Pornind de la o descoperire autentica, oamenii de stiinta au fost obligati sa se opreasca in fata unor bariere de nedepasit, deocamdata, in ceea ce priveste intelegerea rationala si logica a existentei unui corp uman vechi de peste doua milenii aflat intr-o stare de conservare nemaiintalnita.
Cochetaria unei nobile nomade
S-a numit candva Xin Zhui si a plecat din aceasta lume la varsta de aproximativ 50 de ani, intre anii 178 si 145 i.Chr. Trupul mumificat, descoperit in China, a apartinut unei femei din randul nobililor populatiei Saka (nomazi din zona Asiei Centrale, inruditi cu scitii).
In 1968, muncitorii care sapau pentru construirea unui adapost antiaerian pentru un spital de langa orasul Changsha, capitala provinciei Hunan, au scos la lumina mormantul celei numite astazi de cercetatorii occidentali Lady Dai, precum si mormintele sotului ei, Han Li Cang, cancelar al fostului regat Changsha, si cel al unui tanar despre care se crede ca a fost fiul celor doi.
Sapaturile arheologice desfasurate trei ani mai tarziu au decopertat patru structuri dreptunghiulare de pin, un gen de sicrie de marimi diferite asezate unul in altul, ingropate sub straturi de carbune si lut alb.
Cadavrul aflat in ultimul dintre ele, cel interior, era invelit in 20 de straturi de imbracaminte legate cu panglici de matase. Chiar daca numai aceste vesminte de lux evident erau senzationale datorita varietatii si opulentei lor, ele nu au putut fi comparate din acest punct de vedere cu starea corpului defunctei.
In inventarul spatiului funerar s-au numarat haine de matase cu broderie maiestrite, manusi delicate, mirodenii, flori, stuf aromat, cutii de cosmetice, instrumente muzicale, cartile si tabletele cu inscrisuri despre sanatate – foarte posibil numai o mica parte din bunurile obisnuite ale raposatei Xin Zhui, menite sa o insoteasca in odihna ei vesnica.
Flacara albastra
Daca numai aceste lucruri i-au incantat pe oamenii de stiinta, partea cea mai importanta a impresionantei descoperiri i-a socat: mumia defunctei, veche de peste doua milenii, era atat de bine conservata incat avea inca sange in vene, pielea ii era umeda si elastica, articulatiile flexibile, iar ochii pastrau chiar si genele si firele de par din nari. Era unul dintre cele mai bine conservate trupuri mumificate descoperite vreodata in istorie. Analizele efectuate in 1971 au aratat ca femeia traise in urma cu circa 2.150 de ani!
Mai mult decat atat, in esofag, stomac si intestine i s-au gasit si seminte de pepene galben nedigerat, iar analiza sangelui ramas in vene a aratat ca defuncta avea grupa sangvina de tip A.
Dupa cum scrie Nathaniel Scharping in revista „Discover”: „Este ceva deconcertant in a privi chipul cuiva plecat de mult din aceasta lume si a realiza ca arata exact ca tine”, s-a scris atunci in revista Discover.
Un miracol declansat de fapt de un fenomen comun. In timpul efectuarii de perforatii in solul din zona, un gaz cu miros intepator iesit din adancuri a luat foc, arzand cu o flacara albastra. Expertii si-au amintit atunci ca descompunerea materiei organice in interiorul unui mormant elibereaza gaze toxice, un detaliu adesea necunoscut.
In sicriu a fost descoperit un lichid usor acid care a devenit maro in contact cu aerul, probabil o solutie din plante traditionale chinezesti care a fost folosita la procesul de conservare. Lady Dai este expusa la Muzeul Provincial Hunan, unde vizitatorii o provesc ca o detinatoare a secretului longevitatii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii