In urma unor studii, arheologii trag concluzii pe care uneori le dezmint ulterior, asa cum au facut-o recent in legatura cu un fluier atribuit omului de Neanderthal, cu o vechime de peste 45.000 de ani. Recentele analize au relevat faptul ca „instrumentul” nu a fost confectionat de unul dintre acesti stramosi ai nostri, despre care se stie ca aveau abilitati de artisti plastici, nu insa si de… instrumentisti. „Fluierul” este de fapt un fragment de femur de urs ros de o hiena, spun specialistii.
Cele doua orificii care par a fi facute cu un sfredel, n-ar fi altceva decât rodul actiunii premolarilor unei hiene. Rotunjimea lor aproape perfecta se pare ca nu i-a convins pe cercetatori ca astfel de orificii sunt mai degraba facute de om, cu instrumente specifice epocii si nu de un animal. Concluziile sunt insa de asta data definitive.
Primul fluier atestat a fost confectionat si utilizat in epoca primitiva de omul modern – Homo sapiens – in urma cu 35.000 de ani. Cercetatorii de la Universitatea din Tubingen au facut aceasta descoperire senzationala in pestera Hohle din sud-vestul Germaniei. Instrumentul este confectionat dintr-un os de aripa de vultur cu o lungime de 20 centimetri si are 5 gauri pentru degete. Ulterior, in aceeasi pestera s-au mai gasit alte doua fluiere din fildes de mamut.
DORIN MARAN
Comentarii