Asezat in Campia Padului, in regiunea Veneto din nordul Italiei, orasul Padova, capitala a regiunii cu acelasi nume, este unul dintre cele mai vechi din Italia, plin de monumente si comori artistice.
Legenda spune ca Padova a fost fondata de un grup de fugari din Troia, cu aproximativ 3200 de ani in urma, frumusetea sa oglindindu-se in apa raului Bacchiglione. Considerat prin excelenta oras al culturii se remarca in special prin Basilica Sfantului Anton, cu mormantul cu statui de bronz apartinand lui Donatello.
Basilica, o cladire gigantica este construita in diferite stiluri: fatada este in stil romanic – lombard, arcadele sunt gotice, cupolele bizantine si clopotul amintind de arta islamica. Este decorata cu fresce de Giusto de Menabuoi si un candelabru monumental realizat de Andrea Briosco. Orasul, de un pitoresc aparte, este impanzit de strazi cu arcade, de piete largi, de poduri traversand bratele raului.
Unul dintre cele mai de seama obiective ale Padovei il constituie Capela Scrovegni, infiintata in secolul al XIV-lea, celebra pentru frescele care o impodobesc si care apartin marelui pictor si arhitect Giotto. Acestea se concentreaza pe viata Sfintei Fecioare si sunt considerate ca un ansamblu reprezentand una dintre cele mai importante opere ale artei occidentale.
Alaturi de aceasta capela se afla Biserica Eremitani prezentand la intrare doua morminte ale unor membri de seama ai familiei Carrara, stapanitori ai orasului in secolul al XIV-lea. Remarcabile sunt frescele semnate de Guariento, Giusto de Menabuoi sau Altichiero, dar multe s-au pierdut in timpul bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial.
In centrul orasului, vizavi de Primarie se inalta Universitatea din Padova, una dintre cele mai vechi din lume. A fost infiintata in 1222 de studentii veniti de la Bologna, prima universitate din lume datand din anul 1088. Centralizarea si mutarea unor sectii care functionau in alte zone ale orasului a fost facuta in secolul al XVI-lea.
Un loc deosebit de interesant in celebra universitate este Aula Magna rezervata Facultatii de drept. „Sala celor 40” prezinta portretele celor care au studiat aici. Pe langa Pico della Mirandola si Torquato Tasso poate fi vazut si bustul lui Constantin Cantacuzino. In sala se afla si pupitrul de lemn de la care a predat matematica si fizica Galileo Galilei intre 1592 si 1610.
Foarte apreciat era Teatrul Anatomic in forma de con rasturnat cu varful in jos permitand unui numar de peste 200 de studenti asezati in jur in randuri regulate sa urmareasca de la inaltime autopsiile si lectiile de anatomie care se tineau la baza. In 1678 la Universitatea din Padova a absolvit prima femeie din lume, Elena Lucrezia Cornaro, licentiata in filozofie.
Orasul se mandreste si cu cea mai veche gradina botanica din Europa, fondata in 1545, care initial era destinata plantelor medicinale. De-a lungul timpului de aici au fost raspandite in Italia mai multe specii de plante, ca liliacul sau rubarba. In 1997 a fost inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pe langa biserici si palate, Padova prezinta si cateva piete considerate adevarate capodopere arhitecturale. Printre acestea trebuie amintita Piazza Prato della Valle, considerata a treia ca marime din Europa dupa Piata Rosie din Moscova si Place de la Concorde din Paris.
Printre urme ale vechilor ziduri ale cetatii si ale santurilor de aparare, Palazzo della Ragione, primarie si palat de justitie din secolul al XIII-lea, impresioneaza prin frescele sale si uriasul cal de lemn, construit pentru o parada din anul 1466. La parterul cladirii, piata acoperita este cea mai veche din Europa, parte a unei istorii indelungate a orasului.
IRINA STOICA
Comentarii