Familiile tinere, normale, sunt cele care se întregesc prin ani cu copii. Este insa imperios necesar ca, pe langa dragoste, sa fie cunoscuta si „zestrea” de sanatate a partenerului cu care tanarul sau tanara se va prezenta la consfintirea casatoriei. Intr-un fel, pare bizara indicatia, doar nimeni nu se îndragosteste de grupa sangvina a cuiva. Si cu toate acestea, cei doi trebuie sa stie ce fel de familie vor forma, respectiv care va fi potentialul lor de sanatate, dar mai ales al urmasilor lor.
Astfel, sunt subiecti care prezinta o anume calitate a hemoglobinei, într-un fel anormala, cunoscuta sub numele de talasemie. Cand ambii genitori au aceasta anormalitate a hemoglobinei, respectiv talasemie, viitorul lor copil, cu o probabilitate de 50 la suta, întrunind cate o gena bolnava de la fiecare din parinti, va suferi de boala Cooley.
Semnalata prin stari de anemie, aceasta poate fi ameliorata pe perioade scurte de o luna, o luna si jumatate, prin transfuzii de sange, dar nu poate fi complet vindecata. Iata de ce li se recomanda tinerilor premaritali care au o usoara anemie, paloare, sa-si faca o verificare electroforetica de hemoglobina. Rezultatul pozitiv al ambilor parteneri aduce riscul nasterii unor copii cu boala Cooley.
Cuplurile le reproseaza de obicei cadrelor medicale: „de ce n-am fost avertizati?”. Raspunsul este greu de dat. Sarcina se instaleaza cu mult timp înainte de rezultatul analizei de incompatibilitate si atunci copilul se poate naste deja bolnav. Oricum, maritalii suspecti se pot adresa pentru analiza electroforetica de hemoglobina la unul din centrele de hematologie din orasele mari.
Imunizarea
O alta preocupare ce trebuie sa stea în atentia premaritalilor este aceea a grupei sangvine. S-a stabilit, dupa îndelungi cercetari în lume, ca aici intervine factorul Rh. In general, 85 la suta din omenire are Rh pozitiv, restul contin în sangele lor acest factor negativ. Ei bine, o femeie care are factorul respectiv negativ, daca se casatoreste cu un barbat cu Rh pozitiv, în timpul sarcinii, aceasta se poate imuniza. Fara a fi periculoasa la prima sarcina, imunizarea este însa grava mai ales la cea de a treia. Din cauza anticorpilor care apar, împotriva antigenilor fatului (care sunt mosteniti de la tata) boala hemolitica a nou-nascutului se declanseaza rapid.
Imunizarea viitoarei mame se face însa nu numai la sarcinile duse la termen, ci chiar si la avorturi. Asadar, daca mama a avut 1-2 avorturi, se va abtine sa nasca un copil care e foarte posibil sa faca boala în forma severa. Dintr-o familie cu tatal hemolitic, fetele sunt purtatoare de hemofilie, iar baietii sunt bolnavi de hemofilie. Asadar, un bolnav de hemofilie, care se casatoreste, va procrea fete purtatoare ale acestui flagel.
Asumandu-si marea raspundere a întemeierii unei familii, parintii tineri au datoria sa apere sanatatea urmasilor lor; lucru care ar trebui sa fie de la sine inteles, insa care – din lipsa de informare, din ignoranta ori din alte motive similare – de cele mai multe ori nici nu intra in discutie atunci cand se pregateste o casatorie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii