– Stimate Domnule Profesor dr. Andrei-Aubert Combiescu, in calitatea Dv.
– Stimate Domnule Profesor dr. Andrei-Aubert Combiescu, in calitatea Dv. de Director al Institutului Cantacuzino si de Profesor de Microbiologie la Facultatea de Medicina, sunteti personalitatea cea mai autorizata careia sa-i adresam câteva intrebari referitoare la un subiect care din pacate ramâne inca in actualitate. As vrea sa ne reamintiti caile de transmitere, cum a evoluat ea, de ce totusi cedeaza atât de greu si, din nou, ce trebuie sa facem pentru a ne feri de meningita?
– In ceea ce priveste agentul patogen, deci cauza meningitei, stim acum cu precizie ca este vorba despre niste enterovirusuri, virusuri care patrund in organismul uman pe cale digestiva; se inmultesc in intestin si se elimina prin materiile fecale, transmitându-se astfel de la o persoana infectata la una sanatoasa prin ceea ce numim „circuitul fecalo-oral”. Adica, cel mai des se transmite prin contact direct: cel care elimina virusul, si eventual nu respecta conditiile minime de higiena (nu se spala pe mâini când vine de la WC, când se asaza la masa, nu spala lucrurile pe care le manânca etc), are sanse sa transmita cu mare usurinta virusul in primul rând membrilor familiei. Si trebuie stiut ca acest virus se transmite in primul rând intre copii, ei fiind in general mai neglijenti si mai greu de obisnuit cu reguli corecte in ceea ce priveste higiena personala. Vedeti, analiza epidemiologica care s-a efectuat in zonele unde au aparut aceste cazuri (si care s-au cantonat mai ales in nordul Moldovei, judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, apoi Bacau si mai putin Vaslui, cu câteva cazuri in plus in Constanta, unde, interesant, ele au aparut la localnici si nu la turisti), au stabilit un element comun: toate aceste persoane s-au scaldat in ape statatoare sau curgatoare. Acum, e adevarat ca este putin cam greu de explicat aceasta contaminare prin scaldat, mai ales intr-o apa curgatoare, pentru ca aici are loc o dilutie foarte mare a virusului. Daca se mai poate intelege ca un singur bolnav, de exemplu, ar putea contamina un lac mic sau un elesteu, este mai greu de presupus ca o persoana poate contamina atât de intens un curs de apa curgatoare incât aceasta sa devina infectata. Nu este exclus – este insa doar o ipoteza care nu s-a putut dovedi – ca aceasta s-ar datora faptului ca in special copiii care fac baie impreuna, tot impreuna isi pun si hainele, favorizând astfel transmiterea virusului. Cert este insa ca virusul circula in toate populatiile, mai ales cele de copii si adolescenti, si pe tot globul. In zonele temperate, cum este cazul la noi, el circula mai ales vara si toamna, si cu asemenea ubicuitate incât daca faci o supraveghere virologica (asa cum se face in cazul poliovirusurilor, de exemplu), daca nu gasesti astfel de virusuri la persoane sanatoase, inseamna ca sistemul de supraveghere nu este bun!
– Aparitia virusurilor este un lucru exceptional?
– Nu. Circuitul acestor enterovirusuri este un fenomen absolut normal si se intâmpla in fiecare an. In total exista peste 60 de serotipuri si fiecare din ele, când infecteaza organismul uman (si sa nu uitam ca virusul se intâlneste numai in organismul omenesc, nu poate trece de la animal la om cum se intâmpla cu leptospirele), are nevoie de un anumit timp pentru a se multiplica, uneori nu provoaca nici un fenomen de boala, alteori poate produce fie o eruptie, fie o asa-zisa herpagina (dureri in gât cu aparitia unor mici vezicule), fie dureri musculare sau pleurale, meningite etc. – o paleta multipla de fenomene digestive.. Ei bine, când te-ai infectat cu un asemenea virus, dupa câteva saptamâni multiplicarea in intestin inceteaza, pentru ca organismul dezvolta un raspuns imun – produce anticorpii care reusesc sa-l elimine. Si organismul ramâne rezistent, fata de acel virus, de multe ori pentru ani de zile. Fiind insa, cum spuneam, peste 60 de serotipuri, iti cam trebuie o viata pentru a le epuiza pe toate! Unele din ele, unele tulpini, se intâmpla sa fie mai agresive si asa s-a intâmplat probabil si acum. Spun „s-a intâmplat”, pentru ca in prezent epidemia se afla in scadere. Au circulat aici niste serotipuri de ecovirusuri (una din subfamiliile de enterovirusuri) care sunt mai des implicate in producerea de meningite. Si o coincidenta nefericita a facut ca in judetele afectate sa se manifeste tipurile cunoscute ca producând meningita.
– De ce tocmai in aceste judete? – Probabil pentru ca aici s-a dezvoltat in ultimii 15 ani un contingent de copii care nu aveau anticorpi pentru aceste virusuri. Asa s-a produs infectia, asa la unii dintre ei s-au produs meningite – pentru ca la majoritatea nu au aparut. Si este de asteptat ca in momentul când organismele respective isi vor fi dezvoltat anticorpii, in judetele respective epidemia sa inceteze.
(Va urma)
Tratarea infectiilor respiratorii acute
Nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute, iar...
Comentarii