In lunile calduroase de vara, cand temperaturile depasesc 30 de grade, dar nu doar atunci, se produc unele afectiuni printre care si migrenele. Aceste dureri de cap, impotriva carora medicina clasica nu a gasit pana in prezent remediul perfect, se pot prelungi uneori pana la cateva zile, devenind chiar severe. Cum se pot preveni si trata fara a apela la analgezice de sinteza, descoperiti in randurile care urmeaza. Migrena se defineste ca fiind o durere intensa, ce cuprinde de cele mai multe ori doar o parte a capului, pulsatila, insotita sau nu de stari de greata, intoleranta la lumina si zgomote puternice, ameteala, slabiciune etc. De obicei, efortul fizic important accentueaza disconfortul.
Durerea are caracter recidivant si le afecteaza in special pe femei. La originea aparitiei crizelor stau o serie de factori, de la cei de ordin genetic (se presupune ca se mosteneste), pana la schimbari de ordin hormonal, comportamental, climateric (caldura este un important factor favorizant) sau ingerarea anumitor alimente. In rare cazuri, migrenele sunt manifestarea unor afectiuni neurologice, de aceea se recomanda apelarea de urgenta la medic atunci cand durerile devin atroce, dureaza mai mult de 72 de ore si sunt insotite de amorteli, tulburari vizuale, de vorbire ori de mers. De asemenea, se impune consult de specialitate in cazul copiilor care acuza adesea dureri de cap. Investigatii de tipul RMN sau CT sunt menite sa alunge sau sa confirme suspiciuni ale unor diagnostice in sfera cerebrala.
Sfaturi pentru a evita o noua criza
– Unele alimente precum branzeturile imbogatite cu mucegai nobil, muraturile, produse fermentate sau marinate, conservele, afumaturile precum si indulcitorii artificiali, cacaua, nucile si bauturile alcoolice pot favoriza declansarea migrenelor. Evitati aceste produse, mai ales in contextul unei stari anxioase, depresive sau puternic stresante. Toti acesti factori pot conduce la aparitia chinuitoarelor dureri de cap.
– Asigurati-va necesarul de somn. Opt ore din 24 este suficient pentru un adult. Nu e bine nici sa exagerati cu somnul caci efectele pot fi inverse celor scontate.
– Mancati la ore regulate si nu sariti peste mese.
– Evitati sa va expuneti schimbarilor meteorologice, mai ales scaderii si cresterii bruste a presiunii atmosferice. De asemenea, nu va expuneti la lumina prea puternica sau la mirosuri accentuate.
– Combateti prin orice mijloace stresul, o modalitate perfect viabila fiind tehnicile de relaxare.
– Consumati mai mult peste. Acesta este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, elemente care se pare, potrivit studiilor de specialitate, ca ar ajuta la prevenirea migrenelor.
– Nu luati medicamente analgezice in exces. Uneori, tocmai aceasta utilizare abuziva duce la instalarea durerilor. Se presupune ca aproximativ 80% dintre migrenele care nu cedeaza la tratamentul cu analgezice simple, de tipul paracetamolului, au la origine un abuz de medicamente. Asocierea anumitor preparate farmaceutice pot declansa, prin efectul rebond, crize, cefalee cronice cotidiene. In perioadele dominate de stres important, unii pacienti se confrunta cu migrene mai frecvent decat de obicei. Cand acestea devin zilnice, de nesuportat, iar medicamentele nu-si fac efectul, se impune internarea pentru o zi sau doua, sub supravegherea unui neurolog.
MIHAELA VLAD
Comentarii