul apelor era scazut.
A fost imposibila datarea cu radiocarbon in absenta urmelor de colagen conservat. Analiza unor elemente – fluorina si sodiu – a permis insa datarea fosilei. Vechimea: intre 10.000 si 190.000 de ani.
Aceasta le depaseste in dimensiuni pe cele din aceeasi perioada descoperite in China sau Indonezia. Individul ar putea fi un stramos diferit de Homo erectus, hominizi ale caror fosile sunt cele mai vechi descoperite in Asia. Este posibil sa descinda din hominizi, dotati cu maxilare proeminente, care au ajuns intr-o perioada tarzie in Asia. Testele ADN vor putea clarifica aceste lucruri si determina relatiile care existau intre acesti indivizi.
DORIN MARAN
Comentarii