• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Începutul lumii”, garantia sanatatii

„Începutul lumii”, garantia sanatatii

4 iunie 2015
in Remedii naturale
A A

Dincolo de orice simbolistica, oul constituie pentru oamenii de pretutindeni unul dintre alimentele de baza de care, practic, nu ne putem lipsi fara a avea dezavantaje importante. Si nu numai pentru calitatile sale nutritive speciale, ci si datorita actiunilor sale pozitive asupra sanatatii, în general. Ouale reprezinta în primul rând o importanta sursa de vitamine. Acestea sunt foarte indicate în alimentatia copiilor si a adolescentilor, carora li se recomanda 6-7 oua pe saptamâna. Cantitatile de vitamine existente în oua variaza foarte mult în functie de specia si rasa pasarilor, de sezonul recoltarii si îngrijirea oferita de om.

 Astfel, în conditiile de crestere traditionala a pasarilor se constata ca, vara, ouale sunt de 2-4 ori mai bogate în vitaminele A si D decât în perioada iernii. Pastrarea lor îndelungata, mai ales daca nu se face la temperaturi scazute, duce la reducerea continutului de vitamine. De asemenea, ouale au un continut satisfacator de proteine. Amestecul proteinelor galbenusului si albusului realizeaza cel mai echilibrat continut aminoacidic fata de necesarul omului. De aceea, ele au fost luate ca termen de referinta în estimarea valorii nutritive a altor proteine.

 Asocierea oualor cu derivatele cerealiere, legume, leguminoase, produse de cofetarie si patiserie este foarte rationala din acest punct de vedere. Continutul oului în lipide este de aproximativ 11-14%. Prin cantitatile mari de lecitine si cefaline, oul are efecte tonifiante pentru sistemul nervos central si contribuie la desfasurarea normala a metabolismului lipidic.

 Un dezavantaj al oului îl constituie prezenta cantitatilor mari de colesterol – în medie 0,4 g pentru un ou de gaina si 0,8 g pentru un ou de rata. Din aceasta cauza, se recomanda moderatie în consumarea oualor de catre persoanele în vârsta si de catre bolnavii care au hipercolesterolemie, ateromatoza sau complicatii ale acestor boli. Glucidele sunt absente din galbenus si se gasesc în mici cantitati în albus. Elementele minerale sunt concentrate mai ales în galbenus. În 100 g de ou se gasesc în medie 200 mg fosfor, 140 mg potasiu, 130 mg sodiu, 60 mg calciu, 2,8 mg fier, 12 mg magneziu, 160 mg clor, 60 mg sulf. Pe lânga acestea, mai exista o serie de oligoelemente: iod, cupru, mangan, zinc.

 Digestia oului se face usor, el stimulând mai putin decât carnea secretia gastrica. Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale. Oul vârtos, cu galbenusul întarit si omleta sunt mai indigeste. Prin bogatia de vitamine lipo- si hidrosolubile, de proteine de calitate superioara, de fosfor absorbabil si de alte elemente minerale, de fosfolipide, ouale sunt alimente valoroase si fortifiante ale regimurilor alimentare. Ele mai sunt apreciate si pentru ameliorarea însusirilor senzoriale (gust, consistenta, culoare) ale preparatelor în care se încorporeaza.

 Pentru femeile însarcinate ratia optima este de 4-5 oua pe saptamâna, iar pentru adultii cu un program normal de munca, de 3-4 oua pe saptamâna. Consumul de oua trebuie redus la persoanele în vârsta, la cei cu hipercolesterolemie, ateromatoza, litiaza biliara si afectiuni inflamatorii sau hiperkinetice ale cailor biliare. Prezenta factorilor nutritivi (vitaminele complexului B, lecitinele, proteinele de calitate) are un rol important în activitatea nervoasa superioara, conferind proprietati tonifiante sistemului nervos, cu efecte curabile la surmenati si neuroastenici. Datorita consistentei caracteristice, efectului excito-secretor redus, absentei celulozei si utilizarii digestive aproape integrale, ouale sunt folosite în regimurile persoanelor cu gastrite hiperacide, ulcere, enterocolite.

 Oul este sarac în nucleoproteine si de aceea se recomanda ca înlocuitor al carnii, în caz de guta si hiperuremie. El mai este folosit si în regimurile hiposodate, iar cura de albus fiert este necesara într-un regim hipocaloric, dovedindu-si eficacitatea în tratamentul obezitatii. În anumite situatii – la copiii mici, la cei cu enterie sau cu insuficiente enzimatice digestive – ouale pot determina stari alergice (prurit, urticarie, eczeme, migrene). Acestea sunt cauzate de trecerea barierei intestinale a proteinelor, mai ales cele din albus, incomplet digerate. Tratamentul termic corect si dispersarea oului în alte preparate culinare sunt modalitati de înlaturare sau atenuare a acestor efecte.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Povestea lui Kikuji

Urmatorul Articol

O „obisnuinta” periculoasa: sindromul colonului iritabil

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

O „obisnuinta” periculoasa: sindromul colonului iritabil

Omul de Neanderthal nu cânta la fluier

Instantanee pe pânza

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.