Foarte frecventa în ultimii ani la toate categoriile de pacienti care au o sensibilitate crescuta a aparatului digestiv, afectiunea numita sindromul colonului iritabil desemneaza o tulburare a functiei intestinale (se mai numeste si sindromul intestinului iritabil, colita spasmodica sau colopatie functionala), dar fara sa existe leziuni. Boala se caracterizeaza prin modificarea vitezei de tranzit al alimentelor, însotita de durere si disconfort. În general, se manifesta în jurul vârstei de 20 de ani, rareori mai devreme si afecteaza femeile într-o proportie de doua ori mai mare decât pe barbati. Daca însa apare dupa 40 de ani, atunci este aproape sigur ca sindromul indica de fapt o patologie mult mai grava si ar trebui consultat medicul cât mai repede.
De precizat si ca aceasta tulburare se poate manifesta periodic sau poate dura toata viata. De asemenea, e bine de stiut ca avem de-a face cu o afectiune benigna, însa disconfortul pe care îl presupune poate avea grave repercusiuni psihologice, sociale si profesionale.
Oricât ar parea de nefiresc, cauza acestui sindrom este necunoscuta, însa e cert ca persoanele afectate prezinta urmatoarele simptome: – o anomalie a motricitatii intestinale (modificarea vitezei de tranzit al alimentelor în intestin); – un raspuns exagerat al organismului la stres, la emotii, la ingerarea anumitor alimente si medicamente, la modificari hormonale; – o anume predispozitie familiala, ereditara. În ceea ce priveste simptomele, acestea pot varia de la o persoana la alta si pot fi: – dureri sau crampe abdominale, deseori ameliorate prin emisie de gaze sau prin scaun; – constipatie sau diaree, uneori în alternanta; – balonari însotite de flatulenta; – zgomote intestinale („bolboroseli”); – nevoia urgenta de a merge la toaleta si apoi senzatia de evacuare incompleta a reziduurilor alimentare; – prezenta de mucus în scaun; – greturi (uneori). Toate acestea apar de obicei dupa masa.
Alte posibile (dar nu obligatorii) simptome sunt: durere de cap, dureri dorsale sau lombare, o anumita jena la urinare, tulburari de somn. Daca apar si alte probleme – constipatie persistenta, sânge în scaun, diaree incontrolabila, febra, voma, pierdere în greutate – prezenta urgenta la medic este obligatorie. Este dificil de prevenit aparitia sindromului colonului iritabil, deoarece cauzele sale, spuneam, sunt necunoscute.
Totusi, se pot lua câteva masuri profilactice eficiente împotriva recidivelor: – limitarea sau evitarea meselor bogate în condimente si alcool; – reducerea sau evitarea alimentelor si a substantelor care produc gaze (varza, îndulcitori etc.); – echilibrarea alimentatiei cu privilegierea mâncarurilor bogate în fibre (fructe si legume proaspete).
Totodata, trebuie consumati minimum 1,5 litri de apa pe zi; trebuie mers la toaleta la ore fixe; stresul sa fie gestionat prin exercitii de relaxare; sa se practice o activitate fizica regulata etc.
Masurile igieno-dietetice permit controlul tulburarilor formelor usoare ale sindromului, dar daca problemele devin foarte grave trebuie apelat si la medicamente. Se folosesc (la recomandarea medicului, neaparat!): antispasmodice, încetinitori ai tranzitului; laxative neiritante, în caz de constipatie; anumiti antidepresori, dar pot fi de folos si produse ori preparate homeopate din domeniile fitoterapiei (anason, marar, chimen, coriandru – infuzie sau sub forma de pulbere, în mâncaruri), aromaterapiei (o picatura de ulei esential de tarhon într-un sfert de lingurita de miere, se tine în gura sa se dizolve; de 1-3 ori pe zi, timp de 3-4 zile), naturopatiei (evitarea consumului temporar de lapte si produse lactate, pâine si paste, legume uscate si cereale integrale, usturoi, varza, fasole uscata, „fulgi” de ceapa, cu privilegierea unor condimente – ghimbir, menta piperata s.a., a uleiului de peste, a iaurturilor si brânzeturilor nefermentate).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii