Bostra, un oras aflat in sudul Siriei, capitala a regiunii Hauran, a fost altadata si capitala provinciei romane din Arabia. Si-a castigat o excelenta reputatie economica datorita faptului ca se afla pe drumul caravanier care ducea spre cetatea sfanta Mecca. S-au pastrat din vechime, bine conservate, un magnific teatru roman din secolul II, ruine paleocrestine si mai multe moschee.
Orasul actual s-a dezvoltat pe vestigiile vechii cetati care a fost depopulata in urma cu un secol. Dar fantoma marii cetati antice „planeaza” deasupra caselor joase. Din loc in loc se pot vedea minarete si moschee, biserici si vestigii ale vechilor case. In pasaje stramte si sinuoase, in locuri neasteptate, se inalta coloane iar in mijlocul orasului se inalta majestuoasa citadela, o „carapace” araba aflata langa un teatru roman.
Scurta istorie
Situata la 150 de kilometri de Damasc pe un sol de bazalt in centrul regiunii Hauran, Bostra intra in istorie in epoca elenistica. Sub domnia regilor Aretas III si Aretas IV cade in mainile nabateenilor. Caravanele care veneau din Arabia si fac escala in Bostra contribuie la prosperitatea acestui oras care devine un puternic centru comercial, cu 50.000 de locuitori. Constructiile din roca neagra a regiunii Hauran, confera peisajului urban un plus de originalitate. In plus, duritatea bazaltului asigura constructiilor o rezistenta exceptionala la uzura. Mentionata pentru prima oara in arhivele egiptene in 1350 i.Ch. sub numele de Bosrana, orasul nu se dezvolta in mod real decat incepand cu secolul II i.Ch. cand devine capitala regionala din Nabatena.
In 106 d.Ch., imparatul roman Traian anexeaza Nabatena, Bostra devenind capitala provinciei Arabia in care se instaleaza 5000 de legionari romani. In scurt timp devine garnizoana definitiva a legiunii III Cyrenaica. Isi mareste suprafata si se imbogateste cu edificii publice fiind rebotezata Nova Traiana Bostras de catre Traian, denumire pastrata pana in 117 d.Ch. In cursul aceluiasi secol aici va fi construit un teatru cu 17.000 de locuri, unul dintre cele mai mari din Orientul roman, care a ramas aproape intact pana in prezent. Incepand cu secolul III d.Ch., cristianismul, aflat in plina expansiune, va schimba peisajul urban prin constructia de numeroase biserici si a unei catedrale.
Dupa cucerirea musulmana in anul 632, regiunea devine camp de lupta intre musulmani si bizantini care-si disputa controlul asupra Siriei. Vor fi construite 36 de moschee in timp ce numerosi crestini se convertesc incepand cu secolul II. Bostra isi reface prosperitatea dar citadela va fi cucerita de mongoli fiind restaurata in 1261. Drumul spre Mecca va fi deviat si acest lucru va diminua importanta citadelei. In 1886, mii de druzi se vor instala in Bostra, iar regiunea Hauran, partial abandonata, isi va relua activitatea agricola. In prezent Bostra se afla clasata in patrimoniul mondial al umanitatii din cadrul UNESCO.
DORIN MARAN
Comentarii