Fara nicio clipa de odihna, hormonii lucreaza in folosul sanatatii noastre sub „cupola” sistemului endocrin.
Foamea, somnul, temperatura corpului, libidoul si alte asemenea constante organice, pe care le percepem ca fiind instinctive, sunt conditionate de aceste substante, insa nu oricum, ci intregul proces poate fi observat si gestionat pur si simplu urmand un orar, deci „dupa ceas”!
07:00. Pentru alimentarea masinariei reprezentate de organism, trebuie umblat la rezervele de energie, rolul revenindu-i cortizolului, sintetizat de glandele suprarenale. Varful de activitate se situeaza intre orele 6 si 8 dimineata, hormonul ridicand nivelul zaharului si determinand grasimile sa alimenteze muschii. Trebuie sa gaseasca insa noi surse de energie si astfel trezeste in stomac senzatia de foame, deci nevoia de mic-dejun. Adica acea masa pe care deseori o neglijam, dar care nu ar trebui ocolita.
07:45. Odata glucidele ingerate si transformate in glucoza, nivelul zaharului din sange (glicemia) creste. Or, pentru a functiona bine, organismul are nevoie de stabilitate; de aceea, pancreasul secreta insulina, pentru a tine in frau glicemia. Hormonul permite ca glucoza sa patrunda in celulele musculare, in tesuturile adipoase si in ficat, dar daca ficatul nu mai are loc sa o stocheze, atunci insulina ii „ordona” sa transforme surplusul de glucoza in grasime.
09:00. Ziua de lucru a inceput si tiroida elibereaza mai multi hormoni T3 si T4, care pregatesc organismul pentru activitatile fizice si intelectuale: modereaza consumul de energie cand corpul se afla in repaus si asigura buna utilizare a zaharurilor, grasimilor si proteinelor. Ei au si un rol important in procesul de crestere al copiilor si regleaza temperatura corpului.
12:30. Iar apare foamea. Si trebuie retinut ca e de preferat sa se manance fara graba, pentru a-i da ragaz centrului satietatii, aflat in hipotalamus, sa stimuleze secretia de leptina (hormonul inhibarii poftei de mancare) in tesuturile adipoase.
16:00. Insulina este eliberata dupa o masa, dar in mici doze patrunde si in sange, de-a lungul intregii zile, asigurand doza constanta de glicemie, pentru a evita socurile. Productia este marcata de mici „varfuri” la fiecare 10 minute, cu un maxim la ora 16. Nivelul glicemiei scade ulterior si de aceea simtim uneori nevoia sa mancam ceva dulce.
16:30. Nu trebuie decat un mic incident neprevazut, pentru ca suprarenalele sa secrete adrenalina, sa creasca pulsul si un plus de energie sa fie mobilizat pentru a permite o actiune rapida. Odata trecuta emotia, cortizolul – alt hormon al stresului – preia controlul, prevenind hipotalamusul si hipofiza ca organismul are nevoie sa-si refaca stocul de zahar. Nu e insa o scuza pentru a inghiti cate o bomboana dupa fiecare mica emotie, caci ficatul detine in mod normal suficienta glucoza pe care sa o elibereze cand e cazul.
18:00. Facem putina miscare (sport?), deci muschii au nevoie sa se hraneasca. Alti hormoni actioneaza acum pentru ridicarea glicemiei, iar in timpul efortului testosteronul este eliberat in cantitate mare pentru intarirea muschilor. De asemenea, dupa circa o jumatate de ora de activitate fizica, hipotalamusul elibereaza multa endorfina – hormon cu efect euforizant, antalgic si anxiolitic (combate durerea si anxietatea).
20:00. Ziua e pe sfarsite si hipotalamusul da semne de oboseala, iar glanda pineala incepe sa fabrice melatonina, hormon care ne ajuta sa adormim.
22:00. Este „ora intimitatii”. Dorinta de apropiere creste, partenerii secreta testosteronul – „motor” al libidoului la ambele sexe. In timpul actului intim, endorfinele si ocitocina sunt eliberate, marind senzatia de placere, de confort si totodata favorizand somnul.
23:00. Noaptea, melatonina secretata in absenta luminii sincronizeaza orologiul nostru intern cu exteriorul; ea stabilizeaza secretiile hormonale ale hipotalamusului pentru ziua urmatoare. In primele trei ore de somn, hipofiza elibereaza hormonul de crestere, iar la adulti are rol in vindecarea tesuturilor, reglarea nivelului de zahar din sange, stimularea sistemului imunitar s.a.
02:00. A dormi nu inseamna neaparat a te odihni. Tesuturile adipoase secreta hormonul satietatii, pentru a preintampina mancatul nocturn, absolut nerecomandat. Totodata, hipotalamusul elibereaza masiv un hormon antidiuretic, care evita trezitul pentru a merge la toaleta si regleaza cantitatea de apa din corp. De aceea, o cina stropita cu prea multa bautura va dezechilibra acest proces. Concluziile le va trage fiecare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii