Sarcina declanseaza schimbari majore în corpul unei femei – hormonale, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, urinare si, dupa cum arata un nou studiu, creierul femeii însarcinate trece, la rândul lui, prin schimbari majore, unele trecatoare, altele de lunga durata.
Cercetatorii au anuntat ca au cartografiat pentru prima data schimbarile care se produc pe masura ce creierul unei femei se reorganizeaza ca raspuns la sarcina, pe baza scanarilor efectuate de 26 de ori, începând cu trei saptamâni înainte de conceptie, pâna la noua luni de sarcina si apoi, postpartum, doi ani mai târziu.
Studiul a constatat o reducere generalizata a volumului de materie cenusie corticala, zona încretita care cuprinde stratul cel mai exterior al creierului, precum si o crestere a integritatii microstructurale a materiei albe, situata mai adânc în creier. Ambele modificari au coincis cu o crestere a nivelului hormonilor estradiol si progesteron.
Materia cenusie este compusa din corpurile celulare ale celulelor nervoase aflate în creier. Materia alba este alcatuita din fascicule de axoni – fibre lungi si subtiri – ale celulelor nervoase care transmit semnale în cadrul unor conexiuni pe distante lungi în creier.
Studiul, primul de acest gen, s-a bazat pe un singur subiect: Elizabeth Chrastil, la Universitatea California din Irvine, Statele Unite, coautoare a studiului, care a devenit mama pentru prima data. Ea a nascut un baiat sanatos, care are în prezent 4 ani si jumatate. Chrastil avea 38 de ani în timpul studiului, iar acum are 43 de ani.
Oamenii de stiinta au declarat ca, dupa finalizarea acestui studiu, au observat acelasi tipar la alte câteva femei însar-cinate, care au fost supuse unor scanari cerebrale în cadrul unui studiu în curs de desfasurare, numit „Proiectul creierului matern”. Cercetatorii intentioneaza sa extinda numarul subiectilor la câteva sute.
Schimbare coregrafica
„Este destul de socant ca în 2024 nu avem aproape nicio informatie referitoare la ceea ce se întâmpla în creier în timpul sarcinii. Aceasta lucrare (de cercetare) deschide mai multe întrebari decât raspunsuri, iar noi atingem aceste întrebari doar la suprafata”, a adaugat Chrastil.
Scanarile au demonstrat o reducere, în medie, de aproximativ 4% a materiei cenusii în aproximativ 80% dintre regiunile creierului studiate, iar o mica revenire postpartum nu a readus volumul la nivelurile anterioare sarcinii, transmite Reuters/ Agerpres.
Totodata, scanarile au relevat o crestere de aproximativ 10% a integritatii microstructurale a materiei albe, un indicator al sanatatii si calitatii conexiunilor dintre regiunile creierului, care a atins un nivel maxim la sfârsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina si la începutul celui de-al treilea, urmând ca, dupa nastere, sa revina la starea anterioara sarcinii.
„Creierul matern sufera o schimbare coregrafica de-a lungul gestatiei, iar noi sun-tem în sfârsit capabili sa observam procesul în timp real”, a declarat Emily Jacobs, specialista în neurostiinte la Universitatea California din Santa Barbara, autoare principala a studiului publicat în jurnalul Nature Neuroscience. „Studiile anterioare au realizat instantanee ale creierului, înainte si dupa sarcina. Însa, nu am fost niciodata martori ai creierului în toiul acestei metamorfoze”, a adaugat Jacobs.
Cercetatorii au declarat ca nu este clar daca pierderea de materie cenusie este un lucru rau. „Aceasta schimbare ar putea indica o reglare fina a circuitelor cerebrale, nu foarte diferita de ceea ce se întâmpla cu toti adultii tineri pe masura ce trec prin pubertate si creierul lor devine mai specializat. Unele schimbari pe care le-am observat ar putea fi, de asemenea, un raspuns la cerintele fiziologice ridicate ale sarcinii în sine, demonstrând cât de adaptabil poate fi creierul”, a declarat Laura Pritschet, cercetatoare la Universitatea din Pennsylvania si autoare principala a studiului.
Cercetatorii spera ca în viitor sa examineze modul în care variatia acestor modificari ar putea ajuta la prezicerea unor feno-mene precum depresia postpartum si modul în care preeclampsia – o problema grava care afecteaza tensiunea arteriala si poate aparea în timpul sarcinii – ar putea dauna cre-ierului.
Chrastil a declarat ca nu a fost constienta în timpul studiului de datele care indicau modificarile la nivelului creierului sau, precizând ca nu a simtit nimic diferit. „Unii oameni vorbesc despre «creierul de mamica» si lucruri de acest gen”, a spus Chrastil, referindu-se la ceata mentala cu care se confrunta unele femei însarcinate. „Eu n-am avut parte de asa ceva”, a adaugat ea.
NICUSOR DINCA
Comentarii