Bradicardia se caracterizeaza printr-o frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut la adulti si de 70 la copii. In cazuri grave, cand inima nu ajunge sa mai pompeze suficient sange in organe, aceasta tulburare de ritm cardiac poate deveni fatala, ducand la oprirea definitiva a functiei cordului. In general, problema este destul de usor suportat de catre cel afectat, printre semnele caracteristice ale bradicardiei numarandu-se ametelile, oboseala la efort, dar si in repaus, dispneea, palpitatiile, dificultati privind concentrarea, edemele la nivelul gleznelor etc. Exista bolnavi care nu prezinta nici unul din aceste simptome, dar care sunt diagnosticati cu bradicardie.
Cauzele bradicardiei
Ritmul anormal al inimii, mult incetinit fata de cel normal, poate avea la origine o serie de cauze. Acestea se pot stabili numai cu ajutorul electrocardiogramei. Cel mai des se intalneste bradicardia sinusala, problema in general benigna, dar care poate constitui manifestarea unei afectiuni mai grave, cum ar fi infarctul miocardic, hipotiroidia, miocardita, endocardita, boli ale arterelor coronare, potasemie etc. De asemenea, administrarea anumitor medicamente (digitalice, betablocante, antiaritmice etc.) duce adesea la bradicardie sinusala. Diabetul zaharat, hipercolesterolemia, intoxicatia cu nicotina, obezitatea, sedentarismul pot avea drept urmare, la un moment dat, incetinirea ritmului cardiac.
Unii sportivi de performanta se confrunta destul de des cu probleme de ritm cardiac, acesta fiind in mod natural mai scazut fata de normal, ca o adaptare a organismului la efort fizic repetat. Mai rar, bradicardia apare si ca urmare a unui reumatism articular acut. Cea mai periculoasa ramane forma de bradicardie determinata de intreruperea semnalelor electrice ale inimii – blocajul auriculo-ventricular. Diagnosticul poate fi pus dupa efectuarea unei electrocardiograme, a unui test de efort sau prin monitorizare ambulatorie Holter (un EKG la domiciliu, ce se aplica in cazurile de bradicardie instabila).
Regim de viata
O recomandare de care trebuie sa tina seama persoanele care au probleme cu ritmul cardiac este sa consume alimente bogate in potasiu. Acest element asigura o buna functionare a muschilor inimii, a sistemului nervos si o atenuare a hipertensiunii. De asemenea, contribuie la reglarea excitabilitatii neuromusculare si a contractiilor musculare la nivelul inimii, mentinand potentialul electric al sistemului nervos si al transmiterii impulsurilor nervoase in intregul corp.
Surse excelente de potasiu sunt usturoiul, spanacul, pastarnacul, cartofii noi, dovleceii, dovleacul, coacazele negre, prunele, bananele, smochinele. Alcoolul este de neconceput in cadrul dietei bolnavului de inima. Consumul regulat a mai mult de 330 ml bere sau 120 ml vin pe zi mareste cu 40% posibilitatea de a suferi de aritmie cardiaca. Evitarea grasimilor animale, a excesului de carne in alimentatie, este o alta recomandare de care trebuie sa se tina seama.
In timpul crizei, este bine ca cel afectat sa stea intins in pat si sa bea cu inghitituri rare apa usor indulcita. Masarea globilor oculari, pe pleoapele inchise, ajuta de asemenea. In afara crizelor, se combate constipatia si se evita eforturile fizice si intelectuale prea mari, stresul, emotiile si abuzurile alimentare.
Fitoterapie
Infuzie de unguras. Se toarna peste doua lingurite de planta uscata o cana cu apa in clocot. Se acopera pentru 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Infuzie de odolean. Se toarna peste o lingurita de radacini uscate si macinate o cana cu apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se bea o cana pe parcursul zilei, fractionata in 2-3 reprize, avand efecte sedative, mai ales in caz de palpitatii.
Cu ulei volatil sau unguent de rozmarin se fac frectii usoare in zona inimii in caz de dureri pectorale, stari anginoase, intepaturi la nivelul inimii cu iradieri in bratul stang, cu tulburari de ritm cardiac si tendinta de sufocare.
MIHAELA VLAD
Comentarii