• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Osteoporoza un semn de batrânete?

Osteoporoza un semn de batrânete?

7 septembrie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Osteoporoza este o problema de sanatate care, datorita faptului ca în ultimii ani s-a înscris pe lista subiectelor destul de frecvent mediatizate, s-a transformat într-o „sperietoare”. Multe scrisori sosite la redactie dovedesc acest lucru si, nu întâmplator, semnatarii (femei, dar si barbati, deopotriva!) sugereaza abordarea subiectului mai în detaliu.

          Osteoporoza este o problema de sanatate care, datorita faptului ca în ultimii ani s-a înscris pe lista subiectelor destul de frecvent mediatizate, s-a transformat într-o „sperietoare”. Multe scrisori sosite la redactie dovedesc acest lucru si, nu întâmplator, semnatarii (femei, dar si barbati, deopotriva!) sugereaza abordarea subiectului mai în detaliu.
          
           Ce este osteoporoza?
          
           O boala a scheletului, cauzata de factori multipli si caracterizata printr-o pierdere de masa osoasa si alterarea micro-arhitecturii scheletice, ce predispune la fracturi „inexplicabile”, care nu sunt neaparat consecinta unor traumatisme. Oasele par „de sticla”, usor de fisurat, cele mai vulnerabile fiind vertebrele, oasele lungi ale mâinilor si picioarelor, ale umerilor, precum si coastele.l Cea mai comuna forma de osteoporoza se înregistreaza la femeile trecute de vârsta menopauzei.
          
           Motivul!?
          
           Accelerarea excesiva si prelungita a resorbtiei (involutiei) osoase ce urmeaza încetarii secretiei de hormoni estrogeni, specifica perioadei de menopauza.l Exista însa si o osteoporoza de involutie, care este legata, în mod firesc, de procesul de îmbatrânire. Aceasta poate aparea la ambele sexe, manifestându-se clar în special dupa vârsta de 75 de ani si se datoreaza unui dezechilibru subtil, prelungit, între rata resorbtiei osoase si cea a formarii osoase. De fapt, între tipul I de osteoporoza (de menopauza) si tipul II (de involutie datorata vârstei) exista o strânsa legatura, îndeosebi în cazul femeilor.l Cu o incidenta mai scazuta, exista si osteoporoza idiopatica – apare la femei în preajma menopauzei iar la barbati înainte de 70-75 de ani. Aceasta forma de osteoporoza nu este asociata cu factorii de risc cunoscuti ce predispun la pierderea masei osoase; de altfel, deocamdata, cauzele sunt necunoscute.l O forma rar întâlnita este osteoporoza juvenila. Apare la unii copii în perioada prepubertara, severitatea bolii fiind variabila de la caz la caz. Se manifesta prin fragilitatea oaselor, predispuse la fracturi nejustificate, dar, dupa etapa pubertatii, problema poate sa dispara de la sine. Cauzele sunt, de asemenea, necunoscute.lOsteoporoza secundara este, la rândul ei, demna de luat în calcul, aceasta forma de pierdere de masa osoasa fiind în general severa si datorata unor boli preexistente (artrita reumatoida, boli hepatice, boli renale cronice, sindroame de malabsorbtie, hipertiroidism etc.), care necesita diferite tratamente medicamentoase specifice (mai ales exces de corticosteroizi).
          
          Care sunt categoriile cele mai vulnerabile?
          
           Desi la nivelul perceptiei generale exista tendita de a considera ca osteoporoza este o boala care afecteaza exclusiv sexul feminin, adevarul e ca nici barbatii nu sunt exclusi de la aceasta problema de sanatate. E drept ca în procent mult mai mic – 5-15% fata de 30-40% cât este procentul în rândul femeilor. Doar în ceea ce priveste osteoporoza secundara (consecinta a bolilor cronice si a tratamentelor medicamentoase îndelungate) rata este aproape egala – 5-10% la ambele sexe. Iar în ceea ce priveste vârsta, cu exceptiile amintite, înregistrate printre adolescenti, persoanele vârstnice sunt cele mai afectate.
          
