Cele sapte boli letale desemnate ca atare de dr. Robert G. Allen, pe care vi le-am prezentat in numarul precedent, fiind atât de diferite intre ele, e de presupus ca au si cauze diferite. Iata insa ca o cu totul alta idee o enunta cercetatorul american si e bine sa-i analizam cu atentie punctul de vedere. Cercetatori in domeniu au aratat, in ultimul deceniu, ca exista o singura cauza probabila – existenta radicalilor liberi in corp.
Sa explic intelesul in urmatorul fel: ati taiat vreodata un mar in jumatate si l-ati lasat expus pentru câteva ore? De ce intreb asta? Moleculele de oxigen, de radicali liberi, au atacat moleculele fructului expus. Cum poti sa opresti fenomenul?
Simplu: stoarceti putina lamâie pe fruct, imediat dupa taiere. Marul ramâne alb si proaspat ore in sir. De ce? Lamâia contine vitamina C – un puternic antioxidant, care neutralizeaza radicalii liberi de oxigen si protejeaza marul. Este exact ceea ce se intâmpla inauntrul trupului tau. Daca nu ai destui antioxidanti in interiorul corpului, celulele tale vor fi afectate si asta poate conduce la consecinte mortale.
Singurul lucru foarte important pe care poti sa-l faci, daca vrei sa traiesti destul ca sa dansezi la nunta nepotilor, este sa incepi imediat un regim prin care sa fii sigur ca iti administrezi toti antioxidantii de care ai nevoie, pe ambele cai: prin dieta si prin suplimenti nutritivi. Va indemn sa incepeti consumul de suplimenti nutritivi chiar acum. Veti vedea semne imediate, materiale, care dovedesc ca aceste substante lucreaza ca sa va protejeze impotriva afectiunilor produse de radicalii liberi.
Pacientii care au inceput acest tratament raporteaza energia crescuta, schimbari pozitive in textura pielii si chiar diminuarea ridurilor, in câteva saptamâni. Exista o multime de conceptii gresite care circula in legatura cu vitaminele, mineralele si antioxidantii ca supliment. Iata câteva dintre cele mai raspândite si mai periculoase minciuni.
Minciuna nr. 1. Suplimentii nutritivi nu sunt necesari. Obtinem toata nutritia necesara din mâncare. Corpul tau are nevoie de o combinatie precisa de 79 de agenti nutritivi zilnic, incluzând 30 de vitamine si 22 de minerale. Dar s-a constatat ca numai 3% dintre americani folosesc regimuri alimentare sanatoase.
Problema este ca nici o singura persoana nu primea toate cele 10 vitamine si minerale esentiale, zilnic! Inainte de anii '40, fermierii intorceau agentii nutritivi esentiali prin rotatia culturilor si raspândirea ingrasamântului organic. Dupa sfârsitul razboiului, companiile producatoare de medicamente, care faceau nitrati si fosfati pentru armata, au ramas cu putini cumparatori pentru stocurile de chimicale. De aceea, trebuia sa gaseasca noi piete pentru produsele lor. Experimente timpurii aratasera ca multe plante pot sa creasca cu o combinatie de numai 3 minerale: azot (N), fosfor (P) si potasiu (K).
„Inarmati” cu aceste cunostinte, fabricantii de chimicale de razboi au inceput sa vânda NPK fermierilor, pentru preturi atractive. Din anii '60, cu scopul de a fi competitivi pe piata alimentelor, aproape toti fermierii americani au devenit dependenti de produsele NPK, pentru a supravietui. Combinatii de NPK furnizeaza principalele trei minerale esentiale pentru sanatatea plantelor. Astfel, recoltele cresc frumoase si abundente, dar trupul tau nu este o leguma. Oamenii nu au nevoie numai de N.P.K., ei au nevoie si de seleniu, crom, cesiu, magneziu, fier, cupru, iridiu, zinc, cobalt, vanadiu.
