Astazi, la tot pasul auzi de cristale Swarovski. Desi este un brand foarte cunoscut in intreaga lume, iar cristalele ce poarta aceasta marca sunt colectionate de foarte multe persoane, prea putini dintre noi, cunoastem povestea celebrului cristal. Swarovski este una din povestile de mare succes din Austria. Intorcându-ne in timp, aflam ca totul a pornit de la vizita pe care Daniel Swarovski, nascut pe 24 octombrie 1862 in Georgenthal, Boemia, a facut-o intr-o expozitie internationala de produse electrice din Viena. Era anul 1883. Fiind fascinat din copilarie de munca tatalui sau care avea un mic atelier si un magazin unde vindea obiecte de cristal pe care le realiza, tânarul Swarovski a reusit ca pâna la vârsta de 21 de ani sa cunoasca tot ce se putea despre secretele cristalelor.
Vizita la expozitia de la Viena i-a schimbat radical imaginea despre prelucrarea cristalului. A inceput o munca titanica, timp de noua ani, la realizarea unei masini care sa-i permita prelucrarea cristalelor. Datorita inventiei sale, avea sa se schimbe pentru totdeauna industria cristalelor. Astfel, in anul 1892, când Swarovski a inventat masina automata de taiere, s-a nascut cristalul cu numele sau.
Refractia luminii intr-un curcubeu
Asa poate fi numit un cristal Swarovski. Pentru a permite refractia luminii intr-un curcubeu, inventatorul si-a” invelit” cristalele cu substante chimice metalice speciale. Unul dintre aceste „invelisuri”, cel mai cunoscut, de altfel, care-i da cristalului un aspect neted, de suprafata lucioasa si de curcubeu, este Aurora Borealis/”AB”. Swarovski a mai folosit si alte „invelisuri” cum ar fi Cristal Transmission, Vulcano, Aurum si Dorado ce pot fi aplicate fie pe o parte a cristalului, fie pe doua parti. Când in 1995 a fost sarbatorit „un secol de Swarovski”, compania a creat omagial o lebada de argint in cristal, o adevarata opera de arta. Chiar daca a trecut atâta vreme, calitatea si puritatea cristalelor Swarovski este de neegalat. Tehnicile de prelucrare si taiere se tin in mare secret, iar imitatorii nu au reusit sa afle tainele.
O lume de cristal
Asa ar putea fi numit Muzeul Swarovski si un fascinant parc tematic cu sediul chiar in localitatea Wattens acolo unde a inceput istoria cristalelor Swarovski. Muzeul are o succesiune de camere, unele mai impresionante ca altele, fiecare si toate la un loc, celebrând prin forta imaginatiei, frumusetea cristalelor Swarovski. Parcul care completeaza aceasta „lume de cristal” a muzeului, este „dotat” cu cascade, labirinturi si luminatii spectaculoase pe timp de noapte, creând un peisaj fantastic. Chiar de la intrare, vizitatorii sunt intâmpinati de un sarpe ornat cu cristale multicolore, ce sta incolacit pe un stâlp, iar fântâna este locul unei amintiri de neuitat.
Cristalele veritabile sunt perfect netede
Exista si facaturi pe piata. Producatorii de imitatii insa nu pot reproduce anumite componente. Cristalele autentice Swarovski au culori si stralucire unice, imposibil de reprodus. Cristalele Swarovski de un anumit tip sunt identice ca dimensiuni, stralucire si slefuire. Ele sunt perfect uniforme. Falsificatorii ce realizeaza cristale slefuindu-le cu mâna nu vor obtine niciodata doua cristale identice din punct de vedere al lungimii, latimii si al unghiurilor. Fatetele cristalelor autentice sunt perfect netede, imitatiile au neregularitati. Daca priviti in interiorul unui cristal si veti observa granule de aer (bule), fiti sigur ca acela este un fals.
N. FLORIA
Comentarii