Cum procedam daca, de Craciun, ni se intâmpla asta?
Arsura cu ulei încins, apa clocotita, cratita încinsa
Ungem zona arsa cu miere, care alina durerea si grabeste vindecarea.
Ne curge sânge din nas
Ne asezam pe un scaun si presam puternic cu vârful degetului nara prin care curge sânge.
Cum procedam daca, de Craciun, ni se intâmpla asta?
Arsura cu ulei încins, apa clocotita, cratita încinsa
Ungem zona arsa cu miere, care alina durerea si grabeste vindecarea.
Ne curge sânge din nas
Ne asezam pe un scaun si presam puternic cu vârful degetului nara prin care curge sânge. Interiorul narii respective se poate tampona cu suc de lamâie. Respiratia se face numai pe gura.
Ne ia ameteala
Daca ameteala se instaleaza brusc, uneori fiind însotita de dureri de cap violente, persoana trebuie sa se retraga într-o încapere cu aer curat, sa stea în repaus si sa bea infuzie de ceai de menta (10-12 linguri de planta la un litru de apa). În cazul unei persoane sanatoase, ameteala poate interveni în timpul sau dupa o calatorie cu avionul sau cu masina, dupa o doza de bautura în plus, dupa ce a stat mult în fum de tigara… Aceasta stare poate aparea cu atât mai mult la suferinzii de hipertensiune arteriala, artroza cervicala, scleroza în placi etc.
Stare de lesin
Într-o încapere aglomerata si neaerisita, la care se mai adauga oboseala, statul prea mult în picioare, emotii puternice, scaderea brusca si trecatoare a tensiunii arteriale poate aparea brusc. Omul acuza ameteala si senzatie de „urechi înfundate”, apoi devine palid si îsi pierde cunostinta. Va fi întins imediat la orizontala, cu capul ceva mai jos, evident într-o încapere bine aerisita; i se desfac hainele la gât si la abdomen, se stropeste cu apa rece pe fata, se frictioneaza cu apa rece fruntea si regiunea inimii. I se poate da sa inspire otet sau amoniac.
Crampa musculara (cârcei)
Oboseala, pozitia incomoda a corpului si a picioarelor în mod special, statul prea mult în pozitie sezânda etc. pot declansa contractii involuntare, scurte, dar foarte dureroase, ale unui muschi sau grupe de muschi. Pentru calmarea cârceilor de la picioare exista câteva manevre „ad-hoc”: întinderea piciorului cât mai mult posibil si efectuarea unor miscari bruste de flexie a labei piciorului spre gamba, de mai multe ori, urmate de un masaj usor la nivelul tendonului lui Achile, alternând cu ciupiri usoare; frictionarea locului respectiv cu gheata; aplicarea pe locul dureros a unui obiect rece (din metal)
Ne înecam cu mâncarea
La patrunderea unui corp strain în trahee, organismul reactioneaza printr-o tuse exploziva, mobilizându-se pentru a-l elimina cât mai repede. Când corpul strain ramâne blocat în trahee, persoana în cauza începe sa respire greu, nu mai poate vorbi, tuseste în spasme si se învineteste. În astfel de cazuri e nevoie ca altcineva sa o cuprinda cu bratele din spate catre fata, pentru a ajunge cu pumnul stâng în capul pieptului si palma dreapta deasupra. Cu pumnul si palma se apasa abdomenul de sus în jos, cât mai puternic, de mai multe ori. Cu ajutorul acestei manevre, presiunea din plamâni, apoi cea din trahee, va creste brusc, ceea ce va produce expulzarea corpului strain.
Sughitam
Ingerarea rapida a unor alimente sau lichide (în special reci), consumul de prea multe bauturi gazoase si alcoolice pot declansa o „repriza” de sughit de nestapânit. Si totusi… ca sa iesim din impas întrerupem respiratia cât mai mult timp posibil; inspiram si expiram brusc, apoi ne retinem respiratia (manevra va fi executata de mai multe ori); bem un pahar cu apa rece, cu înghitituri mici, pe nerasuflate; înghitim câteva picaturi de lamâie.
Senzatie de balonare si greata
În primul rând, facem o pauza de mâncare. Pentru a stimula digestia si a înlatura greata, bem una-doua cani cu ceai rece de menta si ghimbir.
O criza de colica biliara
Masa prea copioasa, alimentele indigeste, stropite cu ceva mai mult vin sau alte bauturi alcoolice, dar si oboseala si stresul pot declansa spontan acea durere intensa si epuizanta din regiunea ficatului, însotita de greturi si varsaturi. Colica apare în special la bolnavii cu suferinta biliara mai veche. Remediul consta în repaus absolut la orizontala; aplicarea pe regiunea ficatului (când nu apare si febra) a unei comprese calde sau aplicarea unei comprese cu apa rece (daca apare si febra); consumul de lichide reci – ceai de tei, menta, sunatoare, musetel etc., eventual cu lamâie pentru anularea greturilor.
Criza de anghina pectorala
Criza se manifesta prin dureri în regiunea inimii – ca o gheara, o strângere, o apasare etc. De multe ori durerea iradiaza în mâna stânga, pâna la degetul mic. În general, durata durerilor nu depaseste 30 de minute. Oriunde s-ar afla persoana în cauza trebuie întinsa la orizontala, cu capul mai sus, în repaus absolut. I se administreaza nitroglicerina si, eventual, o infuzie din flori de tei (6 linguri la un litru de apa), 1-2 cani în timpul crizei. Sau infuzie de paducel (o lingura de flori, fructe si frunze de planta la o cana cu apa), o cana în timpul crizei. Binevenite sunt si baile calde (40 grade C) la mâini, timp de 15 secunde, la fiecare 5-10 minute pâna la încetarea crizei. Daca durerile nu înceteaza este necesara solicitarea medicului.
Ne „omoara” o criza hemoroidala
Condimentele mai abundente, specifice preparatelor traditionale de Craciun, alcoolul, exceptiile de la dieta obisnuita si consumul de alimente care constipa sunt suficiente motive pentru aparitia durerilor vii, pulsatile si continue, provocate de tromboflebita venelor hemoroidale. Remediul? Aplicarea pe regiunea dureroasa si congestionata a compreselor caldute cu infuzie de musetel (o lingura de flori la o cana cu apa), cu apa rece, punga cu gheata, cataplasme cu cartofi cruzi rasi; bai de sezut cu apa rece, fiarta în prealabil.
Tratarea infectiilor respiratorii acute
Nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute, iar...
Comentarii