           Cum se manifesta?
          
           Desi semnele aparitiei unei osteoporoze pot fi aparent confundate cu cele ale altor suferinte fizice, la o examinare competenta si complexa din partea medicului, diagnosticul se pune fara nici un dubiu. Durerile lombare acute sau cronice, tendinta de deformare a coloanei vertebrale (cifoza sau scolioza), fracturile netraumatice, pierderea exagerata si rapida în înaltime etc. pot fi considerate semnale de alarma în ceea ce priveste instalarea osteoporozei. Exista factori de risc preponderent? Desigur. În primul rând, acestia tin de tipul de alimentatie si îsi au originea înca in perioada de copilarie. Hrana saraca în calciu si vitamina D, permanentizata, deschide portile acestei boli. Acestora li se asociaza lipsa de miscare, stilul sedentar de viata. Alcoolul, tigarile si cafeaua contribuie si ele în mod negativ. Excesul de medicamente (corticosteroizi, substitute cu hormoni tiroidieni în exces, administrare pe termen lung de heparina, diuretice, anticonvulsive etc.) constituie un alt factor de risc important. Si, nu în ultimul rând, sunt de luat în considerare factorii genetici (familiali) – o zestre ereditara de masa osoasa sub nivelul normal la maturitate (o fragilitate a oaselor mostenita), cu tendinta de degradare o data cu înaintarea în vârsta. Se poate trata? Desi cercetarile asupra osteoporozei nu se bucura de o „traditie” de decenii, rezultatele studiilor întreprinse în ultimii ani au furnizat medicinii modalitati deosebit de performante de prevenire, diagnostic si tratament al acestei boli. Procedeele de diagnostic, de exemplu, nu sunt traumatizante, nici invazive; ele se bazeaza în special pe teste speciale de imagistica – radiografii (capabile sa puna în evidenta modificari precoce, de tipul cresterii dimensiunii spatiilor intervertebrale, compresiuni vertebrale, fisuri ori fracturi non-traumatice, densitatea minerala osoasa etc.), precum si pe dozari endocrinologice în masura sa releve eventualele tulburari ale mecanismului de formare de substanta osoasa. Biopsia este rareori practicata si asta numai în cazul în care se vizeaza excluderea presupunerii ca ar exista o alta boala metabolica osoasa.
           Tratamentul pentru osteoporoza este de obicei ambulator, indicatiile de internare practicându-se doar pentru dureri lombare acute, mai ales cele cauzate de fracturi vertebrale sau pentru tratamentul de urgenta al fracturilor severe. Pe lânga medicatia recomandata de medic (în functie de particularitatile fiecarui caz), pacientii sunt sfatuiti sa tina seama si de respectarea unor masuri generale. În primul rând, dieta: de restrictie, când greutatea corporala este mai mare decât cea normala; cu aport de calciu de 1500 mg/zi si vitamina D 600-1000 UI/zi; cu evitarea aportului excesiv de proteine si fosfor. Totodata, se recomanda modificarea stilului de viata: mersul pe jos pe o distanta de 1,5 km de doua ori pe zi si, daca e posibil, practicarea înotului; evitarea exercitiilor si a manevrelor care cresc fortele de compresiune si efortul mecanic asupra coloanei vertebrale si a oaselor periferice; evitarea caderilor, a torsiunilor, a traumatismelor puternice.
           Ca urmare a tratamentului, s-a constatat ca manifestarile osteoporotice se stabilizeaza la aproximativ 70% dintre pacienti. Neglijata, osteoporoza poate avea si repercusiuni dramatice; statisticile arata ca 20-30% dintre fracturile femurale conduc la invaliditate cronica si, datorita complicatiilor, chiar la moarte prematura.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Sfaturi pentru conserve

Urmatorul Articol

Limba pe varza

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Limba pe varza

Muschi napolitan

Rosii cu svaiter

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.