Fertilizatorii NPK nu contin mineralele esentiale pentru sanatatea umana, deoarece nu au fost conceputi sa serveasca nutritiei umane. Din cauza ca produsele crescute pe baza de NPK au secatuit solul de celelalte minerale, iar acestea nu au fost niciodata inlocuite, in zilele noastre, cea mai mare parte a produselor provenite din culturi sunt deficiente din punct de vedere mineral. De exemplu: in 1948, un castron de spanac continea 150 mg de fier, dar astazi acelasi castron contine 2 mg fier.
Astazi trebuie sa manânci 75 de castronase cu spanac ca sa obtii fierul pe care-l gaseai intr-un castronas, numai cu 50 de ani in urma. Si asta nu-i tot. Inainte ca aceasta hrana deficienta sa ajunga pe masa ta, ea este procesata in fabrici care o golesc de orice forma de agenti nutritivi. Alt exemplu: mazarea proaspata, din gradina, pierde, prin gatire, 56% din vitamine. Dar mazarea congelata pierde 83%, iar mazarea in conserva pierde 94%.
Ce putem spune despre delicioasa pâine alba? Cu scopul de a produce acea faina alba, care sta in rafturile magazinelor fara sa se strice, procesarea inlatura pretioasele si nutritivele straturi ale grâului, in acest fel pierzând 22% din vitamine si minerale. Apoi se adauga inapoi 6 vitamine si minerale in cantitati mai mici decât s-au inlaturat si produsul final se cheama ca e „imbogatit”. Nu-i asta o gluma?
Cu cât imbatrânim, cu atât lucrurile se inrautatesc. Jumatate din americanii peste 60 de ani au carente, chiar si când vorbim despre standardele minime legate de vitaminele E, C, A. Voi face acum o afirmatie care poate vi se va parea ridicola: tu si eu murim de foame; nu din cauza lipsei de alimente, ci din cauza lipsei de agenti nutritivi care ar fi trebuit sa existe in alimente. Acum câteva sute de ani, mii de marinari presupusi ca fiind bine hraniti mureau de o boala numita scorbut. Ce a cauzat aceasta boala? O simpla deficienta a vitaminei C.
Când li se dadea vitamina C in lamâi si alte citrice, ei se insanatoseau cu rapiditate. Care este „scorbutul” zilelor de astazi? Sunt bolile de inima, cancerul si celelalte care fac parte din cele sapte boli mortale. Sistemele noastre imunitare, slabite din cauza deficientei de vitamine, sunt mai putin capabile sa ne protejeze. Desi suntem mai grasi decât am fost vreodata, murim de foame. Cum a spus cineva: „suntem supraalimentati, dar subnutriti”. Un alt expert a numit aceasta „abundenta malnutritiei”. Suferiti si dvs. de abundenta malnutritiei?
Minciuna nr. 2. Suplimentii nutritivi sub forma de pastile nu dau rezultate. Majoritatea doctorilor, probabil dieteticieni, nutritionisti, insista pe faptul ca populatia obtine vitaminele de care are nevoie numai din regimul alimentar. Pâna la urma, asa ni s-a spus si in scoala. Indiferent de vârsta ta sau de statutul tau medical, in conformitate cu noile cercetari, dozajul optim de vitamine si minerale iti poate imbunatati starea sanatatii si reduce sansa de a dezvolta multe boli sau tulburari care odata erau considerate aproape inevitabile.
Folosirea corecta a unor antioxidanti adecvati poate sa previna si chiar sa stopeze multe forme de cancer, boli de inima, arteroscleroza, diabet la adulti si alte boli, a caror cauza primara este excesul de oxidare libera radicala (cataracte, afectiuni ale plamânilor, afectiuni ale ficatului si boli degenerative ale creierului). Din pacate, avem de-a face zilnic si cu alte asemenea minciuni periculoase…»
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii